skip to Main Content

El Liceu postpandemia camina cap a l'excel·lència

Amics del Liceu, més que mai, vol justificar amb orgull el seu propi nom. La nostra associació vol recolzar, ajudar, estimular i estimar el nostre Teatre, i sentir-se part de la Institució. L’esperit de col·laboració amb el Liceu és absolut, i  tant la presidència del Patronat, com la direcció general i la direcció artística han mostrat una actitud i una predisposició envers els Amics com potser mai s’havia donat en la nostra història.

Establir aquesta relació comporta un gran benefici per a tots. El Liceu ens ofereix espais per realitzar les nostres activitats principals, l’assaig general exclusiu per als nostres socis, descomptes en les entrades i molts més projectes que anirem desenvolupant  en els transcurs de la propera temporada, com col·loquis, concerts, visites, etc. L’Associació ja forma part del Consell de Mecenatge del Teatre ja que és patrocinadora del cicle de concerts de cambra a càrrec dels membres de l’orquestra, donant suport al mestre Josep Pons. Ens sentim molt satisfets d’aquest patrocini, però el nostre desig és ampliar-lo en altres branques del contingut artístic del Liceu, especialment en la vessant lírica, denominador comú dels associats: l’amor a l’òpera, l’amor a la lírica.

Els nostres associats, els nostres Amics, son el suport de l’Associació, no només el suport econòmic, sinó que son els que ens estimulen i ens fan pensar en què més podem fer per fer-los apropar i gaudir al màxim del mon del Liceu, del mon de l’òpera. Són moltes les activitats que tenim la sort de poder fer: conferències, cursos, viatges, visites guiades, informació permanent, però la nostra ambició va més enllà. També col·loquis amb persones del mateix Teatre que ens expliquen tota la complexitat que comporta posar dempeus una òpera, des del departament tècnic, escenografia, vestuari, maquillatge, regidors, apuntador, fins a la direcció del cor, repetidors, mestres i els nostres directors general i artístic.

També en la vessant musical, voldríem poder desenvolupar alguns concerts amb veus emergents, per gaudir nosaltres i acomplir una de les principals finalitats de l’Associació: potenciar la lírica i ajudar les joves promocions.

 

Jaume Graell Massana
President d’Amics del Liceu

Junta

President
Jaume Graell Massana

Doctor en Medicina, especialista en Reumatologia. Ha estat Cap de Reumatologia de l’Hospital Prínceps d’Espanya i l’Institut Dexeus, entre d’altres. És Director de l’Institut Català de Reumatologia de Barcelona i de Fibromadrid a Madrid.

Més informació

President de Pro-Lírica, ha organitzat les nits d’estiu a Peratallada fins a l’any 2002, amb cantants de primer nivell. És vicepresident de l’Associació Franz Schubert. Ha estat vicepresident d’Amics del Liceu des del 2014.

Vicepresident
Marc Balcells Magrans

Doctor en criminologia i jurista, és professor a la Universitat Oberta de Catalunya. La seva activitat R&I com a investigador aborda els delictes contra el patrimoni cultural i la seva inserció en la delinqüència transnacional (delinqüència organitzada, terrorisme) i internacional (crims de guerra contra el patrimoni cultural).

Més informació

Ha publicat articles acadèmics de recerca científica així com monografies. Col·labora amb el programa La primera pedra, a RAC1. Ha estat membre de la junta directiva d’Amics del Liceu des del 2016.

Secretària
Pilar Fernández Bozal

Advocada de l’Estat, va ser Consellera de Justícia entre 2010 i 2012. És especialista en dret administratiu. Degana de la Facultat de Dret de la UIC (Universitat Internacional de Catalunya). Membre de la comissió jurídica de Foment del Treball.

Més informació

És sòcia directora de l’àrea de dret públic de la Firma d’auditoria, consultoria i assessorament legal EY Abogados (ErnstYoung).

Des de 2013 actua com a representant de la Generalitat de Catalunya a la Fundació del Gran Teatre del Liceu. Des de 2009 és secretària del Patronat del Conservatori del Liceu.

Tresorer
Francesc Carbonell Esteller

Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, Postgrau en Assessorament Financer per la Universitat Pompeu Fabra i Membre del Institut Espanyol d’Analistes Financers del qual ha estat vocal de la Junta Directiva de la Delegació a Catalunya durant tres legislatures.

Més informació

Ha estat Director General, Conseller i President de diverses societats de Serveis Financers. Actualment exerceix de consultor financer.

Vocal
Manel Bertran Mariné

Enginyer industrial, director de les empreses Profund S.A. i Sistemas de Cimentación S.A. Membre de la Junta del Gremi de Constructors. Vocal i, actualment, Vicepresident de la Caixa d’Enginyers.

Més informació

Tresorer i Patró del Conservatori del Liceu fins el 2009. Tresorer de l’Associació Franz Schubert. Benefactor del Gran Teatre del Liceu. Responsable del Grup Wagner d’Amics del Liceu.  Ha estat tresorer d’Amics del Liceu des del 2014 fins el 2022.

Vocal
Enric Calpena Ollé

Professor de Comunicació de la Universitat Ramon Llull. Dirigeix el programa En guàrdia a Catalunya Ràdio i és especialista en divulgació històrica.

Més informació

Ha publicat diversos llibres d’Història, Comunicació i és autor de diverses novel·les. Membre de la Junta d’Amics del Liceu des de 2016.

Vocal
Francisco Egea Cordero

Professional de la indústria tèxtil (actualment jubilat). Gran aficionat a l’òpera i a la música en general. És soci d’Amics del Liceu des de la fundació de l’Associació.

Més informació

Benefactor del Gran Teatre del Liceu i abonat des de fa mes de quaranta anys.

Vocal
Magda Gassó i Hoja

Vinculada al món de l’art, del patrimoni i dels museus des de fa molts anys, actualment és la Cap de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. Llicenciada en Història Moderna i en Història de l’Art per la UB.

Més informació

És Diplomada en Museologia per la UAB i Màster en Gestió Cultural per la UB. Ha escrit un llibre sobre dones a la història de Catalunya i diferents articles sobre museologia. Porta molts anys com a abonada al Liceu i com a sòcia d’Amics del Liceu.

Vocal
Maria Isart Ribé

Va estudiar quatre anys al Conservatori del Liceu i també va formar part del Cor Jove de l’Orfeó Català. El 2015 va guanyar l’esment d’honor al Concurs Internacional Camerata Sant Cugat. L’any 2023 ha estat guardonada en el Concurs Internacional Francesc Viñas amb el Premi Extraordinari de la Fundació Ferrer i Salat.

Més informació

Ha format part d’altres cors com el Cor Jove Català, Cor Català amb el qual van fer una gira per Rússia i el projecte C.H.O.I.R amb el qual van fer una gira per Alemanya.
També és graduada en Relacions Laborals e Ocupació per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Vocal
Antoni Torvà Jordan

Llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB, ha cursat estudis de Dret a la Universitat de Barcelona. Assessor en Comunicació Corporativa d’empreses i organitzacions a Europa i Amèrica.

Més informació

Ha estat professor a l’Escola Superior de Relacions Públiques de la Universitat de Barcelona i de cursos de postgrau i màsters en comunicació a diverses universitats i escoles de negocis. Vocal d’Amics del Liceu des de 2014.

Equip

Anna Casa

Llicenciada en Filologia Catalana per la UOC. Amant del teatre, l’òpera i la literatura, va començar a col·laborar de forma voluntària amb Amics del Liceu com a suport en la creació del seu grup jove l’any 1998.

Més informació

Posteriorment, l’any 2001, s’incorpora a l’equip de l’Associació desenvolupant les tasques d’organització d’activitats, viatges, visites culturals, etc. Coordina, també, l’edició del llibre Temporada d’òpera d’Amics del Liceu

Natàlia Peña

Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Màster en Gestió Cultural i Postgrau en Humanitats, amb especialització en art contemporani a la Universitat Oberta de Catalunya.

Més informació

Aficionada a l’art, l’òpera i la cultura en tots els seus àmbits, ha treballat durant nou anys a la galeria d’art Sala Parés de Barcelona i s’incorpora a l’equip d’Amics del Liceu el 2017, on continua desenvolupant la seva tasca com a gestora cultural fent allò que més li agrada: treballar entre la cultura i les persones.

Estatuts

Podeu consultar els nostres estatuts aquí.

Voluntariat

Amics del Liceu compta amb un grup de socis voluntaris molt important que col·labora a promoure les nostres activitats.

Grup de Visites
Format l’any 2005,  són socis que s’ofereixen de forma voluntària com a guies per fer les visites al teatre. Al llarg dels anys aquesta iniciativa s’ha consolidat i actualment a més de les visites a les zones públiques del teatre, aquestes inclouen la del Cercle del Liceu i, també visites més tàcniques per a professionals.

Grup Wagner
Des de l’any 2004, prepara les projeccions a l’entorn de les òperes wagnerianes o d’arrel germànica incloses en la temporada del Liceu. Les projeccions presenten diverses escenes de l’òpera en quëstió per tal de reflexionar sobre la diversitat de les propostes escèniques i de l’evolució en el tractament de la veu.

Grup Verdi
L’any 2008, es creà aquest grup que, amb el mateix objectiu, presenta la música verdiana o d’arrel italiana programada dins la temporada.

Altres
Voluntaris ens ajuden en tasques de funcionament i d’organització interna de l’Associació.

Si tu també vols formar-ne part, només cal que et posis en contacte amb la secretaria de l’Associació i te n’informarem.

Convenis

Unió Liceu
Per tal de fomentar, recolzar i coordinar les activitats que s’organitzen a l’entorn del Gran Teatre del Liceu, l’any 2010 es firmà un conveni de col·laboració entre les entitats vinculades al Gran Teatre del Liceu: Amics del Liceu, el Cercle del Liceu, el Conservatori del Liceu i la Societat del Gran Teatre del Liceu, i amb el recolzament del Teatre sota el nom d’Unió Liceu.

Fedora
L’any 1993, Amics del Liceu va ser, juntament amb els Amics de l’Opéra de Paris, Amics de La Scala de Milà i els Amics de la Royal Opera House Covent Garden de Londres, una de les associacions fundadores de Fedora (federació europea d’associacions i fundacions de suport als teatres d’òpera). Rosa Samaranch, vicepresidenta d’Amics del Liceu, va formar part des de la seva fundació fins al 2010.

Back To Top

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per a proporcionar una millor navegació. Si continua navegant entenem que accepta les cookies i la nostra política de cookies ACEPTAR
Aviso de cookies