
Novembre 2023
Full Informatiu
Editorial / Novembre 2023
Ja hi tornem a ser!
Marc Balcells
Vicepresident d'Amics del Liceu
L’assaig general d’un títol operístic del Liceu reservat als Amics ha estat tradicionalment el que vindria a ser la festa grossa de l’entitat: ara li ha sortit competència, perquè tenim més activitats que mai i la nouvinguda Nit dels Amics. I, tot i això, possiblement pel seu arrelament, l’assaig continua essent aquell moment que ens fa tanta il·lusió a tots nosaltres.
I aquest any, oh sorpresa, que com qui diu encara tenim la Manon de Massenet al cap (l’assaig de la temporada passada), ja hi tornem a ser: perquè aquesta temporada l’assaig triat és la Turandot de Puccini. Divendres 24 a les cinc de la tarda s’alça el teló per a recuperar aquesta producció dirigida per Núria Espert (aquest cop, amb la reposició de Bàrbara Lluch) que va ser pensada per a la reobertura del teatre el 1999. S’alternen al capdavant de l’orquestra del Liceu Alondra de la Parra i Diego García, amb noms al repartiment coneguts per a tots els Amics com són l’Elena Pankratova i l’Ekaterina Semenchuk com a Turandot, Michael Fabiano i Martin Muehle com a Calaf, i ni més ni menys que quatre Lius (Vannina Santoni, Marta Mathéu, Adriana González i Maria Agresta). La resta de personatges seran representats per grans veus com les de Siegfried Jerusalem, Raúl Jiménez o Marko Mimika, així com altres coneguts de casa nostra.
Però per si no n’hi hagués prou, aquest mes us tenim preparades tres activitats al voltant de l’òpera que ens fan especial il·lusió compartir amb vosaltres. Primer, un col·loqui amb Bàrbara Lluch (com dèiem, encarregada de la reposició d’aquesta producció), moderat pel nostre president, Jaume Graell, amb qui podrem conèixer la trajectòria de la directora d’escena així com la seva tasca en aquesta producció de Turandot.
Evidentment, com tota òpera de la temporada, tindrem la conferència corresponent, aquest cop impartida per Gonzalo Lahoz, crític musical, qui torna a Amics després del seu debut l’any passat amb l’Alexina B. I el Grup Verdi ens delectarà un cop més amb un recull de fragments històrics sobre Turandot.
Però tornant a en Gonzalo, ens fa molta il·lusió comunicar-vos que Amics ha estat present en el podcast que el crític va crear ja fa tres temporades amb molt d’èxit: parlem de Concierto Desorden, un podcast on entrevista cantants, músics, directors d’escena de prestigi relacionats amb el món de l’òpera i la música clàssica. Quan en Gonzalo ens va proposar ser espònsors del capítol dedicat a Turandot, on entrevista a Núria Espert i Bàrbara Lluch, no vàrem dubtar a dir que sí.
Per tant, un mes per gaudir de Turandot de diferents formes. Un mes per a veure’ns tots plegats i celebrar com mai ser Amics i Amigues del Liceu. Us esperem!
Entrevista / Milan Perišic , baríton
El cantant Milan Perišic ha estat un dels personatges destacats a l’`òpera Antony i Cleopatra interpretant Scarus al Gran Teatre del Liceu. Els Amics no ens volíem perdre l’ocasió d’entrevistar-lo i conèixer aquest jove baríton d’origen serbi una mica més a fons. Entrevista a càrrec de Marc Balcells, vicepresident dels Amics del Liceu
Amics del Liceu: Com és per a un cantant enfrontar-se a una partitura tan contemporània i amb John Adams com a director?
Milan Perisic: Bé, primer de tot vull agrair-vos aquesta entrevista. Justament el Sr Adams va ser un dels meus ídols mentre cursava els meus estudis de composició i quan se’m va oferir aquesta oportunitat va ser per mi un xoc, quelcom que no pensava que mai succeís, una gran emoció. També ho és tenir tots els companys de repertori amb els quals comptem.
A.L: Com va Antony & Cleopatra?
Bastant bé, ara mateix estem a la meitat de les funcions i hem tingut daltabaixos com a totes les produccions, però és un equip consolidat i estem gaudint molt de la producció malgrat que sigui complicat de vegades perquè és un projecte molt nou i ambiciós, però n’hem gaudit molt.
A.L: Mirava la teva trajectòria de rols i suposo que és molt diferent enfrontar-se a un rol completament nou, que a un Marcelo de La Bohème per exemple.
Efectivament, perquè amb les òperes de repertori tens molts referents històrics i actuals als quals recórrer a través de Youtube i en canvi aquí crear el teu rol és el teu propi treball. El meu antecessor en aquest rol va ser Timothy Murray, a qui he conegut en un curs, però no hi ha gravacions disponibles i en vam parlar. Està bé conèixer l’altra interpretació però cadascun de nosaltres té la responsabilitat de portar un nou personatge a l’escenari. Tens una pàgina en blanc, excepte allò que et demana la partitura i els directors. És una gran responsabilitat tenir tota aquesta llibertat.
A.L: Realment tens una pàgina en blanc, pots jugar molt més que amb altres exemples més tancats, has pogut fer-ho en aquest paper?
Sí, malgrat que sigui un paper petit, tinc molta presència escènica i molts moments on puc jugar. Als papers de tradició totes les execucions anteriors ens influencien sense voler, encara que vulguem ser originals sempre hi ha un passat que ens condiciona.
A.L: Has dit que havies estudiat també composició, quan va ser?
Havia cantat en diversos cors, el meu primer pas professional va ser al cor del Teatro Real de Madrid, però els meus estudis de cant van ser després dels meus estudis de composició. Després vaig marxar a Trieste a estudiar el màster de cant.
A.L: Ha estat una carrera meteòrica, quin és el pes dels concursos?
La pressió és molt gran com a totes les disciplines musicals, sempre cal estar a l’altura, s’inverteix molt de temps en perfeccionar, s’espera molt de nosaltres, has d’estar millorant constantment. És una feina que continua tota la vida. Els concursos per sort o desgràcia son un dels mitjans més importants a través dels quals es pot aconseguir feina i donar-se a conèixer. És per això que vaig prendre la decisió de fer-ne tots els que pogués i ha donat els seus fruits, estic aquí al Liceu treballant i també he treballat al Teatro Real de Madrid. S’ha de treballar però al final, amb esforç, s’aconsegueixen els somnis.
A.L: Has quedat molt ben col·locat en aquests concursos, a més aquí al Liceu t’hem vist a Tosca, L’incoronazione di Poppea i Antony & Cleopatra, que han estat produccions molt potents amb Calixto Bieito i Rafael R. Villalobos, què tal l’experiència n’has gaudit?
Sí, n’he gaudit molt i són noms de gran importància a nivell internacional. És una gran oportunitat i experiència per a un jove cantant estar treballant amb aquestes persones, pots créixer molt. Vaig tenir moltes pors quan vaig començar a treballar i cada vegada que tornava a la sala d’assaig tenia la mateixa por, és quelcom que segurament acompanya a molts cantants. És un tipus de por que et diu que cada vegada que fas quelcom aprens i tens oportunitat de créixer i això et pot portar lluny. Han estat experiències que guardaré sempre a la memòria.
A.L: Com et veus d’aquí uns anys, quins rols t’agradaria interpretar?
Bé, els desitjos són una cosa i una altra és la realitat. M’agradaria fer el repertori verdià emblemàtic: Il Trovatore i Otello interpretant el Comte de Luna i Yago. Rols emblemàtics de Puccini per a baríton com Barnaba de La Gioconda, que és de les meves preferides. També repertori francès com Massenet amb Thaïs, però és un repertori que requereix un cert recorregut i una edat, diuen, en el sentit que cal una experiència de vida i una maduresa.
A.L: T’agraden els papers de dolent?
Bé, els barítons acostumen a tenir el paper de malvat i això és un repte per mi perquè tampoc soc una persona que m’agradi ser dolent
A.L: Escoltarem quelcom del Milan compositor?
De moment no composo. Tinc algunes idees, però no he concretat res i m’agradaria tornar-hi, però ara mateix tinc moltes coses per davant i és difícil fer-ho tot. Ser compositor implica una vida molt diferent i introvertida que no és compatible amb la d’un cantant que comença la seva carrera com és el meu cas. Però potser en el temps lliure. Una cançó es pot fer en poc temps però m’agradaria fer una òpera i treure’m el títol de màster en composició
A.L: Moltes gràcies pel teu temps
Mira l'entrevista sencera a continuació:
Entrevista amb els socis
Jordi Hierro i Maria Rosa Riu
Socis d'Amics del Liceu
En aquesta edició nova edició del butlletí, entrevistem els socis Jordi Hierro i Maria Rosa Riu, una mare i un fill amb un llarg recorregut com a espectadors operístics en comú. Entrevista a càrrec del nostre vicepresident Marc Balcells.
Antony & Cleopatra / Fons
Antony & Cleopatra
John Adams
Compositor
De totes les obres dramàtiques de Shakespeare, Antony & Cleopatra segurament és la més complexa des del punt de vista temàtic i formal. Els dos noms que honoren el títol poden ser reconeguts de seguida, sobretot per les generacions de nord-americans que, tot i que potser no han llegit ni vist l’obra, han crescut amb més d’un segle d’evocacions cinematogràfiques d’aquests amants transgressors i obstinats. Els que descobreixin ara l’obra percebran immediatament una parella que sol discutir i potser es demanaran si la seva relació inestable i violenta mereix tant de dolor. A la versió de Shakespeare hi ha dos adults madurs, que estan a anys llum de les joventuts virginals de Romeu i Julieta, i cadascun té un rerefons provocador —ell, un dels comandants romans més importants, en el seu arrogant apogeu i segur de si mateix, ara deixant-se portar a una decadència confortable; i ella, una reina brillant, seductora i astuta estratega que, uns anys abans i sent encara una adolescent, havia captat l’atenció de Julius Caesar, amb qui va tenir un fill. En poques paraules, són dues persones que han “estat aquí, fet allò”, que han comès actes tant heroics com menyspreables, simplement per sobreviure en el món cruel de la seva època, quan contractar un assassí per resoldre una disputa familiar no sorprenia ningú.
Antony & Cleopatra / Veu
Antony & Cleopatra, una òpera americana
Antoni Colomer
Crític musical
El naixement de l’òpera està intrínsecament lligat al tractament de la prosòdia, és a dir, a la translació musical del ritme i les inflexions d’una llengua determinada, originàriament l’italià, de la manera més natural possible. Aquest, i no altre, era l’objectiu de la Camerata Fiorentina que, amb la creació del recitar cantando, pretenia reproduir l’esperit de les representacions teatrals a la Grècia clàssica. Durant la primera meitat del seicento l’òpera es desenvolupà principalment a la península itàlica, però no trigà a travessar fronteres amb recepcions diverses a cada país. A la zona germànica s’imposà de seguida i fins al segle XIX l’òpera italiana. A França, Jean-Baptiste Lully adaptà el gènere al gust de Lluís XIV tot posant les bases d’una prosòdia musical a partir de la qual es desenvolupà una tradició operística autòctona. Però, ¿I a Anglaterra?
Médée / Veu
Les veus de Médée
Jordi Abelló
Contratenor
Corre el 1687 i Lully acaba de morir. Tot França està de dol. Charpentier es frega les mans perquè el panorama musical a París ha canviat; però poc a poc, no ens enganyem…
Malgrat els estils diversos d’ambdós compositors, Médée és una obra bàsicament «lul·lista», i única en el catàleg de Charpentier. S’emmarca en la tradició musical i teatral que l’espectador tenia per costum amb Lully. Consta d’un pròleg i cinc actes. El pròleg és una exaltació sense miraments del rei Lluís XIV i del seu poder, amb una sèrie de solos, duets, trios i cors de pastors que s’alegren de viure en pau gràcies al més poderós dels reis. La música sovint desapareix d’algunes adaptacions teatrals perquè roman fora de l’acció que es desenvolupa tot seguit.
A l’acte primer s’introdueix ja la protagonista de l’obra: Charpentier l’infon el dubte, la sospita i la gelosia, primer a la seva confident i després directament a Jasó, el seu marit. Medea creu que Jasó s’ha enamorat de Creusa, filla del rei de Corint, Creó, qui acull la parella i els seus fills, fugint del setge del rei de Tesàlia.
Conferències / 2023
Conferència a l’entorn d'”Adriana Lecouvreur”
Amb motiu de l’òpera “Adriana Lecouvreur” que tindrà lloc al Gran Teatre del Liceu aquest mes de juny, compartim la conferència presencial que Pol Avinyó, divulgador musical i soci d’Amics del Liceu, ens ofereix sobre aquest títol de Francesco de Cilèa.
Conferència a l’entorn d'”Orgia”
Amb motiu de les propers funcions d’Orgia d’ Hèctor Parra al Gran Teatre del Liceu, i amb posada en escena de Calixto Bieito, recuperem la conferència presencial que Gonzalo Lahoz, crític i divulgador musical, ens ha ofert sobre aquest títol.
Agenda / Activitats
Presentació de “La Schubertíada” per als Amics del Liceu
Dilluns 19 de maig a les 19h
Reial Cercle Artístic (com arribar-hi?)
*Activitat gratuïta
*Aforament limitat. Cal reserva prèvia
Gràcies a la nostra col·laboració amb la Schubertíada, el proper mes de maig els Amics us convidem a assistir a la presentació de l’edició d’enguany que es farà al Reial Cercle Artístic en exclusiva per als nostres socis i sòcies, on Víctor Medem, director del Festival, conversarà amb el nostre president, Jaume Graell, i amb la resta de socis i sòcies que ens acompanyin per compartir amb nosaltres tots els secrets d’aquesta 33a edició.
A més, l’Associació està preparant un viatge especial del 19 al 22 d’agost per assistir a 3 dels espectacles del festival. Podeu consultar la informació completa aquí
Per inscriure’s a aquesta activitat, cal que us poseu en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com
Vine a la gravació del podcast-entrevista “Concierto Desorden” amb Xavier Sabata i Gonzalo Lahoz!
Dimarts 20 de maig a les 19.30h
Sala del Cor del Liceu (entrada per les Taquilles)
*Activitat gratuïta, cal reserva prèvia
Aquest poper mes de maig, els Amics us proposem assistir com a públic a la gravació del proper programa de Concierto Desorden, un podcast únic on es parla d’òpera i de música clàssica .. i de tot allò que l’envolta. Es tracta d’un nou format de gran èxit entre públic de totes les edats, ja que compta amb més d’un milió de visualitzacions a Instagram, més de 200.000 escoltes a Spotify i 118 programes de recorregut.
Visita comentada al Monestir de Pedralbes
Dimarts 27 de maig a les 10h
Monestir de Pedralbes (Com arribar-hi?)
*Preu Amics: 8€
*Preu acompanyants no socis: 10€
El proper mes mes de maig, els Amics del Liceu us proposem una visita comentada al Monestir de Pedralbes. Fundat el 1326 per la reina Elisenda de Montcada, va ser un centre cabdal de vida religiosa per a monges clarisses i encara conserva la seva bellesa arquitectònica i el seu ambient tranquil. El monestir destaca per la seva capella, el claustre i la seva església, que són exemples magnífics de l’arquitectura gòtica catalana. A més, el monestir també acull un museu on es poden veure objectes i obres d’art relacionades amb la història del lloc i la vida monàstica. És un entorn idil·lic per gaudir d’un entorn de pau i bellesa històrica, així com per aprendre sobre la vida monàstica i la història de la ciutat. El seu entorn verd i els jardins que l’envolten també el converteixen en un lloc perfecte per passejar i relaxar-se, tot descobrint un trosset de la història medieval de Catalunya.
Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com
Conferència a l’entorn de “Rusalka”
Dimarts 10 de juny a les 19h
Sala del Cor (entrada per les Taquilles)
*Activitat gratuïta, cal reserva prèvia
Amb motiu de les funcions de Rusalka que tindran lloc al Gran Teatre del Liceu els mesos de juny i juliol, us convidem a assistir a la conferència que Rosa Fernández, Catedràtica de Música i acadèmica les Reials Acadèmies de Madrid i Barcelona ens oferirà sobre aquest títol de Dvořák amb direcció d’escena de Christof Loy. Recordeu que, posteriorment, aquesta conferència estarà disponible a través del nostre Canal Youtube.
Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com
Conferència a l’entorn de “West side story”
Dilluns 14 de juliol a les 19h
Sala del Cor (entrada per les Taquilles)
*Activitat gratuïta, cal reserva prèvia
(INSCRIPCIONS OBERTES A PARTIR DEL 14 DE JUNY)
Amb motiu de les funcions de West side story que tindran lloc al Gran Teatre del Liceu el mes de juliol, us convidem a assistir a la conferència que Gonzalo Lahoz, exdirector de la revista Platea Magazine, fundador de Tandem Artists i del podcast Concierto Desorden, ens oferirà sobre aquest títol de Bernstein amb direcció musical de Gustavo Dudamel. Recordeu que, posteriorment, aquesta conferència estarà disponible a través del nostre Canal Youtube.
Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com
Propers Viatges
Madrid, de l’1 al 3 de maig
Aquest mes de maig, els Amics del Liceu us proposem una escapada a Madrid per descobrir dos títols de repertori operístic ben diferent i que no es representen gairebé mai als escenaris d’arreu del món. Començarem amb repertori barroc de la mà…
Brighton i el Festival de Glyndebourne, del 28 al 31 de maig
El proper mes de maig els Amics del Liceu us proposem un viatge per assistir a un dels festivals d’estiu més prestigiosos: el Festival de Glyndebourne, on podrem gaudir de dues òperes cèlebres del repertori italià i germànic. Començarem amb Parsifal, de…
Verona, del 23 al 28 de juliol
El proper mes de juliol, els Amics del Liceu us proposem un viatge al Festival de l’Arena de Verona que, després de més de 100 anys, s’ha convertit en un dels més emblemàtics de tota Itàlia. Començarem el nostre viatge musical amb…
Sortida a “La Schubertíada”, del 19 al 22 d’agost
Un any més, els Amics del Liceu no volem perdre’ns un dels festivals catalans més consolidats de l’estiu, la Schubertíada de Vilabertran. Per això us proposem una sortida de quatre dies per assistir a alguns dels concerts més importants de l’edició d’enguany.…
Festival Enescu a Bucarest, del 28 d’agost al 3 de setembre
El proper mes d’agost, els Amics us proposem un viatge a Bucarest, on té lloc cada dos anys el Festival Enescu, que enguany celebra la seva 27a edició de manera molt especial, amb la commemoració del 70è aniversari de la mort del…
Amics Recomana Recomana
Carlos Chausson, una vida dedicada a l’òpera
El passat 3 de novembre el Liceu va acollir l’espectacle La commedia è (in)finita, una proposta que uneix teatre i musical i que vol commemorar els 40 anys de carrera artística del baix aragonès Carlos Chausson.
La seva carrera va començar en el gènere del rock’n’roll, on s’hi sentia molt còmode, però ben aviat el seu entorn el va encaminar cap al gènere operístic. Es va traslladar als Estats Units on va començar a interpretar rols al costat de grans cantants com Beverly Sills o Birgit Nilsson. El repertori de Chausson ha inclòs, al llarg d’aquests 40 anys, sobretot rols de baix buf de Donizetti, Rossini, Offenbach i Mozart, tot i que també ha passat per rols més més dramàtics com el Paolo de Simon Boccanegra.
El nostre president, Jaume Graell, ha entrevistat Carlos Chausson amb motiu d’aquest espectacle per fer un repàs a la seva carrera, els seus inicis i la seva relació amb Barcelona i el Liceu.
10% de descompte per al concert especial dedicat a Maria Callas
Dijous 30 de novembre a les 21.30h
Palau de la Música Catalana
10% de dte exclusiu per als Amics del Liceu (Preus entre 21€ i 49€)
Gràcies a la nostra col·laboració amb el diari Ara, els Amics del Liceu gaudim d’un 5% de descompte per al proper concert especial dedicat a Maria Callas amb motiu del centenari del seu naixement, que tindrà lloc al Palau de la Música Catalana. En aquest concert especial dedicat a la icònica Maria Callas, tres de les més reputades cantants pujaran a l’escenari per mostrar alguns dels moments més memorables de la història de l’òpera. Serena Sáenz (soprano), Marta Mathéu (soprano), Anna Alàs i Jové (mezzosoprano) i l’Orquestra Simfònica del Vallès es trobaran a l’escenari, per retre homenatge a la llegendària artista i al seu llegat incomparable sota la batuta d’Irene Delgado-Jiménez.
Renovem el nostre conveni amb el Teatre Nacional de Catalunya!
Benvolguts Amics i Amigues,
Ens fa especial il·lusió compartir amb vosaltres que hem renovat el nostre conveni de col·laboració amb el Teatre Nacional de Catalunya (TNC)
La renovació d’aquest conveni suposa que els Amics del Liceu gaudim d’un 15% de descompte en espectacles seleccionats del TNC amb un màxim de 2 entrades per espectacle i persona.