skip to Main Content

Febrer 2023

Full Informatiu

Editorial / Febrer 2023

Un nou full informatiu per a un Liceu de rabiosa actualitat

Marc Balcells

Vicepresident d'Amics del Liceu

Benvingudes i benvinguts a una nova etapa del nostre estimat full informatiu d’Amics del Liceu. Si bé moltes i molts de vosaltres el gaudiu des de fa anys, aquesta nova junta directiva ha fet un dels eixos de la seva tasca un full informatiu més àgil, modern, engrescador i viu: en resum, un full informatiu del segle XXI. Aquesta editorial que ara llegiu pretén ser una mena de tret de sortida al que esperem que sigui una de les vostres futures lectures habituals en el dia a dia.

A tota la junta i equip d’Amics ens fa especial il·lusió que el llançament d’aquest renovat full informatiu aparegui en un mes tan engrescador com aquest març. Això és així perquè una de les fites importants és anar parlant de l’activitat artística del nostre estimat Liceu: i d’activitat, en aquestes setmanes, n’hi ha hagut i n’hi haurà per estar-ne ben orgullós.

Després de l’estrena mundial de la nova producció pròpia del Macbeth verdià signada per Jaume Plensa, que no ha deixat indiferent a ningú, s’ha estrenat l’espectacle Les set morts de Maria Callas signada per l’artista Marina Abramovic que, coincidint amb el centenari del naixement de la soprano, cerca recrear algunes de les seves àries més emblemàtiques, tot jugant amb l’art en viu, la performance i la videcreació.

I, finalment, una estrena absoluta a casa doblement important, Alexina B: per la seva compositora, i per la seva temàtica. Sobre la primera, celebrem i entrevistem Raquel García-Tomás, compositora de reconegut prestigi (Premi Nacional de Música el 2020) que esdevé la segona compositora a estrenar en vida una òpera al Liceu. Sobre la temàtica, l’òpera versa sobre Adélaïde Herculine Barbin, una persona intersexe a la França del segle XIX.

Amb aquest trio dasos, podem dir que el Liceu està denhorabona com a teatre compromès amb la vitalitat del gènere operístic. Clarament, podem veure aquest eix vertebrador que dicta les temporades de Víctor García de Gomar i el Liceu de les Arts, com el Winterreise de Schubert, en la visió personal dAntonio López, al centre penitenciari La Model de Barcelona. 

I no només els informarem dels esdeveniments musicals del teatre sinó també de totes les nostres activitats: les conferències al voltant de les òperes, els col·loquis al voltant de les persones que treballen al teatre i que ens expliquen el seu dia a dia, entrevistes a sòcies i socis, els nostres viatges, i un llarg etcètera. Tot aquest contingut en un format, com dèiem, àgil: textual, però també audiovisual. Aquest és un altre repte que entomem, el de les nostres gravacions, sempre esperonats per oferir un producte (encara) de major qualitat. Volem que aquests enregistraments dels nostres actes ens permetin acostar l’associació i el nostre amor per l’òpera i la cultura per tot el territori, i que us permeti recordar fàcilment (o veure-ho, si no hi vau poder assistir) algunes de les nostres activitats més destacades.

Per a nosaltres, doncs, el llançament del nou full informatiu és un moment de molta felicitat: només podem desitjar que la nostra tasca editorial els fidelitzi (encara més!) i els apropi més a Amics, al Liceu, a l’òpera i a la cultura! Benvingudes i benvinguts!

Entrevista / Raquel García-Tomás

Raquel García-Tomás (Barcelona, 1984) és una compositora especialitzada en creació interdisciplinària. Premio Nacional de Música del 2020, atorgat pel Ministeri de Cultura, el seu llenguatge resulta innovador i arriscat, però alhora presenta una veu pròpia de gran factura i segell. Amb la qualitat del seu treball únic i experimental ha sabut connectar amb el públic. Una bona mostra d’aquesta entesa va ser l’estrena de la seva òpera Je suis narcissiste, acollida amb molt d’entusiasme pel públic de Madrid i Barcelona durant la temporada 2018-19.

En la seva residència al Gran Teatre del Liceu podrem gaudir de l’estrena de la seva nova òpera: Alexina B., amb direcció escènica de Marta Pazos i llibret d’Irène Gayraud. A partir de l’atorgament de la Beca Leonardo de la Fundación BBVA, el Liceu es va interessar a poder oferir la seva estrena absoluta. Serà, doncs, la segona òpera d’una dona presentada al Liceu (després de la Vinetea de Matilde Salvador, l’any 1974). Una reparació imprescindible!

Amics del Liceu: Què la va cridar a endinsar- se al món de la composició?  

Raquel Gacía-Tomas: Sempre ha estat quelcom molt natural per a mi, des de petita vaig aprendre a tocar el piano i de la mateixa manera que aprenia a escriure, aprenia també el llenguatge de la música i creava també la meva pròpia música dins del nivell que tenia.

AL: Què va significar ser guardonada, el 2020, amb el Premi Nacional de Música?  

RGT: Va ser quelcom molt inesperat i ha significat prestigi i més oportunitats laborals. També un reconeixement simbòlic molt important perquè me’l van donar per Je suis Narcissiste i en el 2020, un any complicat per a tothom. En definitiva, m’ha canviat la vida.

AL: Canvia molt el procés compositiu d’una òpera o d’una simfonia o música de cambra? Què en destacaria? En quina s’hi troba més còmode? 

RGT: Per mi són disciplines molt diferents encara que tinguin un llenguatge en comú: la música. El tipus de pensament creatiu varia, ja que en una òpera la música està al servei de cada escena i de la història que s’explica, però tot i així ha de tenir en compte la psicologia dels personatges i tots els detalls que es volen expressar. L’òpera és el terreny en el qual més m’agrada treballar i on penso que més puc aportar i també arribar a nous públics. Per exemple a l’Under 35 d’Alexina B s’han exhaurit pràcticament les entrades, em fa molta il·lusió arribar a públic jove.

AL: Aquests dies hem pogut veure al Liceu 7 deaths of Maria Callas. Quins són els seus referents en la seva faceta multidisciplinària?

RGT: Em costa molt anomenar els meus referents, no sé dir dates o noms concrets però soc com una esponja. Segons el mestre Jaume Tribó, la música d’Alexina B li recorda a Ravel, Poulenc… referències que ell veu claríssimes però que jo no soc capaç d’anomenar conscientment. Ell sí que té una gran cultura operística i és capaç d’establir-hi connexions molt fàcilment.

AL: Com arriba al tema d’Alexina?

RGT: Va ser gràcies a la seva llibretista, Irène Gayraud. A finals del 2019 la vaig trucar perquè volia treballar amb ella perquè té una gran formació i sensibilitat. Volia arribar a un tema que tingués connexió amb l’òpera francesa i també la perspectiva de gènere. Em va proposar la història d’Alexina B, i la vaig trobar fabulosa.

AL: Quin és el procés compositiu i també tota la recerca històrica que hi ha al darrere de la figura?

RGT: Al principi ens vam entusiasmar parlant de la història, ja que Alexina B. és la primera persona intersexual que escriu les seves memòries i que ens han arribat fins a nosaltres, el seu testimoni és molt important per la comunitat LGTBI+. Inicialment vam tenir alguns dubtes respecte l’enfocament, però en definitiva, mentre es tracti la història amb respecte, és bo que hi hagi més visibilitat. Aleshores em van donar la beca (beca Leonardo per a Investigadors i Creadors Culturals 2020 de la Fundació BBVA) i vaig començar a connectar amb associacions i a documentar-me exhaustivament per poder fer aquesta òpera. És molt important documentar-se i conèixer la història del col·lectiu. La ONU calcula que un 1,7% de la població és intersexual i és el mateix percentatge de pèl-rojos que existeixen a la població. De fet, tots coneixem algun pèl-roig i segurament també tots coneixem alguna persona intersexual que possiblement no ho expressi per algun tabú o prejudici que existeix a la societat.

AL: Com veu les coses després de la seva denúncia a Je suis narcissiste?

RGT: Tinc la sensació que amb aquesta nova òpera anem més al detall. Je suis narcissiste era una òpera bufa feta en un context diferent, ara parlem d’una història real i d’un tema sensible i desconegut. A més, a nivell musical i escènic han passat 4 anys molt intensos. És una obra més madura i amb un llibret de gran qualitat i rigor, ha estat un plaer treballar amb aquest llibret. També tots els/les cantants que participen són esplèndids, m’emocionen durant els assajos i no només a mi, sinó també a altres persones. Canten i actuen esplèndidament.

AL: Com és ser una compositora que, a diferència de la gran majoria de compositors, pot ser present a l’estrena de la seva obra al Liceu? 

RGT: Entenc la pregunta i soc conscient de la dada, però vull que es valori l’obra i no el meu gènere. Tot i això, sent la segona dona en 175 anys, és una dada important per remarcar la manca de dones i si això ajuda a normalitzar i donar oportunitats a totes les dones compositores que vindran al darrera és perfecte. La meva figura beneficia el col·lectiu de tota la societat i així el talent sortirà guanyant i això dona més força. Estic formant part del canvi que està passant a tota la societat: òpera, esports i la resta d’àmbits on les dones tenim més visibilitat. També m’agrada pensar que soc un referent per al Cor de nenes Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya, que forma part de l’òpera, elles estan assajant amb nosaltres i la Marta Pazos i jo som referents femenins que tindran, dones que prenen decisions i s’organitzen des del respecte. No hi ha imposició als assajos, no hi ha por, ho fem d’una altra manera defensem i apliquem els nostres valors.

AL: Com veu el futur de la dona a l’òpera?

RGT: La meva perspectiva és molt concreta, no estic en les altes esferes de l’òpera i en el meu àmbit anem a millor, però em preocupa l’imperatiu estètic del món de les cantants i actrius, no sembla que estiguem avançant tant. Sembla que s’hagi de demostrar més bellesa, això preocupa.  No sé com es deuen tractar a les altres òperes les cantants femenines, igual que als cantants masculins? Això em preocupa. Però els canvis no venen tots alhora, són bombolles que es van sumant i faran un nou paradigma, estem en aquest procés.

Mira l'entrevista sencera a continuació:

Entrevista amb la sòcia

Maria Isart

Soprano, i sòcia d'Amics del Liceu
Guanyadora del premi extraordinari Ferrer-Salat del Concurs Tenor Viñas

Amb motiu del premi extraordinari atorgat per la Fundació Ferrer-Salat durant el Concurs Tenor Viñas de 2023, conversem amb la soprano i Amiga del Liceu Maria Isart i inaugurem la nostra secció d’entrevistes amb un Amic/Amiga del Liceu, que ocuparà una dels espais del nou butlletí digital.

Alexina B / Presentació

Alexina/Abel Barbin: una doble identitat de gènere

Irène Gayraud

Llibretista d’Alexina B

Qui va ser Herculine Barbin, coneguda com Alexina B.? Potser, abans de respondre amb dades estrictament biogràfiques (dates i llocs, esdeveniments i qüestions de gènere, etc.), caldria esmentar que Alexina B. va ser una ànima d’una profunditat estranya, que va sentir la necessitat de transmetre a la posteritat les experiències de la seva vida única, a través d’un commovedor testimoniatge titulat Mes Souvenirs [Els meus records]. Molt vinculada amb els llibres ja des de la seva infantesa, Alexina B. va saber fer un bon ús del llenguatge, i emprar les paraules per transmetre amb sinceritat tots els matisos de les emocions que travessaven el seu ésser, i això és el que fa que el seu text sigui tan punyent. El llibret escrit per a l’òpera Alexina B. arrela en aquest testimoniatge.

Herculine Barbin, a qui els seus pares solien anomenar Alexina, va néixer el 8 de novembre de 1838, en un poble de l’oest de França. En el moment del seu naixement, se la declara de sexe femení. Més tard, va viure uns anys en un internat, durant els quals se sentia diferent de les altres noies que l’envoltaven, mentre gaudia de la seva presència i la seva companyia. A l’adolescència, l’absència de menstruació preocupava les Germanes que la cuidaven, mentre ella concebia passions molt fortes per algunes de les noies de l’internat.

Llegir més

Alexina B / Article de fons

El camí cap a la superació d’allò establert

Gonzalo Lahoz

Divulgador musical

La subjugació de la tradició, d’una societat que marca allò que ha de ser correcte i allò que no ho és, només pel fet de ser-li desconegut o simplement diferent. Superar les expectatives, eliminar etiquetes. «Trencar el motlle», com bé apunta Raquel García-Tomás, en conversa per a aquestes línies i com també es dona en la seva pròpia música, donant vida a la història d’Alexina B. «Tinc vint-i-cinc anys i, tot i que encara soc jove, m’aproximo, sens dubte, al terme fatal de la meva existència». Així arrenquen les seves memòries.

Per a la seva nova obra lírica com a autora en solitari, després de la seva primera aproximació al gènere amb LSP 3.1 [‘La serva padrona’ rifatta] (2010), l’èxit de Je suis narcissiste (2019), que li va portar el Premio Nacional de Música i el mono drama Per precaució (2020), estrenat al Gran Teatre del Liceu durant la pandèmia, la compositora catalana ens torna a presentar una narrativa d’allò personal que s’extrapola a allò social i que, malgrat que va passar uns segles enrere, continua vigent a la nostra actualitat. Basada en fets reals, Alexina B. ens mostra la vida d’una persona intersexual nascuda l’any 1838. Alexina, a la qual atribueixen el sexe femení en néixer, s’enamora de Sara i l’aventura amorosa la porta a reivindicar-se com a home. Després d’una lluita perquè se’l reconegui com a tal, acaba canviant la seva identitat per ser Abel. No obstant, acaba suïcidant-se sumit en una enorme tristesa per tot el que ha patit. La contemporaneïtat en el fet musical vertebra la lírica de García-Tomás, de la mateixa manera que ho fa la cerca del color i l’aplicació del contrast entre els materials que fa servir. En aquesta partitura sorgeixen per destacar, especialment, aquesta bretxa entre allò propi i allò imposat, entre allò sentit i allò aparentment degut, entre la llibertat personal i l’obligació social.

Llegir més

7 deaths of Maria Callas / Presentació

Carta d’amor a la divina

Marc Busquets Figuerola
Director artístic de la Fundació Victoria de los Ángeles

El 2020-21 vam dedicar el Festival LIFE Victoria als viatges de l’ànima, amb el motiu «tot viatge físic és un viatge interior». A finals d’agost i principis de setembre de 2021, un viatge a París m’ensenyaria ben bé això i em demostraria que mai saps cap on van els viatges, convertint una estada a París en una experiència absolutament immersiva en la figura de Maria Callas, a més a més d’uns dies que recordaré i que em van canviar, en certa manera, per sempre.

Passat l’agost un dels meus millors amics em va convidar a passar uns dies a l’apartament de la seva família al premier arrondissement. Veritablement no se’m pot ocórrer millor manera per a preparar-se per a la nova temporada que a París, així hi vaig anar. Com no podia ser d’una altra manera, vaig mirar el que feien a totes les òperes i sales de concert de la ciutat —que no són poques!— i sobre la minvada oferta musical d’una ciutat que es desperta poc a poc de l’estiu, destacava la inauguració de la temporada del Palais Garnier amb 7 Deaths of Maria Callas per Marina Abramović. No vaig dubtar ni un moment a comprar l’entrada: veure qualsevol cosa sobre Callas al Palais Garnier, on ella mateixa havia cantat, atiava fortament la meva irreparable genètica de mitòman.

Explica la pròpia Abramović que, quan tenia catorze anys, estava un dia esmorzant a la cuina de la seva àvia quan va sonar, a la ràdio, la veu de Callas causant-li una gran impressió. No puc dir el mateix: sóc incapaç de recordar el primer cop que vaig escoltar la seva veu, perquè Maria Callas m’ha acompanyat sempre, d’una manera que no segueix la pròpia lògica del temps. Com després ho han fet Victoria de los Ángeles, Elisabeth Schwarzkopf, Natalie Dessay o Renée Fleming, per anomenar només algunes de les meves dives de capçalera.

Llegir més

7 deaths of Maria Callas / Article de fons

Ningú sap per què canten les balenes?

Victoria Civera

Artista plàstica

Multiforme, solidària
la llum ens dibuixa cada dia
Éssers,  plantes,
animals, salut, amor.
I l’amistat»

Al seu aplaudit assaig El gra de la veu, Barthes ens parla d’aquesta dimensió corpòria de la veu que és reticent a tota forma de representació, tant de la noció com del significat. Per als amants de l’òpera, el «bell cant» assoleix la dimensió més esplèndida de l’exercici de la veu, tot envaint els nostres sentits per transcendir-nos espiritual i emocionalment. Barthes distingeix entre el geno-cant, mena on allò que importa no és el significat ni allò que es significa, sinó la «voluptuositat dels sons significants». Per al plaer no té relació directa amb el significat i s’expressa i comunica corporalment. Al contrari que al feno-cant, on el poder de les lleis i l’estructura es limiten a l’expressió del sentit, el que acompanya el cant és l’ànima. Així doncs, el geno-cant fa sonar allò sensible, per això en ell es fan servir les consonants com a mers trampolins d’allò admirable vocal.

Des de l’any 1964, guardo dins meu la veu de Maria Callas. Era un dia qualsevol, fins que va irrompre aquella irresistible veu entre les parets d’aquella diminuta habitació on jo dibuixava. Tenia nou anys quan aquella esplèndida veu i la música del seu voltant fonien de forma irreparable la meva consciència i m’arrossegaven com un remolí irresistible. Les meves llàgrimes van sortir generoses, sense dolor.

Llegir més

Conferències / 2023

Col·loqui amb Antoni Bofill, fotògraf del Liceu

Continuem amb el nostre cicle de col·loquis Els interiors del Liceu, per conèixer més de prop els secrets que s’amaguen darrere l’escena. En aquesta ocasió, recuperem la trobada amb el fotògraf del Gran Teatre de Liceu, Antoni Bofill, que parla amb el nostre president, Jaume Graell, sobre aquesta feina tan apassionant i única dins del Teatre.

Veure vídeo a Youtube

Conferència a l’entorn d'”Orfeo ed Euridice”

Amb motiu de la versió concert d’”Orfeo ed Euridice” que el Gran Teatre del Liceu presenta aquest proper mes de maig, compartim la conferència presencial que Oriol Pérez Treviño, musicòleg i col·laborador habitual d’Amics del Liceu, ens ofereix sobre aquest títol de Gluck basat en les Metamorfosis d’Ovidi.

Veure vídeo a Youtube

Agenda / Activitats

Visita comentada al Refugi Antiaeri 232

Dimecres 27 de setembre 10h
NOU GRUP: Dijous 28 de setembre a les 10h
Refugi Antiaeri 232 (Com arribar-hi?)
*Preu Amics: 4€
*Preu acompanyants no socis: 5€
*Imprescindible reserva prèvia, pagament per avançat.
*Es tracta d’una visita no recomanada per a persones amb dificultat de mobilitat. Recomanem calçat còmode

Amb la voluntat de continuar descobrint espais d’interès d’importància històrica de la nostra ciutat, aquest mes de setembre els Amics us proposem una visita comentada al Refugi Antiaeri 232, ubicat a la plaça del Diamant. Es tracta d’un dels refugis antiaeris construïts a Barcelona durant la Guerra Civil. Arran dels bombardejos marítims i aeris que va patir la ciutat es van construir gairebé 1400 refugis de tipologies diverses, molts dels quals, per iniciativa veïnal.

Llegir més

Visita comentada a l’Ateneu Barcelonès

Dilluns 2 d’octubre a les 11h
Ateneu Barcelonès  (Com arribar-hi?)
*Preu Amics: 13€
*Preu acompanyants no socis: 14€
*Imprescindible reserva prèvia, pagament per avançat.

 

El proper mes d’octubre, els Amics us proposem una visita per conèixer una de les entitats més emblemàtiques del món cultural català: l’Ateneu Barcelonès. Aquesta entitat neix l’11 d’abril de 1872 després de la fusió de l’Ateneu Català i el Centro Mercantil Barcelonés. Al llarg de 150 anys d’història i sota la presidència de personalitats com Àngel Guimerà, Joan Maragall, Pompeu Fabra, Pere Coromines, Lluís Nicolau d’Olwer, Jordi Sarsanedas, Heribert Barrera o Oriol Bohigas, l’Ateneu ha estat protagonista indiscutible del desvetllament de la cultura catalana d’aquest segle i mig.

Llegir més

Vine a visitar l’exposició d’Alphonse Mucha al Palau Martorell

Dilluns 9 d’octubre a les 11.30h i a les 17h (2 grups)
Palau Martorell  (Com arribar-hi?)
*Preu Amics: 12€
*Preu acompanyants no socis: 13€
*Imprescindible reserva prèvia, pagament per avançat.

Aquesta tardor els Amics us proposem una visita comentada exclusiva per al nostre grup a l’exposició a l’entorn de l’obra d’Alphonse Mucha (1860-1939) que se celebra al Palau Martorell. Mucha va ser un artista gràfic i pintor txec que es va fer famós al París dels darrers anys del segle XIX pels seus cartells teatrals per a l’actriu Sarah Bernhardt (una autèntica superestrella del seu temps), els seus anuncis publicitaris i els seus elegants dissenys de panells decoratius. La seva obra va inspirar l’art nouveau quan tot just començava a aparèixer. Aquesta exposició segueix el desenvolupament de l’inconfusible estil gràfic de Mucha i de les idees en què es recolzava, començant per la de la bellesa, el gran principi subjacent a les seves teories i la seva filosofia artística. La mostra es divideix en tres seccions temàtiques. Les dues primeres destaquen la seva aportació a l’art nouveau a París, mentre que la tercera gira a l’entorn de l’evolució de l’art de Mucha després de la seva tornada a terres txeques. 

Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com

Llegir més

Conferència “Centenari Maria Callas, vida de diva”

Dimarts 10 d’octubre a les 19h
Reial Cercle Artístic (Com arribar-hi?)
*Aforament limitat. Cal reserva prèvia

Enguany, amb motiu del centenari de la gran soprano Maria Callas (nascuda a Nova York el 2 de desembre de 2023) els Amics del Liceu li volem retre homenatge recordant la seva vida i trajectòria a través d’una conferència a càrrec de Pol Avinyó ,divulgador musical, que tindrà lloc al Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Maria Callas ha estat una de les figures més destacables de la història de l’òpera del segle XX. La seva veu, el seu temperament i la seva personalitat la van convertir en un mite. Aquest any 2023 commemorem el centenari del seu naixement. La conferència que proposem serà un repàs per la seva vida artística i personal, posant gran èmfasi a l’evolució de la veu i com va conquerir tots els grans teatres del món. Ho farem amb enregistraments poc coneguts o gairebé inèdits i recuperant les millors audicions que ens va llegar.

Per inscriure’s en aquestes activitats, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com

Llegir més

Col·loqui a l’entorn de la Temporada 2023-2024

Dimarts 17 d’octure a les 19h
Sala del Cor del Liceu (entrada per les Taquilles)
*Activitat gratuïta, cal reserva prèvia

Amb motiu de la propera Temporada 2023-2024, els Amics del Liceu hem organitzat un col·loqui entre el director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar, i el president d’Amics del Liceu, Jaume Graell, per tal de comentar amb els Amics /gues que ens acompanyeu tots els detalls de la nova Temporada. El col·loqui inclourà un torn de preguntes obert a tots els assistents.

Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com

Llegir més

Descobreix l’obra del Rector de Vallfogona i el Monestir de Vallbona de les Monges amb els Amics!

Dijous 19 d’octubre a les 8.30h
Vallfogona de Riucorb i Vallbona de les Monges (sortida d’un dia en autocar)
Punt de Trobada: Avinguda Diagonal 355 (Com arribar-hi?)

Preu Amics i acompanyants:  75€
*Activitat exclusiva per a socis d’Amics del Liceu, màxim 1 acompanyant.
*Cal escollir segon i postres en el moment de realitzar la inscripció, consulteu el menú de grup aquí

Amb motiu de l’any del Rector de Vallfogona, que se celebra aquest 2023 per tal de commemorar el 400 aniversari de la mort del personatge, el proper mes d’octubre els Amics del Liceu us proposem una ruta literària on visitarem Vallfogona de Riucorb, el poble on Francesc Vicent Garcia, considerat un dels poetes més importants de la literatura barroca catalana i conegut com el Rector de Vallfogona, va viure gran part de la seva vida.

El Rector de Vallfogona va néixer a Saragossa el 22 de gener de 1579, Va cursar els seus estudis per ser capellà a Vic, on va ser ordenat, i als vint-i-set anys, va ser destinat a Vallfogona de Riucorb com a rector del poble, on va viure fins al setembre de 1623, quan va morir amb només quaranta-quatre anys. La major part del seu treball poètic el va escriure a Vallfogona. Durant la nostra ruta literària, caminarem pels carrers d’aquest petit poble situat al cor de la Conca de Barberà, on trobarem murals de ceràmica que mostren fragments dels seus poemes. Com si anéssim llegint les pàgines d’un llibre gegant, la poesia va sorprenent i amenitzant la passejada per Vallfogona de Riucorb. Conclourem la nostra visita a l’Espai d’Interpretació del Rector, situat a dins de l’església de Santa Maria. La visita anirà a càrrec de Modest Corbella, membre de la comissió de l’any del Rector.

A més, completarem la nostra sortida a la Vall del riu Corb amb una visita comentada al monestir de Vallbona de les Monges, Fundat a principis del segle XII, Santa Maria de Vallbona de les Monges és el monestir cistercenc femení més important de Catalunya. Des del moment de la seva construcció, el 1153, ha estat sempre habitat per monges i actualment forma part de la Ruta del Cister (juntament amb Santes Creus i Poblet). El conjunt és representatiu de l’art cistercenc, fidel a la Regla de Sant Benet. Durant la visita a l’església, val la pena alçar la vista un moment. A la porta principal (s. XIII) hi trobem un dels primers relleus de Santa Maria que surten en un timpà a Catalunya. Un cop a dins, el temple es caracteritza per la simplicitat i l’admirable joc de llums. A la dreta de l’altar hi ha el sarcòfag senzill i llis de la reina Violant d’Hongria, dona  de Jaume I el Conqueridor. L’ austeritat continua en el claustre, on es veuen clarament les fases de construcció. Finalment, també completarem la nostra sortida amb un dinar de grup en un restaurant emblemàtic de la zona.

HORARI:
08.20h
 – Hora de trobada per agafar l’autocar. Punt de trobada: Avinguda Diagonal 355 (Com arribar-hi?)
08.30h – Sortida de l’autocar des de Barcelona (Avinguda Diagonal 355)
10.30h – Ruta Literària a Vallfogona de Riucorb
13.30h – Dinar de grup al restaurant “Cal Travé” (menú amb segon i postres a escollir aquí)*
16.30h – Visita comentada al Monestir de Vallbona de les Monges
20.00h – Hora d’arribada aproximada a Barcelona (Avinguda Diagonal 355)**

*Cal escollir segon i postres en el moment de realitzar la inscripció, consulteu el menú de grup aquí
**Us recordem que l’autocar no realitzarà parades fora del punt especificat

Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com

 

 

 

 

Llegir més

Propers Viatges

Wiesbaden i Frankfurt, de l’1 al 5 de novembre

El proper mes de novembre, els Amics us proposem un viatge a les ciutats de Frankfurt i Wiesbaden per gaudir de tres títols variats i excepcionals: Lady Macbeth de Mtsensk de Xostakóvitx, un dels compositors russos més destacats del període soviètic que,…

Llegir més

Nova York, del 29 de novembre al 6 de desembre

El proper mes de desembre, els Amics us proposem un viatge a Nova York, un moment de l’any idoni per visitar la ciutat dels gratacels, ja que comença a guarnir-se de gala per rebre el Nadal amb els seus gran arbres, llums,…

Llegir més

Gant i Brusel·les, del 20 al 24 de gener

A continuació us avacem els títols que veurem en el nostre proper viatge a Gant i Brusel·les Com és habitual, el viatge es completarà amb diverses visites culturals. Estem treballant per ampliar informació sobre aquest viatge, completarem tota la informació el més…

Llegir més

València, del 2 al 4 de febrer

A continuació us avacem els títols que veurem en el nostre proper viatge a València. Com és habitual, el viatge es completarà amb diverses visites culturals. Estem treballant per ampliar informació sobre aquest viatge, completarem tota la informació el més aviat possible:…

Llegir més

Munic, del 17 al 19 de febrer

A continuació us avacem els títols que veurem en el nostre proper viatge a Munic. Com és habitual, el viatge es completarà amb diverses visites culturals. Estem treballant per ampliar informació sobre aquest viatge, completarem tota la informació el més aviat possible:…

Llegir més

Viena, del 9 al 14 de març

A continuació us avacem els títols que veurem en el nostre proper viatge a Viena. Com és habitual, el viatge es completarà amb diverses visites culturals. Estem treballant per ampliar informació sobre aquest viatge, completarem tota la informació el més aviat possible:…

Llegir més

Amics Recomana

Jaume Radigales ens presenta el seu últim llibre

Jaume Radigales
Professor Universitari i col·laborador habitual d’Amics del Liceu

La primavera de 2021, des d’Amics del Liceu vam encarregar a Jaume Radigales, professor de la Universitat Ramon Llull, un curs de vàries sessions sobre alguna temàtica operística que pogués tenir interès entre els nostres socis. El títol escollit fou L’òpera catalana i l’òpera a Catalunya. L’estudi i anàlisi d’aquesta temàtica va despertar en el professor Radigales un enorme interès per aprofundir en la història i recorregut d’aquesta part del gènere operístic. El resultat n’ha estat la publicació del llibre L’òpera catalana: síntesi històrica, publicat el desembre de 2022 per l’editorial Ficta Edicions.

Més informació

Per què no et pots perdre els nostres propers viatges a Madrid?

Jaume Graell – President d’Amics del Liceu
Joan Matabosch – Director del Teatro Real

El president d’Amics del Liceu, Jaume Graell, s’ha reunit amb Joan Matabosch, director del Teatro Real a Madrid, que comparteix amb tots els Amics per què es tracta de dos viatges imprescindibles per a tots els amants de l”òpera amb ganes de viure noves experiències operístiques!

Més informació

L’any Victòria

La Fundació Victoria de los Ángeles ha presentat recentment el programa d’actes i activitats de commemoració de l’Any Victoria, en el centenari del naixement de la soprano barcelonina. L’1 de novembre de 2023 serà la data d’inauguració amb un acte solemne i un concert a la Universitat de Barcelona. Presidit per Helena Mora i comissariat per Marc Busquets, presidenta i director artístic de la Fundació respectivament, l’Any Victoria de los Ángeles inclourà també una gala al Gran Teatre del Liceu amb la presència de destacades figures femenines d’àmbit internacional,

Més informació

“La gata perduda” guanya el Premi Max de les Arts Escèniques

L’octubre de 2022 el Gran Teatre del Liceu va acollir l’estrena mundial de La gata perduda, amb música d’Arnau Tordera i llibret de Victoria Szpunberg. Es tracta d’un espectacle de nova creació emmarcat dins el LiceuApropa, el projecte social del Gran Teatre del Liceu. Una òpera comunitària coliderada pel Teatre i entitats, organitzacions i col·lectius del Raval que va comptar amb la participació activa de nou-cents habitants i setanta associacions i organitzacions del barri.

Més informació

“El gran teatre del Liceu desaparegut”

A finals de 2022, amb motiu del 175è aniversari del Gran Teatre del Liceu, l’editorial Efadós va publicar El Gran Teatre del Liceu desaparegut, un llibre del periodista i escriptor, Albert Torras Corbella, que ressegueix la trajectòria d’aquests 175 anys de vida del nostre Teatre. Des de 1847 fins al segon incendi del Teatre, el gener de 1994; des dels grans balls de màscares del segle XIX fins a la creació d’Amics del Liceu el  1987, passant pel primer incendi de 1861, la bomba de 1893, la Guerra Civil, l’única funció de Maria Callas o l’arribada de veus com Tebaldi, Caballé, Carreras, Aragall, Pavarotti, Kraus i Victoria de los Ángeles.

Més informació

Nova edició del Primavera Life Victoria

Aquest mes de maig arrenca una nova edició del festival de lied Primavera Life Victoria que, com a preludi dels actes de commemoració del centenari del naixement de Victoria de los Ángeles, que s’iniciaran l’1 de novembre de 2023, presenta una programació dedicada al compositor que més vegades va interpretar la soprano al llarg de la seva carrera, Franz Schubert. En aquesta edició tan especial hi participaran cantants i pianistes de primer nivell com Stephane Dégout, Simon Lepper, Sholto Kynoch, James Newby, Àngel Òdena, Mercedes Gancedo, Montserrat Seró, Malcolm Martineau, entre molts d’altres.

Més informació
Back To Top

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per a proporcionar una millor navegació. Si continua navegant entenem que accepta les cookies i la nostra política de cookies ACEPTAR
Aviso de cookies