skip to Main Content

Abril 2024

Full Informatiu

Editorial / Desembre 2023

Bones festes i bon any, Amics!

Marc Balcells

Vicepresident d'Amics del Liceu

Quan llegeixin aquest editorial, segurament encara quedaran dies per a les festivitats de Nadal, i per Cap d’Any: però així són aquests temps que ens han tocat viure, on avancem Nadal unes setmanes! Si ho pensen bé, ja quasi no ens falta res: les llums, els mercats, els anuncis a la televisió, l’òpera del desembre al Liceu (que hem gaudit a l’assaig d’enguany)… tenim les festes arreu.

I, per tant, des d’Amics del Liceu, no només qui escriu aquestes línies sinó tota la junta directiva i les nostres estimades Anna i Natàlia, ens resta desitjar-vos unes bones festes i un bon any 2024! I és que ens l’hem ben guanyat: tristament, l’actualitat s’entesta a posar-nos més a prova que mai. Per això us desitgem a totes i tots felicitat i prosperitat.

I dir-vos, per què no, que us estem agraïts que sigueu la part fonamental de la nostra entitat així com la del teatre que totes i tots tant estimem. Gràcies per llegir-nos, escoltar-nos, venir-nos a veure cada setmana, participar en les activitats que us proposem amb cap altra finalitat que fer-vos estimar cada dia (més, si això és possible!) l’òpera i el Liceu. Gràcies per l’afecte, per l’escalf, per les paraules que tenen sempre per a totes i tots nosaltres quan ens creuem: sense vosaltres, no tindria sentit la nostra tasca.

Nosaltres (la junta, l’Anna, la Natàlia) tanquem també un any que ens fa especialment orgullosos: hem après amb vosaltres a les entrevistes, als col·loquis, a les conferències… hem compartit junts moments que ens inspiren a continuar fent la tasca que fem. Esperem haver estat uns bons acompanyants.

A mesura que en les setmanes que venen ens anem endinsant més en les festes nadalenques, esperem que les vostres llars es vagin omplint d’aquest esperit de Nadal, d’escalf, i que gaudiu amb els vostres de les festes.

I de cara al 2024, tornarem amb més visites, viatges, xerrades, però sobretot, trobades al teatre, als museus, a les oficines de l’entitat, tot esperant un any igual de bo per a Amics del Liceu com ha estat aquest 2023.

De nou, moltíssimes gràcies pel seu compromís amb Amics del Liceu, i bones festes de Nadal i bona entrada al 2024.

Entrevista / Ekaterina Semenchuck, mezzosoprano

Ekaterina Semenchuk (Minsk, 1976) és una mezzosoprano russa que va iniciar els seus estudis al Conservatori de Sant Petersburg. Al llarg de la seva carrera ha interpretat Azucena (Il trovatore), Eboli (Don Carlo), Amneris (Aida), entre molts d’altres, als teatres més importants del món com La Scala de Milà, el Metropolitan de Nova York, el Teatro Real de Madrid i el Gran Teatre del Liceu. Actualment interpreta per primera vegada el rol de Turandot a la producció que es representa aquests dies a l’escenari del Liceu. Els Amics del Liceu no hem volgut perdre l’ocasió de conèixer-la més de prop. El nostre vicepresident, Marc Balcells, parla amb ella en aquesta entrevista.

Amics del Liceu: Com va decidir començar a cantar?

Ekaterina Semenchuk: Quan era petita tenia un to de veu molt alt i la meva mare sempre deia «Segur que serà cantant». Vaig néixer en una família molt musical, no eren músics professionals, però a tots ells els agradava molt i sempre em van animar i recolzar a convertir-me en una cantant d’òpera. Va ser molt difícil escollir entre dedicar-me a la medicina o a la música. Vaig començar a tocar l’acordió i també altres instruments, però la veu em va ensenyar el camí i em va protegir de prendre decisions errònies.

AL: Així doncs, la teva veu és el teu àngel de la guarda?

ES: La meitat de la meva família eren metges. Quan vaig començar a conèixer el poder de la veu humana vaig entendre que era com una medicina per a tots. Coneixem molts àmbits de la nostra vida en què la veu ajuda a prendre la decisió correcta, ens ajuda en malaltes físiques o mentals, i moltes altres coses. Així que vaig decidir convertir-me en una cantant gràcies a aquest talent que vaig rebre de Deú per aportar a la gent aquesta mena d’ajuda. M’agrada molt aquesta missió i porto tota la vida essent fidel a aquesta mena de regal que m’ha fet Déu, els meus pares i els meus avis, per fer-lo arribar a la gent.

AL: Tot això es fa evident havent-te escoltat a Macbeth o al mateix assaig general de Turandot del qual vam gaudir tots els Amics i Amigues fa uns dies en el qual et vas emportar molts Brava!

ES: Les primeres converses amb la direcció general del Teatre van ser molt especials per a mi, no només perquè era la primera vegada que cantava aquí, sinó també per la producció tan complicada i els cantants que m’acompanyaven en una òpera del meu compositor favorit, Macbeth de Verdi. Va ser molt especial per aquest teatre i en general per tot el món de la música. Per mi va ser una experiència molt interessant i em vaig sentir molt feliç i profundament emocionada amb tots els detalls que vaig rebre el director d’escena, Jaume Plensa. M’agrada molt l’art i formar part d’aquesta nova composició artística va representar un moment molt important. Em vaig sentir molt acollida per l’escena, el públic, el cor, l’orquestra… He conegut molts músics per tot el món al llarg de la meva carrera, molts d’ells ens trobem d’una producció a una altra, ens retrobem després de 20 anys, però he de dir que l’equip del Liceu és molt especial, el nivell de professionalitat dels cantants i els cors és molt alt, saben perfectament com respirar, com pensar, com escalfar… T’escolten minuciosament a cada assaig, a cada representació. No treballen al 20% o 30%, sinó que ho fan sempre emocionalment al 100%, com si sempre fos l’última funció. Així que tenir el suport dels cors a l’escenari és una gran sort i felicitat per a qualsevol cantant.

AL: I són realment importants tant a Macbeth com a Turandot

ES: Sí, tant a Macbeth, sempre tenim les nostres entrades importants juntament amb els cors i a Turandot també. Ser aquí un altre cop i rebre novament aquest escalf i suport m’aporta felicitat i tranquil·litat. Sentir-me acollida per aquests músics increïbles i excel·lents persones és una gran sort.

AL: Ha mencionat la producció de Macbeth. Va ser un repte per vostè afrontar aquesta producció?

ES: En aquell cas no era la primera vegada que cantava Macbeth, a diferència de Turandot que sí que suposa el meu debut en aquest paper. Sabia que era una producció molt especial per al Liceu. En canvi, Macbeth era una nova producció i per mi tenia un planning d’assajos molt dur, havia de volar pràcticament cada dia de Roma a Barcelona. A Roma estava cantant Aida, també en una nova producció que a més s’havia d’enregistrar. Per mi va ser molt difícil i vaig dedicar-me a fer exercici per protegir el meu cos i la meva ment de tot aquest estrès. Però a la vegada vaig trobar molt fàcil entrar en aquesta idea de fer Macbeth. Cada representació va ser molt fàcil, mai vaig sentir cansament, sinó felicitat. La música i l’escenari em donen molta felicitat. A vegades penso que sóc més feliç a l’escenari, o com a mínim més lliure per explicar qui soc a través de la meva veu i del meu cos. Em sento com a peix dins l’aigua.

AL: I ara aquí al Liceu ha anat d’una producció moderna, el Macbeth de Jaume Plensa, a una producció històrica com la Turandot de Núria Espert i Bárbara Lluch.

ES: Això també ha estat una gran sort. Com que vaig començar a cantar molt aviat –tenia 14 anys quan vaig començar amb el meu professor del conservatori– i la meva vida professional va començar també molt d’hora –vaig interpretar la infermera d’Eugene Oneguin amb 18 anys–, he pogut cantar molts estils diferents de música –música contemporània, Verdi, Puccini, Mozart, Rossini, i música francesa com Les troyens, de Berlioz, etc. Tota la meva vida he treballat amb directors d’escena, d’orquestra, col·legues cantants, que entre ells són molt diferents, però potser en aquesta diferència rau la possibilitat de poder interpretar qualsevol tipus d’estil musical a l’escenari. De cada director d’escena, primera intento entendre la idea i fer-la meva. He de dir que soc molt afortunada perquè el 99,9% dels músics i professionals amb qui he treballat han estat fantàstics. He tingut l’oportunitat de cantar amb els més grans noms del món operístic, em refereixo a grans noms no com els més famosos, sinó els més grans artistes que fan la seva feina de manera molt profunda. Recordo cada producció, cada assaig, cada reunió… Soc afortunada perquè aquesta vegada he estat dedicada només a Turandot, a cap altra producció, tot i que en tenia la possibilitat, però agraeixo al meu manager haver aconseguit poder-me centrar només en la Turandot, fer el meu debut tranquil·lament, sense cansar-me i de forma fàcil.

AL: I com afrontes aquest debut? És un gran paper.

ES: Sí que és un gran paper. No és llarg com Dido a Les troyens o Dalila a Samson et Dalila, perquè sóc una mezzosoprano i durant la meva vida he interpretat majoritàriament rols de mezzosoprano i contralt, però des que vaig interpretar Macbeth per primera vegada a València fa uns vuit anys, dirigida per Peter Stein, i al costat de Plácido Domingo, amb qui he fet diverses produccions per tot el món, he treballat molt per introduir lentament rols de soprano al meu repertori com Lady Macbeth de Mtsensk, Il priggionero de Dallapiccola, Lisa de la Pikovaia Dama, Abigaile a Nabucco i ara és moment per la Turandot. He de dir que és una història molt estranya, perquè abans de cantar Il trovatore com a Azucena també a València fa uns vuit anys, dirigida per Zubin Mehta, havia dit diverses vegades que no, però ho van entendre, van esperar i vaig poder fer un treball excel·lent amb Gerardo Vera, el director d’escena, i cantant amb Maria Agresta i Jorge de León. Quan vam fer el primer assaig, Maria Agresta em va dir «Tu seràs una gran Turandot, tindràs una gran oportunitat» i aquí estem.

AL: Tindràs l’honor, a més, de cantar la representació número 100 d’aquesta òpera al nostre teatre.

ES: Sí, i quan fèiem amb ella l’assaig, m’escoltava i li veia la cara i la veia feliç. Maria Agresta és un dels exemples de cantants que estan contents amb els èxits dels altres col·legues. Ella i Jorge de León tenen un gran cor. La qualitat humana de la teva veu es nota quan a l’interior tens pau i una ànima i cor oberts, quan dones sense esperar res a canvi.

AL: I per acabar, quin rol espera poder interpretar properament?

ES: M’agradaria tornar a cantar Lady Macbeth de Mtsensk, Lisa a Pikovaia Dama, Turandot, Abaigalie, Gioconda, Medea, m’agradaria fer molts altres papers. Per exemple, no he cantat gaires vegades Samson i Dalila, però és un rol molt bonic i la música és meravellosa.

Moltes gràcies per dedicar-nos aquest temps i per la seva interpretació a l’assaig general de Turandot. Li desitgem molt bones festes, un bon any i molts èxits.

Mira l'entrevista sencera a continuació:

Entrevista amb el soci

Josep Cañabate

Doctor en Història i soci d'Amics del Liceu

En aquesta nova edició del butlletí, entrevistem el soci Josep Cañabate, Doctor en Història, Amic jove i gran aficionat a l’òpera, a qui hem pogut conèixer durant les nostres visites al Castell de Miravet. Entrevista a càrrec del nostre vicepresident Marc Balcells.

Turandot / fons

El llegat de Puccini

Alexandra Wilson
Professora d’Història de la Música a la Oxford Brookes University. Autora de Puccini in Context

Dins del context de l’obra de Giacomo Puccini, Turandot és un cas atípic. Mentre la majoria de les seves òperes personifiquen el realisme operístic, l’última ens porta a un regne bàrbar i fantàstic, ambientat en una època antiga no especificada. La preocupació per la domesticitat i la vida de la gent corrent que havia prevalgut en obres anteriors com La bohème i Madama Butterfly ha desaparegut completament; en canvi, Puccini ens ofereix escenes èpiques de multituds en amplis espais exteriors, com si treballéssim en un llenç artístic sorprenentment més gran. Turandot també fa avenços significatius respecte les seves obres anteriors pel que fa a la naturalesa avançada del llenguatge musical (el públic que només ha escoltat «Nessun dorma» i espera que la resta de l’òpera soni semblant s’endurà una sorpresa). Va ser, per descomptat, la seva darrera obra, tot i que no l’hauríem de considerar com el seu cant del cigne, perquè el compositor no tenia ni idea que patia un càncer de gola que, finalment, li provocaria la mort d’un atac de cor mentre se sotmetia a una intervenció a un quiròfan belga el 1924. Si Puccini hagués viscut, només podem especular sobre on l’haurien portat la seva curiositat i el desig de mantenir-se al dia amb la innovació modernista.

Llegir més

Turandot / veu

“Turandot”, la fi d’una era vocal

Mercedes Conde Pons
Directora Artística Adjunta del Palau de la Música Catalana

La mort de Giacomo Puccini, succeïda el 1924 abans de poder finalitzar la composició de Turandot, va deixar interrompuda bruscament una evolució del gènere operístic italià que es fa difícil esbrinar cap a on hagués arribat, si Puccini hagués pogut seguir donant corda a la seva extraordinària genialitat musical. El que sí que sabem és que amb Turandot s’acaba una era: la de l’òpera italiana, amb perdó dels continuadors del gènere que, influïts per l’esdevenir estètic del segle XX, van trencar absolutament amb la tradició belcantista i verista de la qual Puccini és el gran darrer bastió.

Llegir més

Conferències / 2023

Conferència “Concurs Tenor Viñas, 60 anys fent història”

Amb motiu de la recent edició del Concurs Viñas, els Amics compartim amb vosaltres la conferència a càrrec d’Antoni Colomer, crític musical i col·laborador habitual d’Amics del Liceu, durant la qual farem un repàs dels 60 anys de trajectòria del concurs, centrant-nos en la seva història, els seus orígens, però també en els participants més destacats.

Veure vídeo a Youtube

Conferència a l’entorn d'”Un ballo in maschera”

Amb motiu de l’òpera Un ballo in maschera que el Gran Teatre del Liceu presenta aquest febrer amb una proposta escènica de Graham Vick, recuperem la conferència presencial que Jaume Radigales, professor universitari i crític musical, ens ha ofert sobre aquest títol de Verdi.

Veure vídeo a Youtube

Agenda / Activitats

NOU CURS D’ESCENOGRAFIA: “La matèria dels somnis”

Curs presencial o virtual (a escollir)
3 sessions: dilluns 4, dimecres 6 i dijous 7 de març a les 19h a la Sala del Cor del Liceu
Preu Amics: 40€ (15€ una sessió sola)
Preu Abonats Liceu i socis de l’Ateneu Barcelonès: 45€ (16€ una sessió sola)
Preu públic general: 50€ (18€ una sessió sola)
Preu Jove, menors de 35 anys: 30€ (socis d’Amics del Liceu i socis de l’Ateneu Barcelonès) o 35€ (públic general)
*Preu virtual: 35€

En el món de les arts escèniques, és prou comú el fet de confondre el treball de l’escenògraf amb el de l’artista plàstic que ornamenta l’espai de representació amb la seva pròpia creació personal, alguns cops, una mica desvinculada de la dramatúrgia del text o de les premisses de l’autor. Normalment, les obres de pintors, escultors i altres professionals de les arts plàstiques es desenvolupen en la solitud del taller o de l’estudi, gaudint de la llibertat de decisió sobre els formats, els materials i els acabats. Però els escenògrafs han de fer un recorregut molt llarg i diversificat fins que els seus somnis esdevinguin matèria escènica.

Llegir més

Visita a Can Framis i el Mirador de la Torre Glòries

ÚLTIM GRUP: Divendres 8 de març a les 11h (places exhaurides)
Can Framis, Fundació Vila Casas (com arribar-hi?)
*Preu Amics: 17€
*Preu acompanyants no socis: 18€
*Imprescindible reserva prèvia, pagament per avançat.

El proper mes de març, els Amics us proposem un matí cultural al barri del Poblenou, que consisteix en dues visites culturals: per una banda, coneixerem a través d’una visita guiada exclusiva per als Amics del Liceu, la col·lecció permanent d’art contemporani de la Fundació Vila Casas, que es troba exposada a l’espai Can Framis, el darrer projecte de la Fundació Vila Casas, inaugurat a Barcelona l’abril del 2009, on s’exposen al voltant de 300 obres, que daten des de la dècada dels 60 fins l’actualitat i que pertanyen a diversos artistes nascuts o residents a Catalunya. Aquesta col·lecció és el llegat del recentment desaparegut col·leccionista d’art, mecenes i farmacèutic Antoni Vila Casas.

Llegir més

Conferències a l’entorn del Festival de Pasqua de Perelada

DIÀLEG A L’ENTORN DE SAN GIOVANNI BATTISTA D’ALESSANDRO STRADELLA
Trobada amb Dani Espasa (director musical) i Xavier Sabata (contratenor)
Moderat per Jaume Radigales, professor universitari i crític musical
Dilluns 11 de març a les 18h
Reial Cercle Artístic (com arribar-hi?)
*Aforament limitat. Cal reserva prèvia

La fascinant obra San Giovanni Battista d’Alessandro Stradella inaugurarà l’edició de Pasqua del Festival Perelada. Tot i portar una vida dissoluta i ser apunyalat de mort a Gènova amb només trenta-vuit anys, Stradella va deixar un segell distintiu en la història de la música. En la seva obra, les formes líriques van florir d’una manera flamant i dinàmica gràcies al desenvolupament de nous gèneres instrumentals i, en particular, el concerto grosso, que va normalitzar en els seus treballs.
Llegir més

Conferència a l’entorn d'”El Messies”

Dijous 14 de març a les 19h
Sala del Cor (entrada per les Taquilles)

*Activitat gratuïta, cal reserva prèvia

Amb motiu del proper oratori El Messies que el Gran Teatre del Liceu presenta aquest mes de març sota la direcció d’escena de Robert Wilson us convidem a assistir a la conferència presencial que Rosa Massagué, periodista, crítica musical i col·laboradora habitual d’Amics del Liceuens oferirà sobre aquest títol de Händel. Recordeu que, posteriorment, aquesta conferència estarà disponible a través del nostre Canal Youtube.

Llegir més

Vine a Girona amb els Amics

NOVA DATA: Dimarts 19 de març a les 8.30h
Dimecres 20 de març a les 8.30h (última plaça disponible)

Girona (sortida d’un dia en autocar)
Punt de Trobada: Avinguda Diagonal 355 (Com arribar-hi?)

Preu Amics:  80€
Preu acompanyants no socis: 85€

*Activitat exclusiva per a socis d’Amics del Liceu, màxim 1 acompanyant.
**Menú de grup a escollir aquí

El proper mes de març, els Amics del Liceu us proposem una sortida d’un dia per visitar el centre històric de Girona. Durant la nostra visita, coneixerem a fons el conjunt Episcopal format per: la Catedral, la Basílica de Sant Feliu i el Museu d’Art de la ciutat.

Llegir més

Propers Viatges

Roma i Milà, del 17 al 22 d’abril

El proper mes d’abril, els Amics del Liceu us proposem un viatge combinat per Itàlia on visitarem dues de les ciutats més interessants tant a nivell musical com artístic: Roma i Milà. El programa operístic i musical inclourà: a Roma, al Teatro…

Llegir més

París, del 9 al 13 de maig

El proper mes de maig, els Amics del Liceu us proposem un viatge a la ciutat de París per gaudir d’un repertori operístic molt divers: barroc, francès i germànic. Començarem, al Palais Garnier, amb el personatge mitològic de Medea, convertit en una…

Llegir més

Madrid, del 25 al 27 de maig

A continuació us avacem els títols que veurem en el nostre proper viatge a Madrid. Com és habitual, el viatge es completarà amb diverses visites culturals. Estem treballant per ampliar informació sobre aquest viatge, completarem tota la informació el més aviat possible:…

Llegir més

Berlín, del 19 al 24 juny

Amb motiu del centenari de la mort del compositor Giacomo Puccini aquest 2024, els Amics us proposem un viatge a Berlín per veure tres dels seus títols més destacats. A continuació us avacem els títols i les dates. Com és habitual, el…

Llegir més

Aix-en-Provence, del 15 al 19 juliol

A continuació us avacem els títols que veurem en el nostre proper viatge al Festival d'Aix-en-Provence. Com és habitual, el viatge es completarà amb diverses visites culturals. Estem treballant per ampliar informació sobre aquest viatge, completarem tota la informació el més aviat…

Llegir més

Festival de Perelada (data a determinar)

Com cada estiu, els Amics del Liceu estem preparant una sortida al Festival d'estiu de Perelada. Properament el Festival anunciarà la seva programació d'estiu i us podrem informar amb més detall de la nostra proposta Per a més informació sobre aquest viatge,…

Llegir més

Amics Recomana

Back To Top

Ús de cookies

Aquesta web utilitza cookies per a proporcionar una millor navegació. Si continua navegant entenem que accepta les cookies i la nostra política de cookies ACEPTAR
Aviso de cookies