Full Informatiu

Febrer 2023

Editorial / Febrer 2023

© Antoni Bofill

Aquestes darreres setmanes, tot al nostre voltant ha canviat. Els Amics però, continuem actius, treballant des de casa i amb ganes d’oferir-vos activitats de contingut musical i cultural de qualitat, adaptades ara al format virtual, aprofitant les noves tecnologies de què disposem.

És per aquest motiu que hem reprès les nostres conferències, que oferim de manera virtual en exclusiva per als Amics del Liceu i que, a partir d’ara com a novetat, podreu recuperar en format vídeo a través del nostre Canal Youtube. Si encara no les heu vist, us convidem a consultar les conferències que hem realitzat fins ara, fent clic sobre el títol:

A més, els Amics treballem per continuar establint sinèrgies amb altres entitats i institucions per tal d’oferir-vos altres activitats culturals. Així, el passat 5 de juny vam realitzar una visita virtual al Parlament de Catalunya que ens van acollir molt amablement. El diàleg que vam fer en directe per Instagram Live el passat dia 10 amb el Museu de les Arts Escèniques (que podeu recuperar fent clic aquí) va posar de manifest l’interès del públic per totes dues entitats. Aquestes primeres activitats són fruit d’aquestes sinergies.

També ho són els recorreguts exclusius a les exposicions del fotògraf Chema Madoz a la Galeria Joan Prats i de la pintora dels anys 30 del segle XX, Montserrat Casanova, a la Sala Parés (si voleu recuperar-los feu clic sobre el nom de cada galeria). Aquest és un cicle que hem iniciat i que continuarà ben aviat amb la Galeria Senda i la Galeria Malborough que també col·laboren amb l’Associació.

Finalment, també tenim confirmada la col·laboració amb altres entitats culturals que hem visitat o amb qui hem col·laborat anteriorment, com són l’Espai Subirachs, Cases Singulars i la Fundació Victoria de los Ángeles. En el cas de l’Espai Subirachs, a partir de divendres 19 podreu consultar al nostre Canal Youtube el recorregut exclusiu que, de la mà de Judit Subirachs, ens han preparat a la seva col·lecció.

Per la seva part, el festival de Lied Life Victoria ens convida, el proper dilluns 22 de juny a les 18h en directe des del compte d’Instagram d’Amics del Liceu, a una activitat molt especial en exclusiva per als nostres socis. Es tracta d’una xerrada amb la mezzosoprano Marina Viotti, que havia de participar en Il barbiere de Siviglia aquest mes de juliol al Liceu, i posteriorment, ens oferirà un petit recital acompanyada del seu guitarrista, Gabriel Bianco. Una activitat molt especial que conduirà Marc Busquets, director artístic del festival. Una oportunitat per gaudir d’una cantant de primera línia en exclusiva per als Amics!

En el marc del Liceu a la fresca, el proper dissabte 20 de juny el Canal 33 de Televisió de Catalunya emetrà la funció de Carmen en la producció de Calixto Bieito que hauríem pogut veure al Liceu (el dia 5 de juliol a les 00h, es podrà veure per La2 de Televisió Espanyola). Tot i que l’edició d’enguany del Liceu a la fresca s’ha vist una mica alterada per la crisi sanitària, algunes poblacions podran mantenir l’emissió sempre complint amb les mesures de seguretat establertes. Així doncs, amb motiu d’aquesta emissió i coincidint amb les dates en què hauríem vist aquesta òpera al Liceu, compartirem amb els nostres socis l’àudio de la conferència que vam organitzar la temporada 2014-2015 a càrrec de Pere Andreu Jariod, qui alhora ens recomanarà, a través d’un vídeo, altres versions que podem veure online de l’òpera de Bizet, incloent fins i tot un petit film.

I ja amb la vista de cara al futur, avui dimecres 17 de juny s’ha presentat a la premsa la temporada 2020-2021 del Liceu. Ja coneixem, doncs, quins són els títols més destacats, quines veus ens visitaran i quins descobriments farem durant la nova temporada. Per saber-ne més detall i, com sempre, especialment per als nostres socis, el divendres 19 de juny a les 12h, a través de la plataforma Teams, el director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, ens presentarà totes les novetats de la propera temporada, en una xerrada moderada pel periodista Enric Calpena. Els socis que s’ho connectin podran fer les seves preguntes a través del xat que ofereix aquesta plataforma.
Com sempre, de totes aquestes activitats n’anireu reben puntual informació per correu electrònic i a les nostres xarxes socials.

El món canvia, però els Amics continuem!

Entrevista / Luis Javier Herrero

Luis Javier Herrero és vicepresident executiu del Banco Santander i des del passat 7 de maig és president del Consell de Mecenatge de la Fundació del Gran Teatre del Liceu. Amb el seu nomenament es vol donar més pes a la respresentació del mecenatge privat, potenciant el seu creixement i la implicació de la societat civil per reforçar aquesta branca de finançament tan important per la institució.

© Antoni Bofill

Amics del Liceu: En primer lloc, enhorabona pel seu nou càrrec. Ens pot explicar quin és exactament el rol del President del Consell de Mecenatge del Gran Teatre del Liceu? Com interacciona amb el Teatre?

Luis Herreo: En primer lloc, voldria donar-vos les gràcies per la vostra felicitació i per l’entrevista. La meva tasca principal és la de representar tots els mecenes en els òrgans de direcció de la Fundació del Liceu, en la Comissió Executiva i en el Patronat, fent d’enllaç també amb la Direcció del Teatre, i intentar que el mecenatge continuï creixent i incrementi el seu pes en la nostra institució, a més de dinamitzar i organitzar les reunions i activitats del Consell juntament amb el Teatre.

AL: Quins són els reptes que s’ha proposat assolir durant els properes quatre anys?

LH: A hores d’ara el principal repte és a curt termini i es tracta de mantenir els nivells actuals de mecenatge, i que la pandèmia que estem vivint no suposi cap pas enrere. El Liceu té l’atractiu suficient perquè això no passi, i eines com la declaració d’esdeveniment d’excepcional interès públic pel 175è aniversari ens han d’ajudar a créixer. Però hem de buscar fórmules noves de col·laboració per compensar aquelles baixes que, per desgràcia, no es podran evitar, i ho farem treballant a un alt nivell d’empresa, així com de persones físiques, com amb els Amics del Liceu. Hem d’augmentar el programa de participació i les opcions per col·laborar, i així podrem créixer

AL: Com s’aconsegueix captar l’interès d’una empresa de primer nivell cap al món de la cultura, i de l’òpera en particular? Quines en són les motivacions?

LH: Les empreses cada dia són mes sostenibles i això implica que són solidàries i estan compromeses amb la societat i amb el territori on exerceixen la seva activitat, i una manera de mostrar aquest compromís i responsabilitat és amb el mecenatge i, en concret, amb el mecenatge cultural. Estic segur que la tendència ha de ser a l’alça, la cultura és un patrimoni comú i entre tota la societat hem de cuidar-la, i les empreses hi tenen molt a dir. L’òpera és avui un art global d’origen europeu que engloba diverses arts dins d’ella mateixa i que requereix el nostre compromís perquè es mantingui viva tal com passa amb altres manifestacions culturals.

AL: Com ha afectat econòmicament la crisi santiària al Liceu, i quines repercussions tindrà aquesta situació a curt i mitjà termini des del seu punt de vista?

LH: L’afectació ha estat tremenda. Ningú no pot estar preparat perquè per una causa de força major inesperada hagis de tancar un teatre d’òpera completament i durant mesos. A més, s’hi afegeix el fet que la reobertura tampoc pot ser en els mateixos termes que estàvem acostumats ni amb normalitat absoluta. Dit això, crec que el Liceu té un gran equip de professionals que han pres les mesures necessàries per reduir l’impacte tot el possible, i que tant les institucions públiques, com els mecenes, els abonats i el públic en general, respondrem perquè puguem superar aquesta situació el més aviat possible. El Liceu ha superat històricament altres crisis i estic segur que d’aquesta també se’n sortirà. Serà diferent la reobertura amb les mesures de seguretat i distanciament que s’han de prendre, però estic convençut que els terminis s’aniran escurçant i que aviat es recuperarà la total normalitat, sóc optimista.

AL: Com veu la col·laboració publicoprivada en la gestió del mecenatge de grans institucions culturals com el Liceu? Té futur?

LH: La col·laboració publicoprivada és la resposta més lògica per a la gestió de les grans institucions culturals. Per la seva especial importància, el Liceu en la societat necessita comptar amb el suport de les administracions públiques. Com que formen part de la nostra organització poden entendre millor els nostres problemes i la nostra singularitat. Però, simultàniament, necessitem la col·laboració privada, la qual cosa sempre ha existit en el nostre gran teatre líric però, a hores d’ara, cobra especial importància. El sector privat aporta fons, però també compromís i visibilitat, cosa que agraïm personalment als qui participen en les nostres iniciatives.

AL: Creu possible que es legisli a Espanya una nova Llei de Mecenatge que s’apropi a models de països anglosaxons o de França i altres països europeus? Com hauria de canviar la mentalitat de la gent i dels governs perquè això fos possible?

LH: El sector cultural sempre ha reclamat una Llei de Mecenatge més generosa amb els donants, seguint models d’altres països que han funcionat molt bé. Les deduccions fiscals, que són un estímul per als particulars, es converteixen també en una palanca per al creixement de les institucions culturals. Estic convençut que els canvis en aquest àmbit es poden fer fins i tot en moments de crisi com els que estem vivint.

AL: Fa ja unes temporades que el Gran Teatre del Liceu i Amics del Liceu van posar en marxa un model de patrocini de persones físiques. Com en valora el resultat i com creu que hauria d’evolucionar?

LH: Em consta que el resultat és molt bo, i no podem deixar de treballar en aquest sentit. Crec que encara podem créixer més. Hem de buscar fórmules, juntament amb el Liceu, per aconseguir incrementar el patrocini dels Amics del Teatre.

AL: Quin missatge donaria als socis d’Amics del Liceu per fer-los partícips del programa de Benefactors del Liceu, ja sigui a través de l’Associació o directament amb el Teatre?

LH: Els Amics del Liceu són la base i l’exemple per a tots els abonats. Col·laborar amb el Teatre és fonamental per fer més gran aquest Liceu que tant estimem i que ens fa gaudir de l’òpera. Col·laborar i ser Benefactor és una mostra de solidaritat i altruisme. Evidentment hi ha un petit retorn, però el més gran hauria de ser filantròpic; la il·lusió de col·laborar amb allò de què es gaudeix.

AL: Per acabar, com veu la propera temporada? Podrem tornar a gaudir del Teatre amb normalitat?

LH: La veig com la millor temporada que es pot fer en aquestes circumstàncies; a més, comptarem amb figures de renom i novetats que faran del Liceu un gran referent cultural en d’altres arts, a més de l’òpera. Crec que s’ha fet un gran esforç perquè el Teatre mantingui el gran nivell a què ens té acostumats i que li exigim tots. La normalitat absoluta trigarem un temps a aconseguir-la, perquè en un primer moment la seguretat dels espectadors i de personal del Liceu és prioritària. El que és important és que podrem tornar a gaudir de l’òpera d’una manera segura i trobar-nos en el nostre Gran Teatre.

Don Pasquale / Presentació

Torna’m a dir que m’estimes, al jardí

Gemma Calvet i Barot

Jurista i comentarista política

© Antoni Bofill

Per l’artista, l’obra constitueix el vincle entre la seva audiència, el públic i ell mateix, en una comunió viva». Amb aquesta afirmació, Wilhelm Furtwängler, en l’inesgotable Musique et verbe, presenta un marc simple i clar sobre el fet creador musical. Aquesta comunió supera el genèric del «públic» i arriba a la persona. Cadascú vivim i sentim la musica i l’art amb unes percepcions que són verb propi. I és en aquest exercici que reescoltant i veient Don Pasquale, he retornat al vell Donizetti. I el vincle amb aquest músic, l’he reafirmat amb l’edat que tinc, i unes noves apreciacions que, quan fa anys la vaig escoltar per primera vegada, ni es van albirar. Els meus 50, de dona ja madura, amb experiències viscudes, em permeten una observança i una vivència del fet amorós tant íntim com social, que exposat per aquest músic es revela vigent, quotidià i sovint massa carregós per a moltes dones.

Matrimonis forçats, domini, tracte vexatori, tràfic de dones, prostitució i explotació de dones. Violència. I silencis. Una cara de la moneda actual del món en el qual vivim i on les dones i els homes hem de prendre quina decisió adoptem en els actes quotidians. Sens to moral, acudint a una ètica bàsica que l’esforçat Doctor Malatesta de Donizetti aplica a una situació de difícil gestió, aquesta òpera apel·la a la superació de drama. Apel·la a denunciar i no renunciar a la joie de vivre.

Aquesta òpera apel·la a la superació del drama, a denunciar i a no renunciar a la joie de vivre

La màgia de la connexió amb la llum que ens ofereix la música és que, de cop, penetra en el nostre subjecte intern, en el moment, les vivències i les connexions neuronals que es posen en marxa. I de forma paral·lela a l’escenari operístic, la ment ens porta als nostres escenaris particulars, i a escenes i vivències que contrasten.

L’amor romàntic a mitjans del segle XIX emergeix com un moviment cultural que impregna la cultura i l’art marcat per la intensitat, la força de les emocions, la dualitat i la lluita per l’afirmació de les conviccions fins la mort. La sublimació del sentiment pot ser gestionada, fins i tot avui, amb una intel·ligència calmosa i subtil que, com fa Donizetti, atrapi al públic i el permeti navegar per unes emocions de tendresa i somriure.

L’originalitat i la intel·ligència que requereix un músic per generar una creació que, de forma circular, eviti l’efecte dramàtic que tot ho va impregnar en el romanticisme, i aposti per la ironia i la intel·ligència perquè triomfi l’amor, és evident. L’òpera bufa ho permet i si, a això, afegim que el final no sigui drama, és una aposta personal i d’autor. Hi ha una clara aposta per la masculinitat que superi estereotips del patriarcat; trobem en Donizetti, un home avançat als seus temps. Va ser l’any 1792 quan Mary Wollstonecraft va escriure A Vindication of the Rights of Woman: with Structures, on Political and Moral Subjects. Aquell premonitori tractat dels estereotips del patriarcat va deixar empremta en molts homes i dones que, a força d’interioritzar valors, vam emprar els llenguatges diversos per ressonar per un canvi cultural.

Donizetti presenta una protagonista senzilla i dual, amb capacitat d’estima, lleialtat i intel·ligència

Donizetti, nascut i mort a Bergamo, després de ser parisenc, atret per la seva llibertat, romà, napolità i vienès d’adopció, va ser un músic original, tranquil, que va dedicar la vida a cercar la història femenina, i amb això a reivindicar el seu encara silenciat protagonisme. La mort de la seva dona i dels tres fills comuns no el van portar a l’amargor, malgrat que sí a un pesar profund.

Va crear les òperes Anna Bolena, Lucrezia Borgia, Maria Stuarda, Linda di Chamounix, Lucia di Lammermoor, i tantes altres. La inquietud per la descoberta de la figura femenina, superant rols, ha enriquit la història de l’òpera i ha donat visibilitat a la història oculta focalitzant de forma desacomplexada en un recorregut per vides de dones, conegudes o no.

Així, la figura femenina, una constant en la història del compositor Donizetti que va dedicar el noranta per cent de les seves obres a dones, apareix en aquesta composició en la forma d’una dona senzilla i dual, amb capacitat d’estima i lleialtat i, alhora, una intel·ligència trapella per alliçonar amb complicitats de masculinitats saludables, el protagonista.

La força energètica que presenta aquesta darrera òpera bufa, estrenada l’any 1843 a París, no sols es transmet per una música complerta i que prova el mestratge del compositor Donizetti, en una de les seves darreres obres. Don Pasquale és la paròdia d’una masculinitat ja avançada en edat que es manifesta infantil, ansiosa, capritxosa i patètica en l’ambició, tan socialment assentada, de voler una dona jove, bella i submisa. El lliri a la mà com a símbol de frescor i puresa, davant un ric home ignorant del que vol dir estimar, i que prohibeix al seu nebot, Ernesto, que es casi amb una noia pobra, Norina. En un exercici testosterònic de domini econòmic, l’oncle fa triar entre amor i diner al seu nebot. I apareix Norina, que resultarà ser llesta, divertida, hàbil i còmplice amb el metge Malatesta. Aquest amic de Don Pasquale, qui ordeix la trama amb un notari, és un amic que vetlla per la salut familiar sense drama, sense dol, sabent confrontar l’home ric a un esgotament i frustració davant una dona, la germana del metge, que aparentment accepta ser la seva dona sortint d’un convent, la prestesa Sofronia, i que en realitat es l’autèntica Norina, disposada a superar els obstacles per lluitar pel seu amor per Ernesto.

Don Pasquale és la paròdia d’una masculinitat ja avançada en edat que es manifesta infantil, ansiosa, capritxosa i patètica

L’enaltiment de la bellesa jove desperta el desig de l’ignorant Pasquale. I en l’esplèndida recreació de la revelació de la trama, quan es descobreix la doble identitat de la mateixa dona, al jardí, triomfa la trama d’alliçonar i l’amor.

Temptat per una primera reacció d’ira, Don Pasquale escolta el Doctor Malatesta que l’insta «Apa, sigui bo». I Don Pasquale s’atura i tria la vida per sobre del ressentiment. I beneeix: «Tot ho oblido, sigueu feliços».

Amb aquest gest guanya l’estima de retorn de la parella i l’amistat del seu metge. Així de simple, així de vital.

La música, tot ho pot.

Entrevista amb

Gemma Calvet i Barot

Jurista i comentarista política

[Destacat entrevista] "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat."

Conferències / 2023

Conferència a l’entorn de Rigoletto

Conferència presencial d’Amics del Liceu
Conferenciant:  Marc Sala, tenor i col·laborador habitual d’Amics del Liceu

Veure vídeo a Youtube

Conferència a l’entorn d’Ariadne auf Naxos

Conferència presencial d’Amics del Liceu
Conferenciant:  Rosa Massagué, periodista i col·laboradora habitual d’Amics del Liceu

Veure vídeo a Youtube

Agenda / Activitats

Nou curs: “L’edat d’or del musical de Broadway: la cançó teatral, de Cole Porter a Stephen Sondheim”

Curs presencial o virtual (a escollir) 3 sessions: dimarts 24, dimecres 25 i dijous 26 de gener a les 19h a la Sala del Cor del Liceu Preu Amics: 35€ (13€ una sessió sola) Preu Abonats Liceu: 40€ (15€ una sessió sola)…

Llegir més

Visita comentada al Cercle del Liceu

Dilluns 30 de gener a les 10.15h i a les 12h (2 grups) Cercle del Liceu (Com arribar-hi?) *Preu Amics: 5€ *Preu acompanyants no socis: 6€ *Imprescindible reserva prèvia, pagament per avançat. El proper mes de gener us proposem visitar un espai…

Llegir més

Vine a veure l’exposició de Paul Klee a la Fundació Miró

Dimecres 1 de febrer a les 16.30h Fundació Miró (Com arribar-hi?) *Preu Amics: 9€ *Preu acompanyants no socis: 10€ *Imprescindible reserva prèvia, pagament per avançat. Comencem el mes de febrer amb una visita comentada a una de les exposicions temporals amb més…

Llegir més

Propers Viatges

Lyon, del 27 al 29 de gener

Els Amics comencem els viatges del 2023 amb una sortida de cap de setmana a Lyon per gaudir d'un dels títols menys coneguts de Rossini: Moïse et Pharaon a càrrec del director d’orquestra Daniele Rustioni, amb direcció d'escena de Tobias Kratzer i protagonitzada…

Llegir més

Sevilla, del 19 al 21 de febrer

El proper mes de febrer els Amics del Liceu us proposem un viatge a Sevilla per gaudir de Jenufa, un dels títols més exitosos del compositor txec Leos Janácek, que es veurà per primera vegada al Teatro de la Maestranza. Es tracta…

Llegir més

Berlín, del 16 al 20 de març

El proper mes de març, els Amics us proposem un viatge a Berlín per tal de gaudir d'una programació excepcional, centrada en la figura d'un dels compositors més potents a cavall entre els segles XIX i XX : Richard Strauss. Durant el…

Llegir més

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per a proporcionar una millor navegació. Si continua navegant entenem que accepta les cookies i la nostra política de cookies ACEPTAR
Aviso de cookies