Divendres 12 de juliol a les 21h a la platja de Sant Sebastià Activitat gratuït…
Arxiu de la Societat del Gran Teatre del Liceu
Darrerament, ateses les retallades en el camp de la cultura, sovint se’ns demana als ciutadans suport econòmic a tot tipus d’iniciatives per poder portar-les a terme i avui en volem donar a conèixer una de nova que ens toca ben de prop perquè la seva finalitat és continuar la digitalització de l’importantíssim fons documental de la Societat del Gran Teatre del Liceu.
Es tracta d’una documentació única per a l’estudi de les arts escèniques al nostre país que, miraculosament, ha sobreviscut als dos grans incendis del nostre teatre. La seva importància no es limita a la música culta i a l’òpera, sinó que inclou el teatre de text, el circ, actes de tipus social, etc. És, per tant, un minuciós retrat de la vida cultural i social del nostre país des de 1847 i les seves dimensions són aclaparadores: més de 50.000 documents que ocupen uns 2.000.000 de fulls, tot plegat 357 contenidors que representen 170 metres lineals. És fonamental poder-lo preservar: únicament La Scala, el San Carlo de Nàpols i el Covent Garden tenen un arxiu similar.
El repte, però, va molt més enllà de l’estricte conservació i catalogació: es tracta, alhora, d’un repte tecnològic que, gràcies a la col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, posarà aquest arxiu, un cop digitalitzat, a disposició dels aficionats, de la societat i de la comunitat d’investigadors per al seu estudi.
La primera fase del projecte, ja finalitzada, ha estat possible gràcies a l’aportació econòmica de la Societat del Gran Teatre del Liceu i s’ha centrat en els principals eixos vertebradors documentals i en les sèries documentals complertes que permeten conèixer el funcionament del Teatre: el Llibre del Conserge –que conté el dia a dia ininterromput de la vida del Teatre–; el Llibre d’actes –que permet conèixer-ne el govern–; les sèries de plànols –que plasmen les diverses reformes del Teatre i de l’escenari–; les escenografies; les plaques de vidre i les fotografies –del Teatre, d’escenografies i de cantants–. Bona part d’aquest material ja es pot consultar a dia d’avui a Internet : http://ddd.uab.cat/collection/societatliceu
La segona fase que ara s’inicia amb aquesta campanya de micromecenatge preveu catalogar i digitalitzar la col·lecció complerta dels llibrets i programes de mà de les diverses tipologies de funcions; la documentació de l’important període 1936-39; les partitures i els cartells, entre molts altres materials d’interès.
Des d’Amics del Liceu els volem convidar a participar en un projecte importantíssim per a la història del nostre Teatre.