Benvinguda

Amics del Liceu nasqué l’any 1987 amb la voluntat de donar suport a l’activitat del Gran Teatre del Liceu i de ser una plataforma de divulgació de l’òpera i la música en general. Durant més de vint-i-cinc anys aquest objectiu ha estat acomplert amb escreix a través de les conferències, diàlegs amb els artistes, projeccions, recitals i altres activitats que temporada rere temporada anem organitzant. L’edició anual del llibre Temporada d’Òpera ha recollit reconegudes signatures nacionals i internacionals i obres d’artistes de gran prestigi que n’han realitzat especialment les il·lustracions.

Amb l’ànim d’entendre la música i la cultura com un element indispensable per contribuir a una societat millor, hem organitzat també activitats per col·lectius que per les seves condicions socioeconòmiques tenen més dificultats d’accés: tallers d’òpera per a joves, recitals a casals de gent gran i retransmissions d’òperes en directe a centres penitenciaris.

En aquest període de quatre anys que iniciem amb el nomenament de la nova Junta Directiva, volem estrènyer els llaços amb el Liceu organitzant més activitats i ampliant la difusió de l’activitat artística del Teatre; créixer en nombre d’associats per tenir una major representativitat, principalment en socis joves, per garantir el futur de l’òpera i del nostre Teatre; estendre les nostres activitats a tot el territori català per apropar el Liceu al màxim de públic; i treballar per convertir l’Associació en una plataforma cultural i en un fòrum de debat. En definitiva, la nostra voluntat és la de seguir recolzant el Teatre, ara més que mai, enfront d’una greu crisi econòmica i d’un nou model de gestió. Seguirem, doncs, treballant per acomplir aquest objectiu amb l’entusiasme i perseverança que ho hem fet sempre.

Sigueu benvinguts a Amics del Liceu!

Ramon Bassas
President

La Junta Actual, constituïda en l’Assemblea General celebrada el 14 de maig de 2014 i amb una legislatura de quatre anys, està formada pels següents membres:

Ramon Bassas Portús
President

Jaume Graell Massana
Vicepresident

Aurora Aguyé Ros
Secretària

Manel Bertran Mariné
Tresorer

Enric Calpena Ollé
Carlos Garcés Gómez de Aranda
Maria Gorgues Capdevila
Tomàs Llusera Fortuny
Antoni Torvà Jordan
Aina Vega Rofes
Vocals

Juntes Anteriors
Al llarg dels 25 anys d’Amics del Liceu han passat per la nostra Junta nombroses persones que de manera voluntària han posat el seu gra de sorra per fer créixer la nostra associació:

Miquel Agulló, Roger Alier, Joan Arnau, Lluís Bassat, Manuel Bertrand, Josep Maria Bricall, Moisès Broggi, Oriol Brugarolas, Carmen Bustamante, Anna Maria Garcia, Albert Garriga, Francesc Xavier Garriga, Miquel Lerín, Teresa Lloret, Jordi Maluquer, Abel Mariné, Rosa Massagué, Joan Matabosch, Julio Molinario, Ramon Pla, Joan Ramírez, Enric Ribas,  Jordi Ribera, Encarna Roca, Pau Nadal, Rosa Samaranch, Francesc Sant, Mariana Sarrias, Adela Subirana, Jaume Tribó, Albert Vilardell i Maria Vilardell.

A tots ells voldríem donar-los una vegada més el nostre més sincer agraïment.

L’any 1987, per iniciativa d’un grup de personalitats barcelonines vinculats a diversos sectors de la vida de la ciutat, proposaren el naixement d’una nova entitat privada que fomentés la difusió dels espectacles del Gran Teatre del Liceu amb els següents objectius:

  • Estimular el nivell musical i la qualitat artística dels espectacles del Gran Teatre del Liceu.
  • Afavorir el suport públic i privat a la institució
  • Fomentar-ne la difusió tan a Catalunya com a la resta del món
  • Difondre l’òpera i la música en general.

El dia 10 de juny de 1987, Amics del Liceu s’inscrigué dins el registre d’associacions de la Generalitat de Catalunya i el 29 octubre, es presentà en societat al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu.

Podeu consultar els nostres estatuts aquí.

Amics del Liceu compta amb un grup de socis voluntaris molt important que col·labora a promoure les nostres activitats.

Grup de Visites
Format l’any 2005,  són socis que s’ofereixen de forma voluntària com a guies per fer les visites al teatre. Al llarg dels anys aquesta iniciativa s’ha consolidat i actualment a més de les visites a les zones públiques del teatre, aquestes inclouen la del Cercle del Liceu i, també visites més tàcniques per a professionals.

Grup Wagner
Des de l’any 2004, prepara les projeccions a l’entorn de les òperes wagnerianes o d’arrel germànica incloses en la temporada del Liceu. Les projeccions presenten diverses escenes de l’òpera en quëstió per tal de reflexionar sobre la diversitat de les propostes escèniques i de l’evolució en el tractament de la veu.

Grup Verdi
L’any 2008, es creà aquest grup que, amb el mateix objectiu, presenta la música verdiana o d’arrel italiana programada dins la temporada.

Altres
Voluntaris ens ajuden en tasques de funcionament i d’organització interna de l’Associació.

Si tu també vols formar-ne part, només cal que et posis en contacte amb la secretaria de l’Associació i te n’informarem.

Unió Liceu
Per tal de fomentar, recolzar i coordinar les activitats que s’organitzen a l’entorn del Gran Teatre del Liceu, l’any 2010 es firmà un conveni de col·laboració entre les entitats vinculades al Gran Teatre del Liceu: Amics del Liceu, el Cercle del Liceu, el Conservatori del Liceu i la Societat del Gran Teatre del Liceu, i amb el recolzament del Teatre sota el nom d’Unió Liceu.

Amics del Liceu

Circulo del Liceu

Conservatori del Liceu

Gran Teatre del Liceu

Societat del Liceu

Fedora
L’any 1993, Amics del Liceu va ser, juntament amb els Amics de l’Opéra de Paris, Amics de La Scala de Milà i els Amics de la Royal Opera House Covent Garden de Londres, una de les associacions fundadores de Fedora (federació europea d’associacions i fundacions de suport als teatres d’òpera). Rosa Samaranch, vicepresidenta d’Amics del Liceu, va formar part des de la seva fundació fins al 2010.

Fedora