skip to Main Content

Juliol 2023

Butlletí informatiu

Editorial / Juliol 2023

Bon estiu, Amigues i Amics!

Marc Balcells

Vicepresident d'Amics del Liceu

Estimats Amics: no sé vostès, però crec que unes bones vacances ens les hem ben guanyades. Tots i totes vostès, els membres de la Junta, les nostres estimades Anna i Natàlia. I és que ser melòman és un plaer, però no és fàcil. Tot just ens manca acabar la temporada liceista amb L’incoronazione di Poppea, les Oh!Peres, el recital de la Sondra Radvanovsky i en Piotr Beczala, que quasi tindrem poc més de seixanta dies per a tornar a la càrrega amb una nova temporada (i això comptant que no facin turisme musical aquest agost!).

Una nova temporada, la 23-24, que comença amb plat fort: l’Eugene Onegin de Txaikovski. I d’allà en endavant, una capsa de bombons per a tots els gustos. Si són vostès dels més tradicionals, tenen la nostra (sempre l’he sentida així) Turandot inaugural; la Carmen de Bizet en el conegut muntatge de Calixto Bieito (a qui veurem aquests dies amb el seu muntatge de la Poppea de Monteverdi); la nova producció de Graham Vick pel Ballo in Maschera verdià; l’Orfeo de Monteverdi; la Cenerentola rossiniana (quines ganes!); el Fidelio de Beethoven; l’Adriana Lecouvreur de Cilea o, ja en versió concert, l’acte primer de La Walkiria de la Lise Davidsen (repeteixo, quines ganes!).

Ara bé, si vostès volen sabors més exòtics, els trobaran en l’Antony and Cleopatra de John Adams (amb la presència al podi del mateix compositor); l’Orlando Paladino de Haydn; la Médée de Charpentier; aquest Messies handelià rearranjat per Mozart; l’Orgia d’Héctor Parra; o el famós Castell de Barbablava, que es va oferir a l’Opèra Bastille i que els amics vàrem tenir l’orgull de poder veure en directe.

En l’apartat recitals, no ens quedarem pas curts! Des d’El somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn dirigit per Jordi Savall (a qui també podran veure en aquesta producció de Poppea) a la Gran Gala Lírica amb (poca broma!) Ermonela Jaho, Lisette Oropesa, Javier Camarena i Carlos Álvarez. Tindrem una nova edició del nostre estimat Concurs Viñas (amb premi d’Amics del Liceu, per primera vegada!), els homenatges a Alicia de Larrocha i Victòria dels Àngels, i per què no considerar-ho també un gran homenatge, al nostre estimat Carlos Chausson amb el seu espectacle La commedia è (in)finita? I què dir dels recitals de Sondra Radvanovsky, Lise Davidsen amb Freddie De Tommaso, el Winterreise de Schubert cantat per Michael Volle o els Kafka-Fragmente de Kurtág, cantats per Anna Prohaska?

En fi, ja ho veuen: els hi caldrà agafar forces! I a nosaltres, perquè vostès ja saben que una temporada liceista es gaudeix molt més de la mà d’Amics del Liceu. Això vol dir que ja els hi estem preparant una nova temporada de conferències, de trobades, d’esdeveniments, d’un nou assaig general, del nou full informatiu, de viatges, de sortides culturals… En fi, que ens convindrà descansar per tornar, com sempre, amb les ganes que tenim, com sempre, de retrobar-nos aquest setembre i preguntar allò de… com han provat les vacances?

Fins aviat! I bon estiu!

Entrevista / Xavier Sabata, contratenor

Xavier Sabata (Avià, 1976) és un dels contratenors més famosos de l’actualitat operística i un dels protagonistes de L’incoronazione di Poppea. Els Amics no ens volíem perdre l’ocasió d’entrevistar-lo i conèixer aquest contratenor una mica més a fons. Entrevista a càrrec de Marc Balcells, vicepresident dels Amics del Liceu

AL: D’on ve la teva passió per l’òpera? 

XS: És curiós perquè d’inici no vaig tenir una passió per l’òpera, la meva formació és musical i teatral, cantava a la coral de l’escola, estudiava el saxo a l’escola de música de Berga, jo anava per ser actor i l’òpera va venir per casualitat i més tard, i quan la vaig descobrir amb 26 o 27 anys va esdevenir la meva gran passió, vaig sentir que aquest és el meu lloc. De fet, inicialment pensava que em dedicaria al teatre musical, soc com un trencaclosques de moltes coses diferents. L’òpera ho engloba tot, per això em sento a casa.

AL: Com vius l’eclosió de contratenors que s’està donant en els darrers temps?

XS: Ho visc amb molta felicitat. Hi ha varis factors:  per una banda, els teatres i gestors culturals havíen programat durant molt de temps els mateixos espectacles d’una sola època i això ha canviat i també hi ha hagut una evolució de la nostra corda vocal, hem pogut entrar als conservatoris i formar-nos, educar-nos amb professors que també eduquen altres cordes vocals, ara estem en igualtat de condicions per formar-nos.

AL: Aquesta temporada t’hem pogut gaudir molt, com ha estat l’experència d’Alexina B?

XS: Ha estat una experiència única, d’aquelles que passen poques vegades. Com a intèrpret connecta molt amb l’origen d’allò que fem, perquè sempre la música s’ha escrit per papers concrets i quan t’escriuren alguna cosa per tu és un luxe, et connecta amb la creació contemporània. És una òpera que tenia tots els elements: temàtica, equip artístic, ganes del públic de veure un espectacle diferent i gaudir-ne. Ens agradaria que això pogués formar part de la realitat de totes les temporades i normalitzar-ho. És curiós perquè vivim a l’època on es fa menys música de la nostra època. Si tu poses els recursos necessaris, les coses surten.

AL: I com encares el rol de la Poppea?

XS: Em sento a casa. Haig de confessar que és un dels rols que he cantat més a la meva vida. Sembla que Monteverdi em conegués quan va escriure el rol d’Otone perquè a nivell de tessitura, expressió, caràcter em va molt bé. Ja he fet 7 produccions diferents passant per diferents filtres de directors musicals, directors d’escena, però sempre està connectat amb l’origen del personatge. A Viena per exemple amb una producció completament oposada a aquesta posada en escena, però el personatge i la teatralitat s’aguanta amb la mateixa integritat. Això només passa als grans personatges. Poder revisitar Otone és fantàstic, sempre hi trobes un color diferent. També em passa quan canto el Winterreise i cadascú li dona un matís diferent.

AL: Algun repte futur, et veus fent un Rossini o algun rol totalment diferent?

XS: Ara confessaré una cosa: si demà em diguessin que no puc tornar a cantar, estic en pau perquè he fet molt més del que pensava que faria. La vida m’ha regalat una sèrie de projectes fantàstics. Mai he pensat en la meva carrera de manera ambiciosa però he tingut oportunitat de cantar en grans teatres com l’òpera de Viena, Berlín, Estats Units… aleshores, el que m’interessa és poder fer coses que siguin signficatives, de complexitat tècnica i artística. La propera temporada per exemple seré a l’òpera de Viena amb El gran macabre i m’interessen aquest tipus de reptes. També aquesta temporada he debutat com a director d’escena i m’hi he sentit molt còmode. Les coses van una mica per aquí ara mateix. També tinc clar que cantaré tants anys com la meva veu ho vulgui, no m’arrossegaré pels escenaris i amb això em sento ben a prop dels grans cantants barrocs castrati de l’època, que es retiraven cap als 50 anys, encara que sigui la meva gran passió interpretar, podré fer-ho d’altres maneres. Però com deia Woody Allen “Els humans fem plans i mentrestant els déus se’n riuen” i espero gaudir-ne molts anys més.

AL: Moltíssimes gràcies, et desitgem una gran Incoronazione di Poppea

XS: Moltes gràcies

Mira l'entrevista sencera a continuació:

Entrevista amb el soci

Montse Roma i Gabriel Casals

parella i socis d'Amics del Liceu

En aquesta edició tercera edició del butlletí entrevistem els socis Montse Roma i Gabriel Casals, una parella molt ben avinguda i amb una gran passió en comú: l’òpera

L'incoronazione di Poppea / Presentació

Cinc raons per celebrar “L’incoronazione di Poppea”

Marc Giró
Periodista

Primera. Si pensem com de barroers i maldestres som els humans, i per això només cal llegir la secció d’internacional d’algun diari dels clàssics, resulta un autèntic miracle que les obres de Monteverdi i del barroc en general hagin arribat fins als nostres dies, gairebé quatre segles després de la seva creació, sanes i estàlvies. Possiblement això hagi estat a causa d’aquest fenomen, sovint llefiscós i complex, que és el de la moda, beneïda sigui, que va aconseguir tornar-les a posar en òrbita, a principis dels anys 90 del segle passat, gràcies a la conjunció de diversos astres, no els diré que no, però, per mi, sobretot, gràcies que en Jordi Savall va encarregar-se de la banda sonora de Tous les matins du monde, la famosa pel·lícula d’Alain Corneau protagonitzada per en Gerard Depardieu quan encara era cent per cent francès i dècades abans que, incomprensiblement, ho deixés estar amb la Carole Bouquet per llançar-se, més incomprensiblement, als braços del Putin i nacionalitzar-se rus. La banda sonora de Savall va aconseguir que als discmans del respectable sonés la Marche pour la cérémonie des turcs de Lully, després que ho fes Sooner o later de Madonna, un tema, sigui dit de passada, bastant infecte del que avui, afortunadament, sobretot per a la pròpia artista, ningú ja no en recorda ni una miserable nota.

Llegir més

L'incoronazione di Poppea / Veu

L’èxit de “Poppea”

Oriol Pérez i Treviño
Musicòleg i assagista

Aproximar-se al dramma per musica L’incoronazione di Poppea (1642) no és fer-ho amb una més de les deu òperes que, segons les ciències musicals, van arribar a ordir el catàleg operístic sencer de Claudio Monteverdi (1567-1643). És fer-ho també amb un dels «cants de cigne» més extraordinaris  de la història de la música en haver-se estrenat pocs mesos abans de la mort del compositor cremonès. I diem «van arribar» perquè d’aquestes, tan sols tres ens han arribat de manera íntegra tot constituint, així, la primera gran trilogia (L’Orfeo-Il ritorno d’Ulisse in patria-L’incoronazione di Poppea) en la història del gènere, des de la seva aparició a finals del segle XVI a la ciutat de Florència de la mà dels discursos, invencions i reflexions del cercle d’intel·lectuals i músics del Comte Giovanni Bardi (1534-1612). Cal dir-ho com més aviat millor. L’incoronazione incorpora una sèrie de components i realitats que, sense cap mena de dubte, han de ser tinguts d’allò més en compte i presents per a la seva interpretació en els nostres dies: la condició de ser la primera òpera de temàtica històrica, el seu enclavament dins del context de l’òpera veneciana de la primera meitat del segle XVII, les fonts històriques de com ens ha arribat la seva música i l’encaix d’una de les constants en l’esmentada història del gènere operístic: la relació entre el text i la música.

Llegir més

L'incoronazione di Poppea / Fons

Expressar allò que significa ser humà

Hendrik Schulze
Professor d’Història de la Música a la University of North Texas. Autor de l’edició crítica de L’incoronazione di Poppea

Un dels aspectes més fascinants i al mateix temps desconcertants de l’òpera primerenca és l’aparent amoralitat de l’argument de L’incoronazione di Poppea. L’ambició desenfrenada de Poppea, l’oportunisme descarat d’Arnalta, la tirania descontrolada de Nerone, la impietat venjativa d’Ottavia i l’autoindulgència total d’Ottone: tots els personatges principals d’aquesta història actuen en contra de les normes socials més bàsiques, tant des del punt de vista modern com des del punt de vista dels contemporanis de Monteverdi. Fins i tot personatges relativament empàtics, com ara Sèneca i Drusilla, es presenten de forma negativa, Seneca vivint una vida que no coincideix amb els seus elevats estàndards morals i Drusilla recreant-se davant de la idea de presenciar l’assassinat de Poppea. El món dels protagonistes és una barreja catastròfica d’ambició letal i por existencial. En aquest entorn, fins i tot els sentiments normalment positius i bonics, com ara l’amor o la clemència, es perverteixen per convertir-se en armes en la lluita pel poder i la glòria.

Llegir més

Conferències i col·loquis / 2023

Conferència a l’entorn de “Parsifal”

Amb motiu de l’òpera Parsifal a continuació podreu recuperar la conferència que Enrique Gavilán, professor universitari especialitzat en les relacions entre el teatre i la història i convidat habitual de la Universitat de Bayreuth, ens ha ofert als Amics sobre aquest títol de Wagner.

Veure vídeo a Youtube

Conferència a l’entorn de “Manon”

Amb motiu de l’òpera “Manon” que el Gran Teatre del Liceu ha programat per al mes d’abril, us convidem a escoltar a la conferència presencial que Javier Pérez Senz , periodista i crític musical ens ofereix sobre aquest títol de Massenet.

Veure vídeo a Youtube

Agenda / Activitats

Vine a l’exposició de Zurbarán al Mnac

Dijous 24 d’abril a les 16h (places exhaurides)
Dimecres 14 de maig a les 10.30h (places exhaurides)

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC, Com arribar-hi?)
*Preu Amics: 6€
*Preu acompanyants no socis: 8€

Aquest mes, els Amics us proposem visitar l‘exposició dedicada a l’artista Francisco de Zurbarán (1598-1664) que acull el El MNAC, en col·laboració amb el Musée des Beaux Arts de Lió i el Museum of Fine Arts de Boston. Es tracta d’una mostra que reuneix per primera vegada les tres versions de La Visió de sant Francesc d’Assís pel Papa Nicolau V, una obra cabdal de l’artista. L’obra que conserva el MNAC ha estat sotmesa a un profund procés de restauració que ha permès recuperar el seu aspecte original i treure a la llum detalls ocults pel pas del temps.

Llegir més

Vine a Lleida amb els Amics!

Dimarts 6 de maig a les 08.10h (últimes places disponibles)
Lleida (sortida d’un dia en autocar)
Punt de Trobada: Avinguda Diagonal 355 (Com arribar-hi?)
Preu Amics:  90€
Preu acompanyants no socis: 95€

*Activitat exclusiva per a socis d’Amics del Liceu, màxim 1 acompanyant

Per tal de concloure el nostre cicle de visites a les catedrals de les quatre demarcacions de Catalunya, els Amics del Liceu us proposem una visita d’un dia a la ciutat de Lleida, on començarem la nostra sortida amb una visita comentada a la Seu Vella, un dels monuments més emblemàtics de Catalunya i símbol de la ciutat. Situada dalt del turó que domina Lleida, aquesta antiga catedral combina elements del romànic i del gòtic, i destaca tant per la seva arquitectura imponent com per la seva importància històrica. Avui dia, la Seu Vella no només és un símbol identitari per als lleidatans, sinó també un testimoni viu de la història de Catalunya i un espai cultural i patrimonial de primer ordre.

Llegir més

Conferència a l’entorn de “Giulio Cesare”

Dimecres 7 de maig a les 19h 
Sala del Cor (entrada per les Taquilles)
*Activitat gratuïta, cal reserva prèvia

Amb motiu de les funcions de Giulio Cesare que tindran lloc al Gran Teatre del Liceu els mesos de maig i juny, us convidem a assistir a la conferència que Luís Gagomusicòleg i crític musical, ens oferirà sobre aquest títol de Händel amb direcció d’escena de Calixto Bieito. Recordeu que, posteriorment, aquesta conferència estarà disponible a través del nostre Canal Youtube.

Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com

Llegir més

Col·loqui a l’entorn de la Temporada 2025-2026

Dijous 8 de maig a les 18h
Sala del Cor del Liceu (entrada per les Taquilles)
*Activitat gratuïta, cal reserva prèvia
*Activitat exclusiva per a socis i acompanyants

Amb motiu de la propera Temporada 2025-2026, els Amics del Liceu hem organitzat un col·loqui entre el director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar, i el president d’Amics del Liceu, Jaume Graell, per tal de comentar amb els Amics /gues que ens acompanyeu tots els detalls de la nova Temporada.

Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com

Llegir més

Presentació de “La Schubertíada” per als Amics del Liceu

Dilluns 19 de maig a les 19h
Reial Cercle Artístic (com arribar-hi?)
*Activitat gratuïta

*Aforament limitat. Cal reserva prèvia

Gràcies a la nostra col·laboració amb la Schubertíada, el proper mes de maig els Amics us convidem a assistir a la presentació de l’edició d’enguany que es farà al Reial Cercle Artístic en exclusiva per als nostres socis i sòcies, on Víctor Medem, director del Festival, conversarà amb el nostre president, Jaume Graell, i amb la resta de socis i sòcies que ens acompanyin per compartir amb nosaltres tots els secrets d’aquesta 33a edició.

A més, l’Associació està preparant un viatge especial del 19 al 22 d’agost per assistir a 3 dels espectacles del festival. Podeu consultar la informació completa aquí

Per inscriure’s a aquesta activitat, cal que us poseu en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com

Llegir més

Propers Viatges

Madrid, de l’1 al 3 de maig

Aquest mes de maig, els Amics del Liceu us proposem una escapada a Madrid per descobrir dos títols de repertori operístic ben diferent i que no es representen gairebé mai als escenaris d’arreu del món. Començarem amb repertori barroc de la mà…

Llegir més

Brighton i el Festival de Glyndebourne, del 28 al 31 de maig

El proper mes de maig els Amics del Liceu us proposem un viatge per assistir a un dels festivals d’estiu més prestigiosos: el Festival de Glyndebourne, on podrem gaudir de dues òperes cèlebres del repertori italià i germànic. Començarem amb Parsifal, de…

Llegir més

Verona, del 23 al 28 de juliol

El proper mes de juliol, els Amics del Liceu us proposem un viatge al Festival de l’Arena de Verona que, després de més de 100 anys, s’ha convertit en un dels més emblemàtics de tota Itàlia. Començarem el nostre viatge musical amb…

Llegir més

Sortida a “La Schubertíada”, del 19 al 22 d’agost

Un any més, els Amics del Liceu no volem perdre'ns un dels festivals catalans més consolidats de l'estiu i us proposem una sortida de quatre dies per veure alguns dels concerts més important que ens ofereix "La Schubertíada". PROGRAMACIÓ MUSICAL: 19 d'agost…

Llegir més

Festival Enescu a Bucarest, del 28 d’agost al 3 de setembre

El proper mes d’agost, els Amics us proposem un viatge a Bucarest, on té lloc cada dos anys el Festival Enescu, que enguany celebra la seva 27a edició de manera molt especial, amb la commemoració del 70è aniversari de la mort del…

Llegir més

Amics Recomana

“Tosca” a Tarragona

El proper 28 de juliol, l’escenari de Tarraco Arena, l’antiga plaça de braus de Tarragona, acollirà una representació de l’òpera Tosca, protagonitzada per Vanessa GoikoetxeaÀngel Òdena i Alejandro Roy, entre d’altres, sota la batuta d’Olivier Díaz al capdavant de l’Orquestra de l’Òpera de Tarragona, i amb direcció escènica del mateix Àngel Òdena.
Els socis d’Amics del Liceu podem gaudir d’un 10% de descompte en la compra d’entrades per aquesta representació. Per comprar entrades, feu clic aquí. Per poder obtenir el descompte, cal posar el codi promocional LICEU.
Més informació

Aquest juliol, no et perdis el festival “Òpera amb Gràcia”!

Aquest mes de juliol tindrà lloc la tercera edició del festival Òpera amb Gràcia, un festival que té com a objectiu acostar l’òpera al públic general, especialment al públic jove. Enguany la programació se centra en el rol de la dona dins la societat i inclou les òperes Carmen i La serva padrona, i un espectacle de nova creació, Les dones en la història de l’òpera.

La iniciativa és del mestre Guerassim Voronkov i Krieger Management amb la col·laboració del l’Associació d’Amics de Mozart i l’Oratori Sant Felip Neri de Gràcia.

Els Amics del Liceu, comptem amb un descompte especial per als espectacles del Festival (cal seleccionar la tarifa “Amics del Liceu” alhora de fer la compra d’entrades:

Més informació

Emissió d’«Alexina B.» a La 2 de RTVE

El passat 3 de juliol el programa El Palco de La 2 de RTVE va emetre l’òpera Alexina B., de Raquel García-Tomàs, que es va estrenar el passat mes de març al Gran Teatre del Liceu amb molt d’èxit de crítica i públic. Alexina B. narra la història d’Herculin Barbin, una persona intersexual nascuda a França l’any 1838. La producció va comptar amb direcció escènica de Marta Pazos i la participació de Lidia Vinyes-Curtis i Xavier Sabata, entre d’altres, com a protagonistes de la història, i va suposar la consolidació de Raquel García-Tomás com una de les compositores joves més destacades i amb més projecció del moment.
L’enregistrament estarà disponible fins al proper 3 d’agost. i es pot recuperar al següent enllaç

 

Més informació

“La Schubertíada”, descompte exclusiu per a Amics

Amics del Liceu tenim 10% de descompte en tots els concerts de La Schubertíada. Per tal de gaudir d’aquest descompte, cliqueu el següent enllaç, escolliu el concert i localitats desitjades, seleccioneu la tarifa AmicsLiceu i introduiu el codi promocional Amicsliceu_SV23

A més, recordeu que els Amics organitzem una sortida en grup per assistir a aquest festival del 24 al 27 d’agost. Cliqueu el següent enllaç per a més informació.

QUE GAUDIU DE LA SCHUBERTÍADA

Més informació
Back To Top

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per a proporcionar una millor navegació. Si continua navegant entenem que accepta les cookies i la nostra política de cookies ACEPTAR
Aviso de cookies