Aquests darrers mesos el mercat editorial ha rebut diverses novetats relacionades amb el món de…
Editorial juny-juliol 2016
Els grans equipaments culturals mouen milers de persones, generen opinió pública i permeten la socialització del coneixement. Això és del tot cert, però el problema és que la cultura no en té prou amb la construcció d’un equipament. Cada any, per la pròpia natura dels esdeveniments culturals, cal canviar, renovar i millorar allò que els equipaments permeten. I això es tradueix en què cada any cal invertir diners per tal que els equipaments tinguin sentit i generin interès.
El cas de l’òpera és paradigmàtic d’aquesta situació. Arreu del món, mantenir grans teatres d’òpera amb una programació interessant comporta unes grans despeses que difícilment poden ser cobertes només amb les aportacions directes dels espectadors. Si es vol veure òpera, les institucions públiques han de participar en el seu finançament. El Gran Teatre del Liceu, com és ben conegut, també necessita dels ajuts públics que arriben de les diferents administracions per tal de fer possible el funcionament i els espectacles.
Els anys de crisi han repercutit molt directament en el nostre teatre, com, d’altra banda, era lògic que passés. Això no treu que l’esforç que les administracions han fet per a mantenir viva l’òpera a Barcelona i, en general, a Catalunya hagi estat de la mateixa dimensió. Mentre que la Generalitat i l’Ajuntament, amb menor o major mesura, han intentat anar cobrint les necessitats, l’Administració de l’Estat ha aplicat una retallada fora de mida.
És evident que l’òpera, per molt que nosaltres l’estimem, no deixa de ser una de les manifestacions culturals més de l’àmplia gamma d’expressions de la cultura. És per això que, com a societat civil, no ens podem creuar de braços davant de la necessitat de cobrir el pressupost del teatre. Com Amics del Liceu, la nostra feina ha de ser clarament proactiva i ha d’ajudar a canalitzar les aportacions de tots els barcelonins i els catalans que estimem l’òpera. La iniciativa del Liceu a la Fresca és la línia d’actuació que considerem que cal adoptar, una actuació que ens fa visibles i que ens permet mostrar a la ciutadania que els nostres esforços i interessos tenen una finalitat cultural de primer ordre. Amb les aportacions que canalitza Amics del Liceu, millorem i eixamplem l’impacte del nostre teatre i de l’òpera en general en la nostra societat. I aquesta és l’empenta que volem mantenir en els propers anys, volem que la nostra associació contribueixi a aproximar el fenomen operístic al conjunt de la societat, a fer que l’òpera ocupi el lloc que, sens dubte, mereix.