
Abril 2024
Full Informatiu
Editorial / Abril 2024
Joves, us esperem a Amics!
Marc Balcells
Vicepresident d'Amics del Liceu
Un dels objectius des que em vaig incorporar a l’anterior junta directiva d’Amics del Liceu va ser dinamitzar i tornar a impulsar el que en el seu moment es coneixia, i que hem tornat a anomenar així, com a grup jove dels Amics del Liceu. La tasca no m’era desconeguda perquè precisament jo em vaig fer Amic als 20 anys, aprofitant que en aquell moment gaudíem de Mitsubishi com a sponsor. Llavors, l’empresa automobilística finançava una part dels abonaments del torn popular A a amfiteatre: encara conservo amistats d’aquells dies, i encara guardo a la memòria veure la producció de DQ, de La fura dels baus, tant a prop de l’escenari. Altres activitats que es feien eren trobades al Cafè de l’Òpera entre joves entusiastes del gènere.
Tots sabem la necessitat d’engrescar al públic jove a l’òpera: iniciatives com la del Liceu Under35 demostren l’èxit que té l’òpera entre la gent jove quan en qüestió de segons les entrades s’esgoten. Amics del Liceu no podia ser menys i vàrem recollir de fa uns anys el repte de dinamitzar activitats al voltant del nostre públic amb menys edat. Unes activitats que no deixen de ser un repte però que els nostres Amics joves es mereixen i hi responen amb totes les seves ganes. En aquests moments, dels 88 joves menors de 35 anys que són socis de l’associació, molts pertanyen de forma activa al grup jove.
Ja fa anys que al voltant d’una copa ens hem reunit amb cantants joves, per saber de la seva trajectòria en aquest món de l’òpera: en Simon Orfila ens va apadrinar ara farà uns anys, o darrerament ens vàrem reunir amb en Guillem Batllori per a que ens parlés de la seva participació a l’Antony and Cleopatra d’Adams, escenificada aquesta temporada. Només podem tenir paraules d’agraïment per a totes i tots els cantants que ens cedeixen el seu temps i comparteixen les seves experiències d’una manera tan generosa. Evidentment, també es duen a terme sortides, berenars, sopars, i fins i tot hem arribat a fer un escape room pel Liceu. L’objectiu, sigui el format que sigui que prengui l’activitat, és fer pinya i fer servir l’òpera com a fil conductor i trampolí de moltes amistats.
L’objectiu de la junta actual d’Amics és seguir apostant pel grup jove: la Maria Isart, la membre més jove de la junta directiva, és la que té la doble missió de cercar nous amics joves i fidelitzar la base actual amb noves activitats: si la veuen, ja la poden felicitar per l’esforç! Per a l’associació, és vital, per no dir un motiu d’alegria, el saber que el futur de la mateixa està assegurat.
Entrevista amb el soci/a
Magda Gassó
Excap de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya
En aquesta nova edició del butlletí, entrevistem la sòcia Magda Gassó, Excap de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya i membre de la junta d’Amics del Liceu, a qui hem pogut conèixer durant les nostres visites a Girona i La Catedral de Barcelona. Entrevista a càrrec del nostre vicepresident Marc Balcells.
Orgia / fons
Pasolini en estat pur
Gonzalo Lahoz
Crític i divulgador musical
«Alegreu-vos!
En una de tantes cases d’aquest barri
–sigui per dol, o per neurosi, o tedi de la tarda de festa–
hi ha hagut per fi un Home
que ha fet un bon ús de la mort»
Pier Paolo Pasolini. Orgia. 1968.
El passat 2022 Pier Paolo Pasolini hauria complert 100 anys. Tot un segle d’escàndol, teatre, denúncia i revelació. Han passat gairebé cinc dècades des del seu assassinat, i el cineasta segueix més viu que mai. No només, precisament, a través de les seves pel·lícules, sinó que així ho testimonien també el seu teatre, els seus escrits i els seus versos… i, oh, sorpresa, això no ho vam veure venir: en el, en termes generals, anquilosat món de l’òpera de 2023, amb la lírica que ha sorgit entorn el seu imaginari.
Fent un cop d’ull a les últimes programacions europees, trobem a l’Òpera Nacional de Grècia l’espectacle Salò o els 120 dies de Sodoma, amb música de Jeph Vanger, i la nova òpera de Giorgio Battistelli: Teorema (segurament el seu millor film), que puja ara a escena la Deutsche Oper de Berlín. O la Tosca aparentment escandalosa que el director d’escena Rafael R. Villalobos va erigir sobre la seva figura per a La Monnaie de Brussel·les i que aquí es va rebre amb xiulades a Barcelona i crits homòfobs a Sevilla. La sola presència de Pasolini segueix aconseguint que ens removem incòmodes, curiosos, moral i anímicament sacsejats en els nostres seients. A aquestes propostes, s’hi suma, des de la temporada passada, Orgia, nova òpera d’Hèctor Parra sobre l’obra teatral homònima de l’italià, amb adaptació del llibret i posada en escena d’un vell conegut del Liceu: Calixto Bieito.
El castell de Barbablava / veu
Les set portes de l’ànima
Xavier Cester
Crític musical
«On és l’escena? Dins? Fora?». El pròleg recitat d’El castell de Barbablava (per què moltes traduccions obvien el rang de duc que apareix al títol original?) ens posa en situació del que experimentarem en el transcurs d’una de les òperes més fascinants del segle XX. Un pròleg que, per desgràcia, en massa ocasions no apareix en versions en directe ni en enregistraments discogràfics. El llibret de Béla Balász aporta noves capes de significat, carregades d’un potent simbolisme, al cèlebre personatge, assassí de múltiples esposes, sorgit d’un conte de Charles Perrault. Com en el text de Maurice Maeterlinck per a l’Ariane et Barbe-Bleue de Paul Dukas –títol ben atractiu tot i que poc freqüent, representat fa uns anys al Gran Teatre del Liceu–, les dones aquí no són pas mortes, però a diferència de l’òpera del compositor francès, el poeta hongarès construeix un veritable psicodrama entre dos únics personatges (més ben dit, entre els dos únics personatges que canten), una història que, com està de moda dir avui en dia, ens interpel·la a tots, alhora que obre vies d’interpretació que poden ser ben dispars.
Conferències / 2024
Conferència a l’entorn d'”Adriana Lecouvreur”
Amb motiu de l’òpera “Adriana Lecouvreur” que tindrà lloc al Gran Teatre del Liceu aquest mes de juny, compartim la conferència presencial que Pol Avinyó, divulgador musical i soci d’Amics del Liceu, ens ofereix sobre aquest títol de Francesco de Cilèa.
Conferència a l’entorn d'”Orgia”
Amb motiu de les propers funcions d’Orgia d’ Hèctor Parra al Gran Teatre del Liceu, i amb posada en escena de Calixto Bieito, recuperem la conferència presencial que Gonzalo Lahoz, crític i divulgador musical, ens ha ofert sobre aquest títol.
Agenda / Activitats
Vine a Lleida amb els Amics!
Dimarts 6 de maig a les 08.10h (últimes places disponibles)
Lleida (sortida d’un dia en autocar)
Punt de Trobada: Avinguda Diagonal 355 (Com arribar-hi?)
Preu Amics: 90€
Preu acompanyants no socis: 95€
*Activitat exclusiva per a socis d’Amics del Liceu, màxim 1 acompanyant
Per tal de concloure el nostre cicle de visites a les catedrals de les quatre demarcacions de Catalunya, els Amics del Liceu us proposem una visita d’un dia a la ciutat de Lleida, on començarem la nostra sortida amb una visita comentada a la Seu Vella, un dels monuments més emblemàtics de Catalunya i símbol de la ciutat. Situada dalt del turó que domina Lleida, aquesta antiga catedral combina elements del romànic i del gòtic, i destaca tant per la seva arquitectura imponent com per la seva importància històrica. Avui dia, la Seu Vella no només és un símbol identitari per als lleidatans, sinó també un testimoni viu de la història de Catalunya i un espai cultural i patrimonial de primer ordre.
Conferència a l’entorn de “Giulio Cesare”
Dimecres 7 de maig a les 19h
Sala del Cor (entrada per les Taquilles)
*Activitat gratuïta, cal reserva prèvia
Amb motiu de les funcions de Giulio Cesare que tindran lloc al Gran Teatre del Liceu els mesos de maig i juny, us convidem a assistir a la conferència que Luís Gago, musicòleg i crític musical, ens oferirà sobre aquest títol de Händel amb direcció d’escena de Calixto Bieito. Recordeu que, posteriorment, aquesta conferència estarà disponible a través del nostre Canal Youtube.
Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com
Col·loqui a l’entorn de la Temporada 2025-2026
Dijous 8 de maig a les 18h
Sala del Cor del Liceu (entrada per les Taquilles)
*Activitat gratuïta, cal reserva prèvia
*Activitat exclusiva per a socis i acompanyants
Amb motiu de la propera Temporada 2025-2026, els Amics del Liceu hem organitzat un col·loqui entre el director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar, i el president d’Amics del Liceu, Jaume Graell, per tal de comentar amb els Amics /gues que ens acompanyeu tots els detalls de la nova Temporada.
Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com
Presentació de “La Schubertíada” per als Amics del Liceu
Dilluns 19 de maig a les 19h
Reial Cercle Artístic (com arribar-hi?)
*Activitat gratuïta
*Aforament limitat. Cal reserva prèvia
Gràcies a la nostra col·laboració amb la Schubertíada, el proper mes de maig els Amics us convidem a assistir a la presentació de l’edició d’enguany que es farà al Reial Cercle Artístic en exclusiva per als nostres socis i sòcies, on Víctor Medem, director del Festival, conversarà amb el nostre president, Jaume Graell, i amb la resta de socis i sòcies que ens acompanyin per compartir amb nosaltres tots els secrets d’aquesta 33a edició.
A més, l’Associació està preparant un viatge especial del 19 al 22 d’agost per assistir a 3 dels espectacles del festival. Podeu consultar la informació completa aquí
Per inscriure’s a aquesta activitat, cal que us poseu en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com
Propers Viatges
Nàpols, del 21 al 25 d’abril
Aquest mes d’abril, els Amics del Liceu us proposem un viatge a Nàpols, per gaudir d'un dels teatres italians més emblemàtics, el San Carlo, i de dues òperes molt poc representades actualment. Per començar, encara emmarcat dins l’Any Puccini, podrem veure La fanciulla…
Madrid, de l’1 al 3 de maig
Aquest mes de maig, els Amics del Liceu us proposem una escapada a Madrid per descobrir dos títols de repertori operístic ben diferent i que no es representen gairebé mai als escenaris d’arreu del món. Començarem amb repertori barroc de la mà…
Brighton i el Festival de Glyndebourne, del 28 al 31 de maig
El proper mes de maig els Amics del Liceu us proposem un viatge per assistir a un dels festivals d’estiu més prestigiosos: el Festival de Glyndebourne, on podrem gaudir de dues òperes cèlebres del repertori italià i germànic. Començarem amb Parsifal, de…
Verona, del 23 al 28 de juliol
El proper mes de juliol, els Amics del Liceu us proposem un viatge al Festival de l’Arena de Verona que, després de més de 100 anys, s’ha convertit en un dels més emblemàtics de tota Itàlia. Començarem el nostre viatge musical amb…
Sortida a “La Schubertíada”, del 19 al 22 d’agost
Un any més, els Amics del Liceu no volem perdre'ns un dels festivals catalans més consolidats de l'estiu i us proposem una sortida de quatre dies per veure alguns dels concerts més important que ens ofereix "La Schubertíada". PROGRAMACIÓ MUSICAL: 19 d'agost…
Festival Enescu a Bucarest, del 28 d’agost al 3 de setembre
El proper mes d’agost, els Amics us proposem un viatge a Bucarest, on té lloc cada dos anys el Festival Enescu, que enguany celebra la seva 27a edició de manera molt especial, amb la commemoració del 70è aniversari de la mort del…
Amics Recomana
Concert especial amb les millors àries de Puccini
Dijous 28 de novembre a les 21.30h
Palau de la Música Catalana
Col·laboració amb el Diari Ara
Els Amics del Liceu us recomanem el concert especial amb els millors àries de Pucini, que tindrà lloc el proper 28 de novembre al Palau de la Música Catalana amb motiu del centenari de la mort del compositor. L’Orquestra Simfònica del Vallès, sota la batuta de Julio García Vico i juntament amb els cantants Alejandro Roy, Isabel Ortega i Maria Miró, celebraran l’obra d’un dels més grans compositors d’òpera de tots els temps. El programa inclourà àries, duets i números orquestrals de les seves òperes més populars: Turandot, Tosca, La Bohéme, Madama Butterfly o La Rondine, entre d’altres; amb la interpretació d’àries immortals com “Un bel dì vedremo”, “O mio babbino caro” o “Nessun dorma”, entre moltes més.
50% de descompte per a “La Clemenza di Tito” al Conservatori
El Màster en Interpretació d’Òpera que ofereix el Conservatori Liceu dóna a joves professionals del cant l’oportunitat de créixer i desenvolupar-se com a intèrprets en un entorn d’excel·lència artística i altíssima competència musical. Cada any, l’objectiu del Màster de treball de preparació, assaig i escenificació d’un títol significatiu del repertori operístic es materialitza en dues representacions obertes al públic que culminen aquest procés de perfeccionament interpretatiu, alhora que suposen una experiència dins una producció professional per als intèrprets i una atractiva oferta artística d’alt nivell per a tots els amants de la lírica de la ciutat.
10% de descompte per a la Schubertíada 2024
La Schubertíada
Descompte exclusiu per a Amics del Liceu
*10% de descompte amb el carnet d’Amics del Liceu (màxim 2 entrades per concert)
CODI PROMOCIONAL: AmicsLiceu_SV24
Un any més torna la Schubertíada, un festival que arriba a la seva 32a edició i té com a objectiu la divulgació de l’obra del compositor Franz Schubert, així com també d’altres autors afins per actitud i època, mitjançant el talent de les noves generacions. Enguany, els concerts se celebraran a diferents ubicacions: Barcelona, Vilabertran, Vilajuïga, o Pals i comptarà amb cantants com el baríton Mattias Goerne i pianistes com Julius Drake o Javier Perianes entre molts altres. A més, gràcies a la nostra col·laboració amb el Festival, els Amics del Liceu, comptem amb un codi promocional per comprar entrades per aquest festival amb un 10% de descompte.
*A més, els Amics del Liceu estem preparant una sortida en grup a la Schubertíada, que tindrà lloc del 21 al 24 d’agost. Podeu trobar més informació aquí
*Consulteu la programació completa de La Schubertíada aquí
Recomanacions literàries i operístiques per Sant Jordi
Sant Jordi sempre és un bon moment per descobrir novetats literàries o recopilar aquells llibres que ens poden interessar. En aquesta edició d’abril del nostre butlletí, hem volgut fer un recull de diversos llibres, tant novel·la com assaig, que pensem que qualsevol amant de l’òpera hauria de conèixer. Comencem per una novel·la curta, Carta d’hivern (Viena Edicions, 2023), de Teresa Pous, que narra la història d’amor de la protagonista amb un crític d’òpera, i com la passió compartida per la música, l’art, la literatura, marquen la seva relació. L’autora, gran amant de l’òpera i sòcia d’Amics del Liceu, situa la història trenta anys després d’aquest amor que va deixar una gran empremta psicològica a la seva protagonista.