El cantant Milan Perišic ha estat un dels personatges destacats a l’`òpera Antony & Cleopatra interpretant Scarus…
Entrevista a Luis Javier Herrero, president del Consell de Mecenatge del Liceu
Amics del Liceu: En primer lloc, enhorabona pel seu nou càrrec. Ens podria explicar quin és exactament el rol del President del Consell de Mecenatge del Gran Teatre del Liceu? Com interacciona amb el Teatre?
Luis Herrero: En primer lloc, voldria donar-vos les gràcies per la vostra felicitació i per l’entrevista. La meva tasca principal és la de representar tots els mecenes en els òrgans de direcció de la Fundació del Liceu, en la Comissió Executiva i en el Patronat, fent d’enllaç també amb la Direcció del Teatre, i intentar que el mecenatge continuï creixent i incrementi el seu pes en la nostra institució, a més de dinamitzar i organitzar les reunions i activitats del Consell juntament amb el Teatre.
AL: Quins són els reptes que s’ha proposat assolir durant els propers quatre anys?
LH: A hores d’ara el principal repte és a curt termini i es tracta de mantenir els nivells actuals de mecenatge, i que la pandèmia que estem vivint no suposi cap pas enrere. El Liceu té l’atractiu suficient perquè això no passi, i eines com la declaració d’esdeveniment d’excepcional interès públic pel 175è aniversari ens han d’ajudar a créixer. Però hem de buscar fórmules noves de col·laboració per compensar aquelles baixes que, per desgràcia, no es podran evitar, i ho farem treballant a un alt nivell d’empresa, així com de persones físiques, com amb els Amics del Liceu. Hem d’augmentar el programa de participació i les opcions per col·laborar, i així podrem créixer.
AL: Com s’aconsegueix captar l’interès d’una empresa de primer nivell cap al món de la cultura, i de l’òpera en particular? Quines en són les motivacions?
LH: Les empreses cada dia són mes sostenibles i això implica que són solidàries i estan compromeses amb la societat i amb el territori on exerceixen la seva activitat, i una manera de mostrar aquest compromís i responsabilitat és amb el mecenatge i, en concret, amb el mecenatge cultural. Estic segur que la tendència ha de ser a l’alça, la cultura és un patrimoni comú i entre tota la societat hem de cuidar-la, i les empreses hi tenen molt a dir. L’òpera és avui un art global però d’origen europeu que engloba diverses arts dins d’ella mateixa i que requereix el nostre compromís perquè es mantingui viva tal com passa amb altres manifestacions culturals.
AL: Com ha afectat econòmicament la crisi sanitària al Liceu, i quines repercussions tindrà aquesta situació a curt i mitjà termini des del seu punt de vista?
LH: L’afectació ha estat tremenda. Ningú no pot estar preparat perquè per una causa de força major inesperada hagis de tancar un teatre d’òpera completament i durant mesos. A més, s’hi afegeix el fet que la reobertura tampoc pot ser en els mateixos termes que estàvem acostumats ni amb normalitat absoluta. Dit això, crec que el Liceu té un gran equip de professionals que han pres les mesures necessàries per reduir l’impacte tot el possible, i que tant les institucions públiques, com els mecenes, els abonats i el públic en general, respondrem perquè puguem superar aquesta situació el més aviat possible. El Liceu ha superat històricament altres crisis i estic segur que d’aquesta també se’n sortirà. Serà diferent la reobertura amb les mesures de seguretat i distanciament que s’han de prendre, però estic convençut que els terminis s’aniran escurçant i que aviat es recuperarà la total normalitat, sóc optimista.
AL: Com veu la col·laboració publicoprivada en la gestió del mecenatge de grans institucions culturals com el Liceu? Té futur?
LH: La col·laboració publicoprivada és la resposta més lògica per a la gestió de les grans institucions culturals. Per la seva especial importància, el Liceu en la societat necessita comptar amb el suport de les administracions públiques. Com que formen part de la nostra organització poden entendre millor els nostres problemes i la nostra singularitat. Però, simultàniament, necessitem la col·laboració privada, la qual cosa sempre ha existit en el nostre gran teatre líric però, a hores d’ara, cobra especial importància. El sector privat aporta fons, però també compromís i visibilitat, cosa que agraïm personalment als qui participen en les nostres iniciatives.
AL: Creu possible que es legisli a Espanya una nova Llei de Mecenatge que s’apropi a models de països anglosaxons o de França o altres països europeus? Com hauria de canviar la mentalitat de la gent i dels governs perquè això fos possible?
LH: El sector cultural sempre ha reclamat una Llei de Mecenatge més generosa amb els donants, seguint models d’altres països que han funcionat molt bé. Les deduccions fiscals, que són un estímul per als particulars, es converteixen també en una palanca per al creixement de les institucions culturals. Estic convençut que els canvis en aquest àmbit es poden fer fins i tot en moments de crisi com els que estem vivint.
AL: Fa ja unes temporades que el Gran Teatre del Liceu i Amics del Liceu van posar en marxa un model de patrocini de persones físiques. Com valora el resultat i com creu que hauria d’evolucionar?
LH: El resultat és molt bo perquè em consta, però no podem deixar de treballar en aquest sentit. Crec que encara podem créixer més. Hem de buscar fórmules, juntament amb el Liceu, per aconseguir incrementar el patrocini dels Amics del Teatre.
AL: Quin missatge donaria als socis d’Amics del Liceu per fer-los partícips del programa de Benefactors del Liceu, ja sigui a través de l’Associació o directament amb el Teatre?
LH: Els Amics del Liceu són la base i l’exemple per a tots els abonats. Col·laborar amb el Teatre és fonamental per fer més gran aquest Liceu que tant estimem i ens fa gaudir. Col·laborar i ser Benefactor és una mostra de solidaritat i altruisme. Evidentment hi ha un petit retorn, però el més gran hauria de ser filantròpic; la il·lusió de col·laborar amb allò de què es gaudeix.
AL: Per acabar, com veu la propera temporada? Podrem tornar a gaudir del Teatre amb normalitat?
LH: La veig com la millor temporada que es pot fer en aquestes circumstàncies; a més a més, comptarem amb figures de renom i novetats que faran del Liceu un gran referent cultural en d’altres arts, a més de l’òpera. Crec que s’ha fet un gran esforç perquè el nostre Teatre mantingui el gran nivell a què ens té acostumats i que li exigim tots. La normalitat absoluta trigarem un temps a aconseguir-la, perquè en un primer moment la seguretat dels espectadors i de personal del Liceu és prioritària. El que és important és que podrem tornar a gaudir de l’òpera d’una manera segura i trobar-nos en el nostre Gran Teatre.