skip to Main Content

Novembre 2023

Full Informatiu

Editorial / Novembre 2023

Ja hi tornem a ser!

Marc Balcells

Vicepresident d'Amics del Liceu

L’assaig general d’un títol operístic del Liceu reservat als Amics ha estat tradicionalment el que vindria a ser la festa grossa de l’entitat: ara li ha sortit competència, perquè tenim més activitats que mai i la nouvinguda Nit dels Amics. I, tot i això, possiblement pel seu arrelament, l’assaig continua essent aquell moment que ens fa tanta il·lusió a tots nosaltres.

I aquest any, oh sorpresa, que com qui diu encara tenim la Manon de Massenet al cap (l’assaig de la temporada passada), ja hi tornem a ser: perquè aquesta temporada l’assaig triat és la Turandot de Puccini. Divendres 24 a les cinc de la tarda s’alça el teló per a recuperar aquesta producció dirigida per Núria Espert (aquest cop, amb la reposició de Bàrbara Lluch) que va ser pensada per a la reobertura del teatre el 1999. S’alternen al capdavant de l’orquestra del Liceu Alondra de la Parra i Diego García, amb noms al repartiment coneguts per a tots els Amics com són l’Elena Pankratova i l’Ekaterina Semenchuk com a Turandot, Michael Fabiano i Martin Muehle com a Calaf, i ni més ni menys que quatre Lius (Vannina Santoni, Marta Mathéu, Adriana González i Maria Agresta). La resta de personatges seran representats per grans veus com les de Siegfried Jerusalem, Raúl Jiménez o Marko Mimika, així com altres coneguts de casa nostra.

Però per si no n’hi hagués prou, aquest mes us tenim preparades tres activitats al voltant de l’òpera que ens fan especial il·lusió compartir amb vosaltres. Primer, un col·loqui amb Bàrbara Lluch (com dèiem, encarregada de la reposició d’aquesta producció), moderat pel nostre president, Jaume Graell, amb qui podrem conèixer la trajectòria de la directora d’escena així com la seva tasca en aquesta producció de Turandot.

Evidentment, com tota òpera de la temporada, tindrem la conferència corresponent, aquest cop impartida per Gonzalo Lahoz, crític musical, qui torna a Amics després del seu debut l’any passat amb l’Alexina B. I el Grup Verdi ens delectarà un cop més amb un recull de fragments històrics sobre Turandot.

Però tornant a en Gonzalo, ens fa molta il·lusió comunicar-vos que Amics ha estat present en el podcast que el crític va crear ja fa tres temporades amb molt d’èxit: parlem de Concierto Desorden, un podcast on entrevista cantants, músics, directors d’escena de prestigi relacionats amb el món de l’òpera i la música clàssica. Quan en Gonzalo ens va proposar ser espònsors del capítol dedicat a Turandot, on entrevista a Núria Espert i Bàrbara Lluch, no vàrem dubtar a dir que sí.

Per tant, un mes per gaudir de Turandot de diferents formes. Un mes per a veure’ns tots plegats i celebrar com mai ser Amics i Amigues del Liceu. Us esperem!

Entrevista / Milan Perišic , baríton

El cantant Milan Perišic ha estat un dels personatges destacats a l’`òpera Antony i Cleopatra interpretant Scarus al Gran Teatre del Liceu. Els Amics no ens volíem perdre l’ocasió d’entrevistar-lo i conèixer aquest jove baríton d’origen serbi una mica més a fons. Entrevista a càrrec de Marc Balcells, vicepresident dels Amics del Liceu

Amics del Liceu: Com és per a un cantant enfrontar-se a una partitura tan contemporània i amb John Adams com a director?

Milan Perisic: Bé, primer de tot vull agrair-vos aquesta entrevista. Justament el Sr Adams va ser un dels meus ídols mentre cursava els meus estudis de composició i quan se’m va oferir aquesta oportunitat va ser per mi un xoc, quelcom que no pensava que mai succeís, una gran emoció. També ho és tenir tots els companys de repertori amb els quals comptem.

A.L: Com va Antony & Cleopatra?

Bastant bé, ara mateix estem a la meitat de les funcions i hem tingut daltabaixos com a totes les produccions, però és un equip consolidat i estem gaudint molt de la producció malgrat que sigui complicat de vegades perquè és un projecte molt nou i ambiciós, però n’hem gaudit molt.

A.L: Mirava la teva trajectòria de rols i suposo que és molt diferent enfrontar-se a un rol completament nou, que a un Marcelo de La Bohème per exemple.

Efectivament, perquè amb les òperes de repertori tens molts referents històrics i actuals als quals recórrer a través de Youtube i en canvi aquí crear el teu rol és el teu propi treball. El meu antecessor en aquest rol va ser Timothy Murray, a qui he conegut en un curs, però no hi ha gravacions disponibles i en vam parlar. Està bé conèixer l’altra interpretació però cadascun de nosaltres té la responsabilitat de portar un nou personatge a l’escenari. Tens una pàgina en blanc, excepte allò que et demana la partitura i els directors. És una gran responsabilitat tenir tota aquesta llibertat.

A.L: Realment tens una pàgina en blanc, pots jugar molt més que amb altres exemples més tancats, has pogut fer-ho en aquest paper?

Sí, malgrat que sigui un paper petit, tinc molta presència escènica i molts moments on puc jugar. Als papers de tradició totes les execucions anteriors ens influencien sense voler, encara que vulguem ser originals sempre hi ha un passat que ens condiciona.

A.L: Has dit que havies estudiat també composició, quan va ser?

Havia cantat en diversos cors, el meu primer pas professional va ser al cor del Teatro Real de Madrid, però els meus estudis de cant van ser després dels meus estudis de composició. Després vaig marxar a Trieste a estudiar el màster de cant.

A.L: Ha estat una carrera meteòrica, quin és el pes dels concursos?

La pressió és molt gran com a totes les disciplines musicals, sempre cal estar a l’altura, s’inverteix molt de temps en perfeccionar, s’espera molt de nosaltres, has d’estar millorant constantment. És una feina que continua tota la vida. Els concursos per sort o desgràcia son un dels mitjans més importants a través dels quals es pot aconseguir feina i donar-se a conèixer. És per això que vaig prendre la decisió de fer-ne tots els que pogués i ha donat els seus fruits, estic aquí al Liceu treballant i també he treballat al Teatro Real de Madrid. S’ha de treballar però al final, amb esforç, s’aconsegueixen els somnis.

A.L: Has quedat molt ben col·locat en aquests concursos, a més aquí al Liceu t’hem vist a Tosca, L’incoronazione di Poppea i Antony & Cleopatra, que han estat produccions molt potents amb Calixto Bieito i Rafael R. Villalobos, què tal l’experiència n’has gaudit?

Sí, n’he gaudit molt i són noms de gran importància a nivell internacional. És una gran oportunitat i experiència per a un jove cantant estar treballant amb aquestes persones, pots créixer molt. Vaig tenir moltes pors quan vaig començar a treballar i cada vegada que tornava a la sala d’assaig tenia la mateixa por, és quelcom que segurament acompanya a molts cantants. És un tipus de por que et diu que cada vegada que fas quelcom aprens i tens oportunitat de créixer i això et pot portar lluny. Han estat experiències que guardaré sempre a la memòria.

A.L: Com et veus d’aquí uns anys, quins rols t’agradaria interpretar?

Bé, els desitjos són una cosa i una altra és la realitat. M’agradaria fer el repertori verdià emblemàtic: Il Trovatore i Otello interpretant el Comte de Luna i Yago. Rols emblemàtics de Puccini per a baríton com Barnaba de La Gioconda, que és de les meves preferides. També repertori francès com Massenet amb Thaïs, però és un repertori que requereix un cert recorregut i una edat, diuen, en el sentit que cal una experiència de vida i una maduresa.

A.L: T’agraden els papers de dolent?

Bé, els barítons acostumen a tenir el paper de malvat i això és un repte per mi perquè tampoc soc una persona que m’agradi ser dolent

A.L: Escoltarem quelcom del Milan compositor?

De moment no composo. Tinc algunes idees, però no he concretat res i m’agradaria tornar-hi, però ara mateix tinc moltes coses per davant i és difícil fer-ho tot. Ser compositor implica una vida molt diferent i introvertida que no és compatible amb la d’un cantant que comença la seva carrera com és el meu cas. Però potser en el temps lliure. Una cançó es pot fer en poc temps però m’agradaria fer una òpera i treure’m el títol de màster en composició

A.L: Moltes gràcies pel teu temps

Mira l'entrevista sencera a continuació:

Entrevista amb els socis

Jordi Hierro i Maria Rosa Riu

Socis d'Amics del Liceu

En aquesta edició nova edició del butlletí, entrevistem els socis Jordi Hierro i Maria Rosa Riu, una mare i un fill amb un llarg recorregut com a espectadors operístics en comú. Entrevista a càrrec del nostre vicepresident Marc Balcells.

Antony & Cleopatra / Fons

Antony & Cleopatra

John Adams
Compositor

De totes les obres dramàtiques de Shakespeare, Antony & Cleopatra segurament és la més complexa des del punt de vista temàtic i formal. Els dos noms que honoren el títol poden ser reconeguts de seguida, sobretot per les generacions de nord-americans que, tot i que potser no han llegit ni vist l’obra, han crescut amb més d’un segle d’evocacions cinematogràfiques d’aquests amants transgressors i obstinats. Els que descobreixin ara l’obra percebran immediatament una parella que sol discutir i potser es demanaran si la seva relació inestable i violenta mereix tant de dolor. A la versió de Shakespeare hi ha dos adults madurs, que estan a anys llum de les joventuts virginals de Romeu i Julieta, i cadascun té un rerefons provocador —ell, un dels comandants romans més importants, en el seu arrogant apogeu i segur de si mateix, ara deixant-se portar a una decadència confortable; i ella, una reina brillant, seductora i astuta estratega que, uns anys abans i sent encara una adolescent, havia captat l’atenció de Julius Caesar, amb qui va tenir un fill. En poques paraules, són dues persones que han “estat aquí, fet allò”, que han comès actes tant heroics com menyspreables, simplement per sobreviure en el món cruel de la seva època, quan contractar un assassí per resoldre una disputa familiar no sorprenia ningú.

Llegir més

Antony & Cleopatra / Veu

Antony & Cleopatra, una òpera americana

Antoni Colomer
Crític musical

El naixement de l’òpera està intrínsecament lligat al tractament de la prosòdia, és a dir, a la translació musical del ritme i les inflexions d’una llengua determinada, originàriament l’italià, de la manera més natural possible. Aquest, i no altre, era l’objectiu de la Camerata Fiorentina que, amb la creació del recitar cantando, pretenia reproduir l’esperit de les representacions teatrals a la Grècia clàssica. Durant la primera meitat del seicento l’òpera es desenvolupà principalment a la península itàlica, però no trigà a travessar fronteres amb recepcions diverses a cada país. A la zona germànica s’imposà de seguida i fins al segle XIX l’òpera italiana. A França, Jean-Baptiste Lully adaptà el gènere al gust de Lluís XIV tot posant les bases d’una prosòdia musical a partir de la qual es desenvolupà una tradició operística autòctona. Però, ¿I a Anglaterra?

Llegir més

Médée / Veu

Les veus de Médée

Jordi Abelló
Contratenor

Corre el 1687 i Lully acaba de morir. Tot França està de dol. Charpentier es frega les mans perquè el panorama musical a París ha canviat; però poc a poc, no ens enganyem…

Malgrat els estils diversos d’ambdós compositors, Médée és una obra bàsicament «lul·lista», i única en el catàleg de Charpentier. S’emmarca en la tradició musical i teatral que l’espectador tenia per costum amb Lully. Consta d’un pròleg i cinc actes. El pròleg és una exaltació sense miraments del rei Lluís XIV i del seu poder, amb una sèrie de solos, duets, trios i cors de pastors que s’alegren de viure en pau gràcies al més poderós dels reis. La música sovint desapareix d’algunes adaptacions teatrals perquè roman fora de l’acció que es desenvolupa tot seguit.

A l’acte primer s’introdueix ja la protagonista de l’obra: Charpentier l’infon el dubte, la sospita i la gelosia, primer a la seva confident i després directament a Jasó, el seu marit. Medea creu que Jasó s’ha enamorat de Creusa, filla del rei de Corint, Creó, qui acull la parella i els seus fills, fugint del setge del rei de Tesàlia.

Llegir més

Conferències / 2023

Conferència a l’entorn d'”El castell de barbablava”

Amb motiu de la propera òpera en versió concert El castell de Barbablava que tindrà lloc al Gran Teatre del Liceu el proper mes d”abril sota la batuta del mestre Josep Pons, recuperem la conferència presencial que el crític musical Jordi Maddaleno ens ha ofert sobre aquest títol de Bartók.

Veure vídeo a Youtube

Conferència a l’entorn d'”Orgia”

Amb motiu de les propers funcions d’Orgia d’ Hèctor Parra al Gran Teatre del Liceu, i amb posada en escena de Calixto Bieito, recuperem la conferència presencial que Gonzalo Lahoz, crític i divulgador musical, ens ha ofert sobre aquest títol.

Veure vídeo a Youtube

Agenda / Activitats

Vine a visitar els monestirs de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses amb els Amics!

Dimecres 24 d’abril a les 8.45h
Ripoll + Sant Joan de les Abadesses (sortida d’un dia en autocar)
Punt de Trobada: Avinguda Diagonal 355 (Com arribar-hi?)

Preu Amics:  93€
Preu acompanyants no socis: 98€

*Activitat exclusiva per a socis d’Amics del Liceu, màxim 1 acompanyant.
**Menú de grup a escollir aquí

El proper mes d’abril els Amics del Liceu us proposem una sortida d’un dia per visitar els dos conjunts monàstics més bonics del Ripollès: el monestir de Santa Maria de Ripoll i el monestir de Sant Joan de les Abadesses.

Començarem el nostre recorregut al monestir de Sant Joan de les Abadesses, amb trets característics del romànic, es tracta d’un dels exemples més bonics i emblemàtics de la gran arquitectura monumental del segle XII a Catalunya. No obstant això, el recinte monàstic ha evolucionat al llarg dels seus anys d’història per a adaptar-se a les necessitats de la comunitat i als gustos artístics del moment. Avui hi trobem un claustre gòtic que data del segle XV, un elegant edifici renaixentista adossat al transsepte sud de l’església i la capella dedicada a la Mare de Déu dels Dolors, amb una excepcional cúpula barroca executada entre 1714 i 1715. A l’interior de l’església s’observen obres com el Santíssim Misteri, únic davallament romànic conservat in situ a Catalunya, i un conjunt retaulístic gòtic atribuït al taller d’escultors actius a Sant Joan de les Abadesses a mitjan segle XIV.

Llegir més

Col·loqui amb les guanyadores del premi Amics del Liceu del concurs Tenor Viñas

Dilluns 29 d’abril a les 19h
Sala del Cor (entrada per les Taquilles)

*Activitat gratuïta, cal reserva prèvia

Continuant amb el nostre cicle de col·loquis, aquest mes d’abril us proposem una xerrada per conèixer les sopranos Rosa Maria AbellaMaria Isart i Montserrat Seró, guanyadores del premi Amics del Liceu a la darrera edició del Concurs Tenor Viñas. El premi atorgat, permetrà a aquestes joves cantants la possibilitat de poder continuar la seva formació lírica, ja que consisteix en una beca per estudiar tècnica vocal amb la destacada soprano Luciana Serra. Les guanyadores conversaran amb el nostre president, Jaume Graell, i compartiran amb tots els Amics i Amigues que ens acompanyin, l’experiència de partipar en un concurs de cant de gran ressò internacional com el Concurs Viñas. Aquest col·loqui es podrà veure posteriorment al nostre Canal Youtbe.

Per inscriure’s a aquesta activitat, cal que us poseu en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com

Llegir més

Vine a visitar l’exposició “Venerades i temudes” al CaixaFòrum

Dilluns 6 de maig a les 10h
CaixaForum Barcelona (com arribar-hi?)
*Preu Amics: 6€
*Preu acompanyants no socis: 7€
*Imprescindible reserva prèvia, pagament per avançat.
*El preu inclou la visita guiada exclusiva per al grup i és el mateix per a tots els socis/es, independentment que siguin clients de CaixaBank

Per començar el mes de maig, els Amics del Liceu us proposem una visita comentada a l’exposició Venerades i temudes , que presenta aquesta primavera el CaixaFòrum amb la col·laboració del British Museum de Londres. Amb escultures, objectes sagrats i obres d’art de diversos continents i des del món antic fins a l’actualitat, aquesta exposició ens mostra com deesses, dimonis, santes i altres éssers espirituals han tingut un rol rellevant per a la nostra comprensió del món. Des de la saviesa, la passió i el desig fins a la guerra, la justícia i la misericòrdia, es fa un recorregut transcultural per diferents expressions dels poders espirituals femenins arreu del món. La selecció de 154 peces del British Museum, en diàleg amb una selecció d’artistes contemporanis de renom, ens convida a reflexionar sobre el poder femení i la feminitat avui.

Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com

Llegir més

Presentació de “La Schubertíada” per als Amics del Liceu

Dimarts 7 de maig a les 18.30h
Reial Cercle Artístic (com arribar-hi?)
*Activitat gratuïta

*Aforament limitat. Cal reserva prèvia

Gràcies a la nostra col·laboració amb la Schubertíada, el proper mes de maig els Amics us convidem a assistir a la presentació de la Schubertíada que es farà al Reial Cercle Artístic en exclusiva per als nostres socis i sòcies, on Víctor Medem, director del Festival, conversarà amb el nostre president, Jaume Graell, i amb la resta de socis i sòcies que ens acompanyin per compartir amb nosaltres tots els secrets d’aquesta 32a edició del Festival que se celebra enguany.

A més, l’Associació està preparant un viatge especial del 21 al 24 d’agost per assistir a 3 dels espectacles del festival. Podeu consultar la informació completa aquí

Per inscriure’s a aquesta activitat, cal que us poseu en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com

 

Llegir més

Propers Viatges

Madrid, del 25 al 27 de maig

El proper mes de maig, els Amics del Liceu us proposem un cap de setmana a Madrid durant el qual podrem gaudir d’un excel·lent programa wagnerià. Començarem per Els mestres cantaires de Nuremberg, protagonitzada per grans veus del repertori wagnerià que actualment…

Llegir més

Ginebra i Zuric, del 18 al 22 de juny

Aquest proper mes de juny, oferim un viatge a les ciutats de Ginebra i Zuric, dos dels grans centres operístics a nivell europeu. Començarem al Grand Théâtre de Genève amb Anna Bolena, de G. Donizetti, que forma part de la Trilogia Tudor…

Llegir més

Aix-en-Provence, del 15 al 19 juliol

El proper mes de juliol, els Amics del Liceu us proposem un viatge per visitar un dels festivals més prestigiosos de l’estiu: el Festival d’Aix-en-Provence. Començarem el nostre programa musical amb un recital de la magnífica soprano Sondra Radvanovsky, molt estimada pel…

Llegir més

Festival de Perelada (data a determinar)

Com cada estiu, els Amics del Liceu estem preparant una sortida al Festival d'estiu de Perelada. Properament el Festival anunciarà la seva programació d'estiu i us podrem informar amb més detall de la nostra proposta Per a més informació sobre aquest viatge,…

Llegir més

Salzburg, del 18 al 22 d’agost

Aquest estiu els Amics del Liceu us proposem un viatge per gaudir d’un altre dels festivals més prestigiosos a Europa, el Festival de Salzburg, durant el qual podrem gaudir d’un repertori operístic molt eclèctic. Començarem per Don Giovanni, de W. A. Mozart,…

Llegir més

La Schubertíada de Vilabertran, del 21 al 24 d’agost

Un any més torna la Schubertíada de Vilabertran, un festival que arriba a la seva 32a edició i que té com a objectiu la divulgació de l'obra del compositor Franz Schubert, així com també d'altres autors afins per actitud i època, mitjançant…

Llegir més

Amics Recomana Recomana

Carlos Chausson, una vida dedicada a l’òpera

El passat 3 de novembre el Liceu va acollir l’espectacle La commedia è (in)finita, una proposta que uneix teatre i musical i que vol commemorar els 40 anys de carrera artística del baix aragonès Carlos Chausson.

La seva carrera va començar en el gènere del rock’n’roll, on s’hi sentia molt còmode, però ben aviat el seu entorn el va encaminar cap al gènere operístic. Es va traslladar als Estats Units on va començar a interpretar rols al costat de grans cantants com Beverly Sills o Birgit Nilsson. El repertori de Chausson ha inclòs, al llarg d’aquests 40 anys, sobretot rols de baix buf de Donizetti, Rossini, Offenbach i Mozart, tot i que també ha passat per rols més més dramàtics com el Paolo de Simon Boccanegra.

El nostre president, Jaume Graell, ha entrevistat Carlos Chausson amb motiu d’aquest espectacle per fer un repàs a la seva carrera, els seus inicis i la seva relació amb Barcelona i el Liceu.

Més informació

10% de descompte per al concert especial dedicat a Maria Callas

Dijous 30 de novembre a les 21.30h
Palau de la Música Catalana
10% de dte exclusiu per als Amics del Liceu (Preus entre 21€ i 49€)

Gràcies a la nostra col·laboració amb el diari Ara, els Amics del Liceu gaudim d’un 5% de descompte per al proper concert especial dedicat a Maria Callas amb motiu del centenari del seu naixement, que tindrà lloc al Palau de la Música Catalana. En aquest concert especial dedicat a la icònica Maria Callas, tres de les més reputades cantants pujaran a l’escenari per mostrar alguns dels moments més memorables de la història de l’òpera. Serena Sáenz (soprano), Marta Mathéu (soprano), Anna Alàs i Jové (mezzosoprano) i l’Orquestra Simfònica del Vallès es trobaran a l’escenari, per retre homenatge a la llegendària artista i al seu llegat incomparable sota la batuta d’Irene Delgado-Jiménez.

Més informació

Renovem el nostre conveni amb el Teatre Nacional de Catalunya!

Benvolguts Amics i Amigues,

Ens fa especial il·lusió compartir amb vosaltres que hem renovat el nostre conveni de col·laboració amb el Teatre Nacional de Catalunya (TNC)

La renovació d’aquest conveni suposa que els Amics del Liceu gaudim d’un 15% de descompte en espectacles seleccionats del TNC amb un màxim de 2 entrades per espectacle i persona.

Més informació
Back To Top

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per a proporcionar una millor navegació. Si continua navegant entenem que accepta les cookies i la nostra política de cookies ACEPTAR
Aviso de cookies