
Juliol 2023
Butlletí informatiu
Editorial / Juliol 2023
Bon estiu, Amigues i Amics!
Marc Balcells
Vicepresident d'Amics del Liceu
Estimats Amics: no sé vostès, però crec que unes bones vacances ens les hem ben guanyades. Tots i totes vostès, els membres de la Junta, les nostres estimades Anna i Natàlia. I és que ser melòman és un plaer, però no és fàcil. Tot just ens manca acabar la temporada liceista amb L’incoronazione di Poppea, les Oh!Peres, el recital de la Sondra Radvanovsky i en Piotr Beczala, que quasi tindrem poc més de seixanta dies per a tornar a la càrrega amb una nova temporada (i això comptant que no facin turisme musical aquest agost!).
Una nova temporada, la 23-24, que comença amb plat fort: l’Eugene Onegin de Txaikovski. I d’allà en endavant, una capsa de bombons per a tots els gustos. Si són vostès dels més tradicionals, tenen la nostra (sempre l’he sentida així) Turandot inaugural; la Carmen de Bizet en el conegut muntatge de Calixto Bieito (a qui veurem aquests dies amb el seu muntatge de la Poppea de Monteverdi); la nova producció de Graham Vick pel Ballo in Maschera verdià; l’Orfeo de Monteverdi; la Cenerentola rossiniana (quines ganes!); el Fidelio de Beethoven; l’Adriana Lecouvreur de Cilea o, ja en versió concert, l’acte primer de La Walkiria de la Lise Davidsen (repeteixo, quines ganes!).
Ara bé, si vostès volen sabors més exòtics, els trobaran en l’Antony and Cleopatra de John Adams (amb la presència al podi del mateix compositor); l’Orlando Paladino de Haydn; la Médée de Charpentier; aquest Messies handelià rearranjat per Mozart; l’Orgia d’Héctor Parra; o el famós Castell de Barbablava, que es va oferir a l’Opèra Bastille i que els amics vàrem tenir l’orgull de poder veure en directe.
En l’apartat recitals, no ens quedarem pas curts! Des d’El somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn dirigit per Jordi Savall (a qui també podran veure en aquesta producció de Poppea) a la Gran Gala Lírica amb (poca broma!) Ermonela Jaho, Lisette Oropesa, Javier Camarena i Carlos Álvarez. Tindrem una nova edició del nostre estimat Concurs Viñas (amb premi d’Amics del Liceu, per primera vegada!), els homenatges a Alicia de Larrocha i Victòria dels Àngels, i per què no considerar-ho també un gran homenatge, al nostre estimat Carlos Chausson amb el seu espectacle La commedia è (in)finita? I què dir dels recitals de Sondra Radvanovsky, Lise Davidsen amb Freddie De Tommaso, el Winterreise de Schubert cantat per Michael Volle o els Kafka-Fragmente de Kurtág, cantats per Anna Prohaska?
En fi, ja ho veuen: els hi caldrà agafar forces! I a nosaltres, perquè vostès ja saben que una temporada liceista es gaudeix molt més de la mà d’Amics del Liceu. Això vol dir que ja els hi estem preparant una nova temporada de conferències, de trobades, d’esdeveniments, d’un nou assaig general, del nou full informatiu, de viatges, de sortides culturals… En fi, que ens convindrà descansar per tornar, com sempre, amb les ganes que tenim, com sempre, de retrobar-nos aquest setembre i preguntar allò de… com han provat les vacances?
Fins aviat! I bon estiu!
Entrevista / Xavier Sabata, contratenor
Xavier Sabata (Avià, 1976) és un dels contratenors més famosos de l’actualitat operística i un dels protagonistes de L’incoronazione di Poppea. Els Amics no ens volíem perdre l’ocasió d’entrevistar-lo i conèixer aquest contratenor una mica més a fons. Entrevista a càrrec de Marc Balcells, vicepresident dels Amics del Liceu
AL: D’on ve la teva passió per l’òpera?
XS: És curiós perquè d’inici no vaig tenir una passió per l’òpera, la meva formació és musical i teatral, cantava a la coral de l’escola, estudiava el saxo a l’escola de música de Berga, jo anava per ser actor i l’òpera va venir per casualitat i més tard, i quan la vaig descobrir amb 26 o 27 anys va esdevenir la meva gran passió, vaig sentir que aquest és el meu lloc. De fet, inicialment pensava que em dedicaria al teatre musical, soc com un trencaclosques de moltes coses diferents. L’òpera ho engloba tot, per això em sento a casa.
AL: Com vius l’eclosió de contratenors que s’està donant en els darrers temps?
XS: Ho visc amb molta felicitat. Hi ha varis factors: per una banda, els teatres i gestors culturals havíen programat durant molt de temps els mateixos espectacles d’una sola època i això ha canviat i també hi ha hagut una evolució de la nostra corda vocal, hem pogut entrar als conservatoris i formar-nos, educar-nos amb professors que també eduquen altres cordes vocals, ara estem en igualtat de condicions per formar-nos.
AL: Aquesta temporada t’hem pogut gaudir molt, com ha estat l’experència d’Alexina B?
XS: Ha estat una experiència única, d’aquelles que passen poques vegades. Com a intèrpret connecta molt amb l’origen d’allò que fem, perquè sempre la música s’ha escrit per papers concrets i quan t’escriuren alguna cosa per tu és un luxe, et connecta amb la creació contemporània. És una òpera que tenia tots els elements: temàtica, equip artístic, ganes del públic de veure un espectacle diferent i gaudir-ne. Ens agradaria que això pogués formar part de la realitat de totes les temporades i normalitzar-ho. És curiós perquè vivim a l’època on es fa menys música de la nostra època. Si tu poses els recursos necessaris, les coses surten.
AL: I com encares el rol de la Poppea?
XS: Em sento a casa. Haig de confessar que és un dels rols que he cantat més a la meva vida. Sembla que Monteverdi em conegués quan va escriure el rol d’Otone perquè a nivell de tessitura, expressió, caràcter em va molt bé. Ja he fet 7 produccions diferents passant per diferents filtres de directors musicals, directors d’escena, però sempre està connectat amb l’origen del personatge. A Viena per exemple amb una producció completament oposada a aquesta posada en escena, però el personatge i la teatralitat s’aguanta amb la mateixa integritat. Això només passa als grans personatges. Poder revisitar Otone és fantàstic, sempre hi trobes un color diferent. També em passa quan canto el Winterreise i cadascú li dona un matís diferent.
AL: Algun repte futur, et veus fent un Rossini o algun rol totalment diferent?
XS: Ara confessaré una cosa: si demà em diguessin que no puc tornar a cantar, estic en pau perquè he fet molt més del que pensava que faria. La vida m’ha regalat una sèrie de projectes fantàstics. Mai he pensat en la meva carrera de manera ambiciosa però he tingut oportunitat de cantar en grans teatres com l’òpera de Viena, Berlín, Estats Units… aleshores, el que m’interessa és poder fer coses que siguin signficatives, de complexitat tècnica i artística. La propera temporada per exemple seré a l’òpera de Viena amb El gran macabre i m’interessen aquest tipus de reptes. També aquesta temporada he debutat com a director d’escena i m’hi he sentit molt còmode. Les coses van una mica per aquí ara mateix. També tinc clar que cantaré tants anys com la meva veu ho vulgui, no m’arrossegaré pels escenaris i amb això em sento ben a prop dels grans cantants barrocs castrati de l’època, que es retiraven cap als 50 anys, encara que sigui la meva gran passió interpretar, podré fer-ho d’altres maneres. Però com deia Woody Allen “Els humans fem plans i mentrestant els déus se’n riuen” i espero gaudir-ne molts anys més.
AL: Moltíssimes gràcies, et desitgem una gran Incoronazione di Poppea
XS: Moltes gràcies
Mira l'entrevista sencera a continuació:
Entrevista amb el soci
Montse Roma i Gabriel Casals
parella i socis d'Amics del Liceu
En aquesta edició tercera edició del butlletí entrevistem els socis Montse Roma i Gabriel Casals, una parella molt ben avinguda i amb una gran passió en comú: l’òpera
L'incoronazione di Poppea / Presentació
Cinc raons per celebrar “L’incoronazione di Poppea”
Marc Giró
Periodista
Primera. Si pensem com de barroers i maldestres som els humans, i per això només cal llegir la secció d’internacional d’algun diari dels clàssics, resulta un autèntic miracle que les obres de Monteverdi i del barroc en general hagin arribat fins als nostres dies, gairebé quatre segles després de la seva creació, sanes i estàlvies. Possiblement això hagi estat a causa d’aquest fenomen, sovint llefiscós i complex, que és el de la moda, beneïda sigui, que va aconseguir tornar-les a posar en òrbita, a principis dels anys 90 del segle passat, gràcies a la conjunció de diversos astres, no els diré que no, però, per mi, sobretot, gràcies que en Jordi Savall va encarregar-se de la banda sonora de Tous les matins du monde, la famosa pel·lícula d’Alain Corneau protagonitzada per en Gerard Depardieu quan encara era cent per cent francès i dècades abans que, incomprensiblement, ho deixés estar amb la Carole Bouquet per llançar-se, més incomprensiblement, als braços del Putin i nacionalitzar-se rus. La banda sonora de Savall va aconseguir que als discmans del respectable sonés la Marche pour la cérémonie des turcs de Lully, després que ho fes Sooner o later de Madonna, un tema, sigui dit de passada, bastant infecte del que avui, afortunadament, sobretot per a la pròpia artista, ningú ja no en recorda ni una miserable nota.
L'incoronazione di Poppea / Veu
L’èxit de “Poppea”
Oriol Pérez i Treviño
Musicòleg i assagista
Aproximar-se al dramma per musica L’incoronazione di Poppea (1642) no és fer-ho amb una més de les deu òperes que, segons les ciències musicals, van arribar a ordir el catàleg operístic sencer de Claudio Monteverdi (1567-1643). És fer-ho també amb un dels «cants de cigne» més extraordinaris de la història de la música en haver-se estrenat pocs mesos abans de la mort del compositor cremonès. I diem «van arribar» perquè d’aquestes, tan sols tres ens han arribat de manera íntegra tot constituint, així, la primera gran trilogia (L’Orfeo-Il ritorno d’Ulisse in patria-L’incoronazione di Poppea) en la història del gènere, des de la seva aparició a finals del segle XVI a la ciutat de Florència de la mà dels discursos, invencions i reflexions del cercle d’intel·lectuals i músics del Comte Giovanni Bardi (1534-1612). Cal dir-ho com més aviat millor. L’incoronazione incorpora una sèrie de components i realitats que, sense cap mena de dubte, han de ser tinguts d’allò més en compte i presents per a la seva interpretació en els nostres dies: la condició de ser la primera òpera de temàtica històrica, el seu enclavament dins del context de l’òpera veneciana de la primera meitat del segle XVII, les fonts històriques de com ens ha arribat la seva música i l’encaix d’una de les constants en l’esmentada història del gènere operístic: la relació entre el text i la música.
L'incoronazione di Poppea / Fons
Expressar allò que significa ser humà
Hendrik Schulze
Professor d’Història de la Música a la University of North Texas. Autor de l’edició crítica de L’incoronazione di Poppea
Un dels aspectes més fascinants i al mateix temps desconcertants de l’òpera primerenca és l’aparent amoralitat de l’argument de L’incoronazione di Poppea. L’ambició desenfrenada de Poppea, l’oportunisme descarat d’Arnalta, la tirania descontrolada de Nerone, la impietat venjativa d’Ottavia i l’autoindulgència total d’Ottone: tots els personatges principals d’aquesta història actuen en contra de les normes socials més bàsiques, tant des del punt de vista modern com des del punt de vista dels contemporanis de Monteverdi. Fins i tot personatges relativament empàtics, com ara Sèneca i Drusilla, es presenten de forma negativa, Seneca vivint una vida que no coincideix amb els seus elevats estàndards morals i Drusilla recreant-se davant de la idea de presenciar l’assassinat de Poppea. El món dels protagonistes és una barreja catastròfica d’ambició letal i por existencial. En aquest entorn, fins i tot els sentiments normalment positius i bonics, com ara l’amor o la clemència, es perverteixen per convertir-se en armes en la lluita pel poder i la glòria.
Conferències i col·loquis / 2023
Col·loqui amb Antoni Bofill, fotògraf del Liceu
Continuem amb el nostre cicle de col·loquis Els interiors del Liceu, per conèixer més de prop els secrets que s’amaguen darrere l’escena. En aquesta ocasió, recuperem la trobada amb el fotògraf del Gran Teatre de Liceu, Antoni Bofill, que parla amb el nostre president, Jaume Graell, sobre aquesta feina tan apassionant i única dins del Teatre.
Conferència a l’entorn d'”Orfeo ed Euridice”
Amb motiu de la versió concert d’”Orfeo ed Euridice” que el Gran Teatre del Liceu presenta aquest proper mes de maig, compartim la conferència presencial que Oriol Pérez Treviño, musicòleg i col·laborador habitual d’Amics del Liceu, ens ofereix sobre aquest títol de Gluck basat en les Metamorfosis d’Ovidi.
Agenda / Activitats
Visita comentada al Refugi Antiaeri 232
Dimecres 27 de setembre 10h
NOU GRUP: Dijous 28 de setembre a les 10h
Refugi Antiaeri 232 (Com arribar-hi?)
*Preu Amics: 4€
*Preu acompanyants no socis: 5€
*Imprescindible reserva prèvia, pagament per avançat.
*Es tracta d’una visita no recomanada per a persones amb dificultat de mobilitat. Recomanem calçat còmode
Amb la voluntat de continuar descobrint espais d’interès d’importància històrica de la nostra ciutat, aquest mes de setembre els Amics us proposem una visita comentada al Refugi Antiaeri 232, ubicat a la plaça del Diamant. Es tracta d’un dels refugis antiaeris construïts a Barcelona durant la Guerra Civil. Arran dels bombardejos marítims i aeris que va patir la ciutat es van construir gairebé 1400 refugis de tipologies diverses, molts dels quals, per iniciativa veïnal.
Descobreix l’obra del Rector de Vallfogona i el Monestir de Vallbona de les Monges amb els Amics!
Dijous 19 d’octubre a les 8.30h
Vallfogona de Riucorb i Vallbona de les Monges (sortida d’un dia en autocar)
Punt de Trobada: Avinguda Diagonal 355 (Com arribar-hi?)
Preu Amics i acompanyants: 75€
*Activitat exclusiva per a socis d’Amics del Liceu, màxim 1 acompanyant.
*Cal escollir segon i postres en el moment de realitzar la inscripció, consulteu el menú de grup aquí
Amb motiu de l’any del Rector de Vallfogona, que se celebra aquest 2023 per tal de commemorar el 400 aniversari de la mort del personatge, el proper mes d’octubre els Amics del Liceu us proposem una ruta literària on visitarem Vallfogona de Riucorb, el poble on Francesc Vicent Garcia, considerat un dels poetes més importants de la literatura barroca catalana i conegut com el Rector de Vallfogona, va viure gran part de la seva vida.
El Rector de Vallfogona va néixer a Saragossa el 22 de gener de 1579, Va cursar els seus estudis per ser capellà a Vic, on va ser ordenat, i als vint-i-set anys, va ser destinat a Vallfogona de Riucorb com a rector del poble, on va viure fins al setembre de 1623, quan va morir amb només quaranta-quatre anys. La major part del seu treball poètic el va escriure a Vallfogona. Durant la nostra ruta literària, caminarem pels carrers d’aquest petit poble situat al cor de la Conca de Barberà, on trobarem murals de ceràmica que mostren fragments dels seus poemes. Com si anéssim llegint les pàgines d’un llibre gegant, la poesia va sorprenent i amenitzant la passejada per Vallfogona de Riucorb. Conclourem la nostra visita a l’Espai d’Interpretació del Rector, situat a dins de l’església de Santa Maria. La visita anirà a càrrec de Modest Corbella, membre de la comissió de l’any del Rector.
A més, completarem la nostra sortida a la Vall del riu Corb amb una visita comentada al monestir de Vallbona de les Monges, Fundat a principis del segle XII, Santa Maria de Vallbona de les Monges és el monestir cistercenc femení més important de Catalunya. Des del moment de la seva construcció, el 1153, ha estat sempre habitat per monges i actualment forma part de la Ruta del Cister (juntament amb Santes Creus i Poblet). El conjunt és representatiu de l’art cistercenc, fidel a la Regla de Sant Benet. Durant la visita a l’església, val la pena alçar la vista un moment. A la porta principal (s. XIII) hi trobem un dels primers relleus de Santa Maria que surten en un timpà a Catalunya. Un cop a dins, el temple es caracteritza per la simplicitat i l’admirable joc de llums. A la dreta de l’altar hi ha el sarcòfag senzill i llis de la reina Violant d’Hongria, dona de Jaume I el Conqueridor. L’ austeritat continua en el claustre, on es veuen clarament les fases de construcció. Finalment, també completarem la nostra sortida amb un dinar de grup en un restaurant emblemàtic de la zona.
HORARI:
08.20h – Hora de trobada per agafar l’autocar. Punt de trobada: Avinguda Diagonal 355 (Com arribar-hi?)
08.30h – Sortida de l’autocar des de Barcelona (Avinguda Diagonal 355)
10.30h – Ruta Literària a Vallfogona de Riucorb
13.30h – Dinar de grup al restaurant “Cal Travé” (menú amb segon i postres a escollir aquí)*
16.30h – Visita comentada al Monestir de Vallbona de les Monges
20.00h – Hora d’arribada aproximada a Barcelona (Avinguda Diagonal 355)**
*Cal escollir segon i postres en el moment de realitzar la inscripció, consulteu el menú de grup aquí
**Us recordem que l’autocar no realitzarà parades fora del punt especificat
Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com
“Turandot”, l’assaig general de la Temporada 2023-2024!
Turandot, de G. Puccini
Divendres 24 de novembre a les 17h
*Activitat exclusiva per a socis d’Amics del Liceu, cal reserva prèvia*
Seguint el funcionament d’anteriors temporades, l’Associació, per deferència del Teatre, ofereix un assaig reservat exclusivament per als membres d’Amics del Liceu. D’aquesta manera, tots els socis/es podran beneficiar-se d’aquest avantatge. L’assaig de la propera temporada 2023-2024 serà el de Turandot de G. Puccini, que tindrà lloc el divendres 24 de novembre de 2023 a les 17h.
Els socis/es interessats ja podeu reservar la vostra plaça. La reserva es pot fer per UN dels següents canals: correu electrònic, telèfon o whatsapp (un sol canal és suficient per formalitzar la reserva).
Recordeu que disposeu d’una invitació per soci/a, a excepció dels Amics Protectors, Preferents i Benefactors, que poden gaudir de dues invitacions per persona.
Un cop feta la reserva, rebreu un email o whatsapp de confirmació, però la invitació s’enviarà per email al soci/a corresponent uns dies abans de la data de l’assaig.
*Aquest assaig es exclusiu per als socis / es que estiguin donats d’alta i amb la quota vigent en el moment de l’assaig
Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com
Propers Viatges
Wiesbaden i Frankfurt, de l’1 al 5 de novembre
El proper mes de novembre, els Amics us proposem un viatge a les ciutats de Frankfurt i Wiesbaden per gaudir de tres títols variats i excepcionals: Lady Macbeth de Mtsensk de Xostakóvitx, un dels compositors russos més destacats del període soviètic que,…
Nova York, del 29 de novembre al 6 de desembre
El proper mes de desembre, els Amics us proposem un viatge a Nova York, un moment de l’any idoni per visitar la ciutat dels gratacels, ja que comença a guarnir-se de gala per rebre el Nadal amb els seus gran arbres, llums,…
Gant i Brusel·les, del 20 al 24 de gener
A continuació us avacem els títols que veurem en el nostre proper viatge a Gant i Brusel·les Com és habitual, el viatge es completarà amb diverses visites culturals. Estem treballant per ampliar informació sobre aquest viatge, completarem tota la informació el més…
València, del 2 al 4 de febrer
A continuació us avacem els títols que veurem en el nostre proper viatge a València. Com és habitual, el viatge es completarà amb diverses visites culturals. Estem treballant per ampliar informació sobre aquest viatge, completarem tota la informació el més aviat possible:…
Munic, del 17 al 19 de febrer
A continuació us avacem els títols que veurem en el nostre proper viatge a Munic. Com és habitual, el viatge es completarà amb diverses visites culturals. Estem treballant per ampliar informació sobre aquest viatge, completarem tota la informació el més aviat possible:…
Viena, del 9 al 14 de març
A continuació us avacem els títols que veurem en el nostre proper viatge a Viena. Com és habitual, el viatge es completarà amb diverses visites culturals. Estem treballant per ampliar informació sobre aquest viatge, completarem tota la informació el més aviat possible:…
Amics Recomana
“Tosca” a Tarragona
Aquest juliol, no et perdis el festival “Òpera amb Gràcia”!
Aquest mes de juliol tindrà lloc la tercera edició del festival Òpera amb Gràcia, un festival que té com a objectiu acostar l’òpera al públic general, especialment al públic jove. Enguany la programació se centra en el rol de la dona dins la societat i inclou les òperes Carmen i La serva padrona, i un espectacle de nova creació, Les dones en la història de l’òpera.
La iniciativa és del mestre Guerassim Voronkov i Krieger Management amb la col·laboració del l’Associació d’Amics de Mozart i l’Oratori Sant Felip Neri de Gràcia.
Els Amics del Liceu, comptem amb un descompte especial per als espectacles del Festival (cal seleccionar la tarifa “Amics del Liceu” alhora de fer la compra d’entrades:
Emissió d’«Alexina B.» a La 2 de RTVE
“La Schubertíada”, descompte exclusiu per a Amics
Amics del Liceu tenim 10% de descompte en tots els concerts de La Schubertíada. Per tal de gaudir d’aquest descompte, cliqueu el següent enllaç, escolliu el concert i localitats desitjades, seleccioneu la tarifa AmicsLiceu i introduiu el codi promocional Amicsliceu_SV23
A més, recordeu que els Amics organitzem una sortida en grup per assistir a aquest festival del 24 al 27 d’agost. Cliqueu el següent enllaç per a més informació.
QUE GAUDIU DE LA SCHUBERTÍADA