La Traviata, de G. Verdi Dijous 16 de gener a les 17h *Activitat exclusiva per a…
Editorial octubre-novembre 2016
Iniciem el curs amb una fita important per a l’Associació: la 25a edició del llibre Temporada d’òpera que ja ha començat a arribar a mans dels nostres socis. Vint-i-cinc edicions durant les quals hem volgut oferir al públic liceista una eina de preparació per assistir a les representacions del Liceu i, alhora, obrir un camí per a la renovació de la iconografia operística amb artistes contemporanis. Així, des de la temporada 1991-1992, creadors com Philip Stanton, Milton Glaser, Gino Rubert, Albert Ràfols-Casamada, Guillermo Pérez Villalta, Josep Guinovart, o els Premios Nacionales de Bellas Artes, Luis Gordillo i Carmen Calvo, són alguns dels exemples d’artistes de gran prestigi que hi han col•laborat. En aquesta línia volíem, a més, que la fotografia com a expressió d’art també fos present en la publicació. Per això, en aquesta edició tan especial, hem convidat el fotògraf Jordi Bernadó a il•lustrar les òperes d’aquesta temporada. Un repte atesa la seva dificultat, segons paraules del mateix Bernadó, ja que no volia representar literalment les òperes mitjançant la seva fotografia, sinó crear una col•lecció d’imatges per jugar amb la mirada del públic.
Jorge Carrión, Pau Gasol, Ángela Molina, Anna Bofill i Mara Dierssen, entre d’altres, seguint la tradició de convidar personalitats del món de la cultura, la literatura, l’esport, la política, etc., a mostrar-nos una visió diferent, sovint insòlita, del gènere operístic, ens aporten la seva visió personal dels títols de la temporada. Una temporada que acabem d’inaugurar amb la producció de Macbeth que tanca la commemoració de l’Any Shakespeare. Al llarg d’aquest curs el Liceu presentarà altres títols del gran repertori com Werther, Rigoletto, L’holandès errant o La fille du régiment, sense oblidar tampoc òperes de nova creació com Quartett, de Luca Francesconi, que suposarà l’estrena a nivell estatal, o d’altres títols poc presents en les programacions de teatres de primera línia com Teuzzone o La vídua alegre. Destaca, també, la recuperació de la darrera producció signada pel cèlebre director Patrice Chéreau, l’any de la seva mort, el 2013: Elektra, presentada al Festival d’Aix-en-Provence i que ara el Liceu porta al nostre escenari en el que suposarà el debut pòstum de Chéreau al Liceu.
Des del Barroc fins al segle XXI: un recorregut ampli per tot el repertori operístic que confiem que permetrà al Liceu mantenir-se al capdavant dels teatres d’òpera de primer nivell.
Octubre 2016