Dimarts 9 de juliol a les 18h Reial Cercle Artístic (Com arribar-hi?) *Activitat gratuïta amb…
Conferències a l’entorn del Festival de Pasqua de Perelada
DIÀLEG A L’ENTORN DE SAN GIOVANNI BATTISTA D’ALESSANDRO STRADELLA
Trobada amb Dani Espasa (director musical) i Xavier Sabata (contratenor)
Moderat per Jaume Radigales, professor universitari i crític musical
Dilluns 11 de març a les 18h
Reial Cercle Artístic (com arribar-hi?)
*Aforament limitat. Cal reserva prèvia
La fascinant obra San Giovanni Battista d’Alessandro Stradella inaugurarà l’edició de Pasqua del Festival Perelada. Tot i portar una vida dissoluta i ser apunyalat de mort a Gènova amb només trenta-vuit anys, Stradella va deixar un segell distintiu en la història de la música. En la seva obra, les formes líriques van florir d’una manera flamant i dinàmica gràcies al desenvolupament de nous gèneres instrumentals i, en particular, el concerto grosso, que va normalitzar en els seus treballs.
La seva producció, i especialment San Giovanni Battista, marca la trobada del gran oratori romà heretat de Carissimi amb l’òpera veneciana de Cavalli, sense oblidar que Stradella va ser molt a prop de la generació següent de músics com Scarlatti i Händel. Malgrat que l’obra va tenir un autèntic èxit quan es va estrenar el 1675 a l’església de Sant Joan dels Florentins de Roma, va ser només el 1949 que l’obra va ser exhumada de les biblioteques on la seva partitura dormia. Aquell acte va tenir lloc a Perusa, i el paper de Salomé va ser cantat per Maria Callas. L’obra, de narració bíblica, però amb rerefons clarament secular, posa en joc certes imatges provinents de la iconografia tradicional de sant Joan Baptista i Salomé, i se centra en els quatre personatges bíblics i en un conseller, Herodes. Aquesta obra mestra sense qualificació i absolutament encisadora es presenta per primera vegada al Festival Perelada de la mà del binomi d’èxit format per Dani Espasa i Xavier Sabata. Una nova producció que compta amb la solvència musical de Vespres d’Arnadí i amb les veus de Giulia Semenzato, Elena Copons, Luigi De Donato i Juan Sancho.
PASSAT I PRESENT (UNES NOVES LLIÇONS DE TENEBRES)
Xerrada a càrrec de Joan Magrané (compositor)
Amb la col·laboració especial del violoncel·lista Pau Codina
Dimarts 12 de març a les 18h
Reial Cercle Artístic (com arribar-hi?)
*Aforament limitat. Cal reserva prèvia
Reial Cercle Artístic (com arribar-hi?)
*Aforament limitat. Cal reserva prèvia
Ja fa uns anys que al compositor reusenc Joan Magrané li rondava pel cap posar música als responsoris de dijous, divendres i dissabte sants. O de fer-ho només amb algun dels tres dies (o nits, per ser més exactes). La forma definitiva per a aquesta idea ha arribat finalment gràcies a l’encreuament d’idees entre Francesc Prat i Pau Codina per tal d’imaginar una obra de dimensions prou àmplies com per poder convertir-se en una sola experiència de concert que busqués fusionar la música vocal i la música instrumental, un camí pel qual ja fa temps que el compositor intenta avançar. A la idea, ràpidament s’hi van afegir Maria Hinojosa i la GIO Symphonia. Així doncs, tant els solistes, vocals o instrumentals, com la resta d’intèrprets participaran en el fet de posar música, amb paraules o sense, a alguns dels textos de les Lliçons de tenebres de Divendres Sant. Les influències en aquesta estrena absoluta que acull el Festival Perelada hi seran evidents, si més no quant a la configuració: Couperin per les dues veus solistes (dues sopranos, convertides aquí en una soprano i un violoncel) i Gesualdo per la tria dels textos. El nom de l’espectacle, Tenebrae Responsoria (Feria sexta in Parasceve) —l’expressió darrera designa el Divendres Sant en la litúrgia cristiana— requereix una instrumentació que inclou flauta, oboè, clarinet, dues trompes, trombó, violí, viola, violoncel i contrabaix. Joan Magrané —guardonat amb diversos premis, entre els quals destaca el XXXI Premi Reina Sofia de Composició Musical, Fundació de Música Ferrer-Salat— torna al Festival amb una nova estrena de nova creació, després que l’any 2019 hi estrenés l’aplaudida òpera contemporània Diàlegs de Tirant e Carmesina. Nova creació per a antigues litúrgies de Divendres Sant.
Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com